Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film Pět z milionu Zbyňka Brynycha obsahuje pět povídek.

Mistr a dvacátý učedník  Učedník Vašek pracuje s mistrem Karpíškem na věži mikulášského chrámu. Karpíšek je ze staré školy a jeho výchovné metody se Vaškovi nezamlouvají. Je rozhodnut od Karpíška odejít, tak jako před ním devatenáct jiných učedníků...

Každý týden je neděle  Důchodce Hanousek je čilý stařík, stále něco podniká a stále má co dělat. Jednoho dne půjčí synovi peníze na nové auto a syn ho pozve na nedělní výlet. Hanousek se těší a odřekne proto obtížně získané zaměstnání průvodce Prahou. Ale...

To zavinil Bonifác  Mladí manželé Jirouškovi oslavují v den svatého Bonifáce své seznámení. Tento den si vždy zopakují všechno, co před lety prožili...

Otrhaná písnička  Muzikanti Vilda a Martin týden co týden vyhrávají na svatbách. Jednoho dne jim místo výslužky zahraje mladý novomanžel klavírní skladbu...

Pavučina  Poslední dny před nástupem do prvního zaměstnání tráví mladičká Kateřina v rekreační osadě. Nemá už zájem o dětské hry svých přítelkyň. Toulá se po okolí a potká jen o málo staršího kamaráda Karla... (oficiální text distributora)

(více)

Zajímavosti (12)

  • Povídka „Pavučina“ se točila v autentickém prostředí osady Tornádo u Berounky. Restaurace Tornádo se zde objevila ještě pod názvem U Tetauerů. V roce 1989 použili tuto osadu tvůrci seriálu Dobrodružství kriminalistiky (od r. 1989). V roce 2003 se zde natáčelo Pupendo a roku 2015 seriál Přístav. Adresa je U Kazína 410, Praha-Lipence. (sator)
  • Píseň „Bonifác“ z povídky „To zavinil Bonifác“ zkomponoval Jiří Sternwald a textem opatřil Josef Kainar. Píseň vyšla v roce 1959 na dlouhohrající nahrávce Supraphonu pod názvem „Vzpomínky jsou věčné“. (sator)
  • Lednice v povídce „To zavinil Bonifác“ je Elektrosvit 397 z roku 1955. Existovala i varianta s pohonem na plyn. Vyráběla je firma Elektrosvit v Nových Zámcích. (sator)
  • Když se pan Hanousek (František Kreuzmann st.) uchází o práci ve filmovém rejstříku Barrandov, v kanceláři za úřednicí visí na zdi hercův portrét. (sator)
  • V povídce "Pavučina" se v malé roli trampa Franty objevil režisér František Vláčil. (Ganglion)
  • Ve scéně, kde důchodci Hanouskovi (František Kreuzmann) přilepují knír, poznamená k němu mimo kameru maskér polohlasem: "Člověče, vždyť vy jste úplnej Kreuzmann." načež František Kreuzmann odpoví: "Jo? To už mi lidi říkali." (akisha)
  • Když Luděk Munzar jede na skútru, ve skutečnosti sedí na pojízdné plošině za automobilem. (M.B)
  • Scéna, kdy Jan Tříska visí ve vzduchu nad Malostranským náměstím, je autentická. Točila se na kopuli chrámu sv. Mikuláše. (M.B)
  • Film získal v roku 1959 II. cenu v kategórii Krátky hraný film za poviedku Pavučina na X. MF dokumentárnych a krátkych filmov v Benátkach a zlatú medailu na MF súťaži v rámci VII. svetového festivalu mládeže a študentstva vo Viedni. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama