Reklama

Reklama

Fantom

  • Velká Británie The Phantom
všechny plakáty
Velká Británie, 2021, 82 min

Režie:

Patrick Forbes

VOD (1)

Obsahy(1)

Carlos DeLuna, kterého v roce 1983 odsoudili za vraždu k trestu smrti, trval na svojí nevině. Dokument o jedné velké nespravedlnosti. (Netflix)

Recenze (5)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Zaujímavý príbeh nevinne popravenom, ale podaný veľmi diétnym spôsobom. Akoby ani nešlo o život. Najviac ma ale naštvalo, že na záver tam opäť zadrbali rasizmus. Že 60% popravených v Texase za posledných 10 rokov bolo farebných. A čo? To snáď všetci boli nevinní? ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Omnoho viac ako o samotnom vyšetrovaní prípadu, je tento dokument zameraný na ľudskú hlúpotu, zanedbanie svojich povinností, neznalosť či extrémnu neochotu kompetentných, ktoré viedli k tragickej udalosti: smrti nevinného človeka. Mne osobne sa páči, ako Netflix neustále špára do hovien, ktorými sa v justičnom svete, v Amerike, neustále od hlavy až po päty - potierajú. Áno, nemá to také grády, nemá to takú hĺbku, ktorá by diváka zasiahla, pričom by dokument, ktorý pracuje s obdobným námetom rozhodne mal. Lenže v tomto pripade mi skutočný zámer vyvolať ľútosť u diváka akosi myšlienkovo unikol, pričom jediné čo mi chodilo po rozume bola predstava - čo to v tej Amerike majú za kokotov, ktorí zastávajú také funkcie aké zastávajú, pričom rozhodujú o živote a smrti. Ja osobne si želám, aby Netflix disponoval čo najväčším množstvom materiálov, ktoré by odkrili krivdy páchané na ľuďoch. Nech sú ksichty tých dementov, ktorí sa na nich podieľali, pekne po celom svete - videné. Je to totiž dokonalá reklama pre tváre, ktoré by boli ideálnou náhradou na krk - “somára”. ()

rublik05 

všechny recenze uživatele

Netflixu se opět povedlo najít nesmírně zajímavý případ, oceňuji, že z toho neudělali několikahodinovou minisérii, protože zas tolik toho tento případ nenabízí, ale na ploše 80 minut poutavě rozpracovali případ Carlose DeLuny, na první pohled zaujme spousta dobového materiálu, zajímavé jsou i rozhovory s různými účastníky, ať už se to týká rodinných příslušníků, přátel, policistů či soudců aj. Líbilo se mi, že prostor dostaly obě strany sporu, tedy i ti, kteří jsou dodnes přesvědčeni o jeho vině, byť jsou samozřejmě vykresleni v tom nejhorším možném světle, těžko říct, jestli právem, či nikoliv. Spousta tvrzení na mě však působila velice rozpačitě a tak trochu tendenčně, těžko uvěřitelně. Přišlo mi, že tvůrcům ani moc nešlo o osobu možná neprávem odsouzenou, ale primárně o poukázání na nedokonalost amerického soudního systému, konkrétně v Texasu, a DeLuna slouží pouze jako takový ukázkový příklad. Korunu tomu všemu nasadil závěr, ve kterém se prostě musela objevit zmínka o rasistických úřadech, ale chápu, že Netflix prostě musí udržet prst na tepu doby. 6/10. ()

Reklama

Reklama