Reklama

Reklama

Neboj se tety Marty

  • Itálie Non aver paura della zia Marta (více)

Obsahy(1)

Rodina se vydá na dlouhou cestu navštívit svoji tetu Martu, kterou mnoho let neviděla. Až dorazí na místo tak zjistí, že tam teta není. Pouze je tam vzkaz od správce, že se tetička objeví příští den... Pokud ovšem přežijí noc... (TV Horor Film)

Recenze (14)

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Jeden z dalších filmů z cyklu "Lucio Fulci představuje", zároveň si myslím že jde o jeden z těch povedenějších - tedy filmů vůbec ne špatných. Je to skutečně jak píše erl, člověku se ani nechce věřit že toto natočil Mario Bianchi, tento film je typicky Fulciovského ražení (on sám ho produkoval). Skutečný režisér tohoto filmu Mario Bianchi byl asi nejvíce znám několika svými poliziotteschi filmy (ve kterých si i sám zahrál), hororovým trashem "La bimba di Satana" (82), později točil převážně hardcore filmy pro dospělé. Tento film se zjevnými rozpočtovými omezeními, neměl vůbec žádné veliké ambice, ale když už nic jiného, tak jde v rámci žánru i celé série stále o poměrně slušný film, který není o nic moc horší než třeba spousta jiných věcí gore-mastera Fulciho ze sklonku jeho kariéry. Film byl docela dobře obsazený, hraje tu Gabriele Tinti (bohužel již vážně nemocen, za dva roky po tomto filmu zemřel), Maurice Poli v docela odvážné roli, k vidění jsou i pěkné křivky Jessicy Moore a Adriany Russo. "Non aver paura della zia Marta" je jinak dost psycho věc, absurdní, a jak čas plyne, tak i dost zmatená, je tu hodně flashbacků a mnoho krve. Slušné gore je vskutku šťavnaté, vše co je tu k vidění je bez jakýchkoliv výčitek svědomí (nebo tak něco), mrzačeni jsou tu i děti, speciální efekty jsou opravdu ošklivé a místy až nechutné (viz tělo pokryté červy v suterénu). Tady si fanoušci splatter filmů a gore efektů všeobecně, jistě přijdou na své. Některé ze scén z tohoto filmu byly k vidění později v "Un gatto nel cervello" nebo "Le porte del silenzio". Suma-sumárum; Scénář je diskrétní (lepší věc tady, at to dopadlo jak to dopadlo), má to tu správnou hororovou atmosféru, napětí je přijatelné (obojímu tu značně pomohlo poměrně ošklivé skóre), má to i docela dobrý rytmus a film nikdy moc nenudí (přestože v prvních cca 50. minutách se zde nic moc neděje, jde o to vytvořit nějaký ten příběh a představit divákovi všechny postavy, k tomu nějaké ta atmosféra, bla, bla..), celé je to pak ale krásně morbidní, chutné a hlavně zábavné (stále jde o poměrně zábavný způsob jak trávit a zabít čas), koncovka je hodně překvapivá. Přiznávám ale, že někdo může být nakonec i pěkně zklamán, ne-li přímo nasrán, leccos totiž už naznačuje postupný vývoj filmu,který se hlavně ke konci mění od minuty k minutě. Nej scény; vražda ve sprše, motorová pila, a pak hlavně objev pěti hrobů, a mrtvá mumifikovaná těla sedící u jídelního stolu. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Zpočátku mysteriozní thriller a v závěru splatter horor nese všechny znaky gialla - gumové černé rukavice, bodné a řezné zbraně (nůž, motorová pila), maskovaný vrah (byť divák tak nějak tuší, o koho půjde), tajemná atmosféra, psychopatické postavy a nahota (zjm. Jessica Moore a její obří prsa). Nechybí vynalézavá kamera (S. Tessicini) se smyslem pro detail i žánrová hudba (G. Esposito) - temné klávesy jsou kupodivu v momentě vraždění nahrazovány až rozvernými tóny, čímž vzniká podobný kontrast, jak ho předvedl Mechanický pomeranč nejen. Ač se během více jak poloviny filmu nic děsuplného neděje, tíživá atmosféra je přítomná už od počátku. Vražda ve sprše je doslovnější než ta v Psychu, práce s motorovkou rychlá a čistá (zajede do krčku jako horký nůž do másla). Vůbec hlava je oddělena hned dvakrát. Fulciho vydloubnuté oči sice chybí, ale na červy svíjející se v hnijícím mase dojde. Závěr podařený. Přes všechny klady si snímek dnes užije především fanoušek žánru... ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Akože ja chápem, prečo to niekto dokáže hodnotiť vysoko. Tiež mám rád brak, preto som ten film aj zapol.. Ale zasa sa netvárme, že má akékoľvek kvality. Vlastne je to svojim spôsobom umenie, stvoriť dielo, ktorého ani jediná zložka nefunguje vcelku, a mimo hudbu, ani samostatne. Tá hudba je nervózna a napínavá keď sa nič nedeje a počas vrážd znejú zvučky jak z reklamy na Hornbach. Za celý film žiadny z hercov, ani raz netrafil správnu emóciu. Dialógy sú kapitola sama o sebe a keď sme pri scenári, chcel by som vyzdvihnúť záverečnú pointu. Keď najbližšie niekoho rozbodáte nožom na 50krát, narafičte to ako autonehodu! Prejde vám to. Jedna hviezda, že som sa zasmial, druhá za kozy. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Zhruba tři čtvrtiny filmu Bianchi ředí počáteční hutnou atmosféru nicneděním a v závěru na diváka vychrstne kýbl úžasného hororového hnusu. Neboj se tety Marty je i vynikajícím příkladem toho, jakou sílu může mít filmová hudba (více viz darkrobyk). ()

Karamanlis 

všechny recenze uživatele

Vydarený taliansky slasher, ktorého finálne rozuzlenie síce v hororovom žánri zorientovaný divák vytuší už v úvode, takéto vyústenie príbehu však nikdy nie je márne. Snáď okrem štandardne pomalšieho rozjazdu, sa dá Tete Marte inak sotva niečo vytknúť. Nechýbajú krvavé vraždy, nenútená nahota či dramatický hudobný doprovod a producent, ktorým nebol nikto iný, než slávny Lucio Fulci si do filmu zakomponoval aj svoj typický trademark v podobe rozkladajúcej sa červivej mŕtvoly... ()

erl 

všechny recenze uživatele

Návštěva tetičky Marty nedopadla zrovna idylicky.Velice vydařená záležitost z produkce mistra Fulciho. Nikam se nespěchá a postupně se buduje napětí které se zlomí v polovině filmu a propukne gore dýchánek. Herci solidní a hudba vydařená. Někdy mi přišlo že to celé natočil sám ale na režijní stoličce sedí Mario Bianchi. Tvůrci připravily zajímavé okamžiky které děj zajímavě okořenily. Nejvíce překvapil a potěšil závěr který až nápadně připomíná jednu po právu vyzdvihovanou francouzskou záležitost z posledních let. Moc pěkné. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Ale veď kto by sa už len bál tety Marty? Lucio Fulci presenta...a to v jeho pozdnom, na kvalitné horory nudnom období. Giallo? Ghosthouse? Kto vie? Ale vďaka posledným minútam, očividne dielo, ktoré nevedelo, kam sa uberať. ()

Ten Druhy 

všechny recenze uživatele

Názov hororu "Nebojte sa tety Marty" vlastne poukazuje na spôsob, akým možno interpretovať tento zvláštny film v réžii A. Bianchiho, ktorý produkoval L. Fulci. Tety Marty sa naozaj netreba báť, množstvo záhadných náznakov a asociácii v tomto sprvu pomalom mysterióznom slasheri sa v závere náhle spojí a dovedie diváka k prekvapivej pointe. Tento Bianchiho film má premyslenú kompozíciu a vnútornú logiku, čo nemožno povedať o viacerých starých talianskych (vrátane Fulciho) hororoch. Hoci sa odohráva akoby mimo čas, v krátkom zážitku na prahu smrti, vôbec nie je ťažkopádny, naopak, je to ľahko stráviteľný letný slasher, ktorého ľahkosť korešponduje s vidieckym prostredím, kam je situovaný príbeh. Postavy sa postupne jasne vymedzujú a uvedomujú si, že sa točia v bludnom kruhu, z ktorého niet úniku. Vychádzkové tempo príbehu v závere vystriedajú naozaj krušné chvíle (nahota, krutosť, napätie), skrátka krvavé jatky, síce s odkazmi na známejšie slashery, ale zato aj svojrázne a štýlové. Mám na mysli napríklad aranžmá spoločnej rodinnej večere s mřtvymi príbuznými. Napokon, zaujmavých nápadov je vo filme vcelku dosť. ()

Gorehound 

všechny recenze uživatele

Márne premýšľam prečo niektorí tu hodnotiaci hodnotili tak vysoko. Ide z toho len smútok. Unavený, naťahovaný film s otravnou hudbou, Tinti, ktorého si pamätám hlavne ako nerozlučného partnera Laury Gemser hraje dobre, ale veľmi nemá čo. Hviezdička za jeho dcéru a tri jakž takž zvládnuté gore scény(ale videli sme aj OMNOHO lepšie gore), za pomerne atmosferický dom na vidieku. Pointa najskôr nič moc, potom vyslovene zavádzajúco nezmyselná. Fulci sa nemusel obťažovať produkovať, na to, aký bol v 70s/early 80s geniálny režisér, z toho ide len spomínaný smútok. A to talianske horory milujem. ()

Trevor 

všechny recenze uživatele

Nemôžem povedať že by bol film vyslovene zlý. Určite som pri svojich hodnoteniach viacerými hviezdičkami ohodnotil aj horšie filmy. Hlavný problém je v tom že som videl už príliš veľa filmov, ktoré kopírujú Karneval duší s menšími rozdielmi v krátkom čase a tak ma záver filmu vôbec neprekvapil. Takže film prišiel o moment prekvapenia a aj keď herecké výkony celkom ušli a rovnako nesklamala ani hudba príliš pomalý rozbeh filmu a opakovanie toho ako Mauricio vystrašil svoju sestru boli príliš výrazné indície k tomu aký bude jeho záver. Film Nebojte sa tety Marty možno určite zaradiť medzi najlepšie zo slabých filmov. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Mali by sme sa báť, nie však tety Mary, ale filmu a jeho nekvalitného a naivného spracovania, ktoré skôr pripomína televízne inscenácie. Síce trileru nemožno uprieť mysteróznosť, napriek pomalšiemu tempu vyslovene nenudí, ale tu jeho klady aj končia. Teda ak si odmyslím jednu nehotinku v sprche - dievča za to fakt stojí. Inak to smrdí lacným grošom, slabou invenciou, vykrádaním už toľkokrát vykradnutého (červy na mrtvole), slabými hercami a nezmyselným záverom, v ktorom záporák všetko (úsmevne) dopodrobna vysvetlí. ()

kkarx 

všechny recenze uživatele

Tohle mi podlomilo kolena! Synovec jede s rodinou navštívit tetu Martu, která byla snad po 30 letech propuštěna z psychiatrické léčebny. Sžírán nepříliš šťastnou minulostí má ze setkání obavy. Po příjezdu na místo však teta v domě není... Docela zvláštní mix kvalitních herců (zejména Tinti jako hlava rodiny je charismatický, typově připomíná A. Steffena) a trashové režie. Kupodivu to funguje bez problémů a Bianchimu se dokonce povedlo vytvořit jednu ikonickou scénu s hroby, která patří vůbec k tomu nejlepšímu, co v hororové Itálii kdy vzniklo. ()

Ygnor 

všechny recenze uživatele

Jedna za hudbu jedna za atmosféru. Samotnou tetu Martu snad nebudu hodnotit. Jinak hodně ovlivněno "Psychem". ()

DAJAAAA odpad!

všechny recenze uživatele

Ja bych povedal,že film je vyloženě zlý.Takový laciný,amaterský brak ma 57%? Těšil jsem se aspoň na průměrné giallo,ale tohle byl těžký podpruměr. ()

Reklama

Reklama