Reklama

Reklama

Událost ve čtverci 36-80

  • Sovětský svaz Slučaj v kvadrate 36-80 (více)

Obsahy(1)

V neutrálních vodách, nedaleko sovětských výsostných vod se díky poruše na reaktoru musela nouzově vynořit atomová ponorka NATO s šestnácti bojovými raketami na palubě. Američané odmítají sovětskou pomoc při odstranění závady, když tu se náhle zblázní palubní počítač a připravuje k odpálení první várku raket. Jedná se o začátek třetí světové války? Je událost ve čtverci 36-80 počátkem celosvětové krize? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (25)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Ruskejch filmů je v naší republice k sehnání poslední dobou jako máku, jenže málokterý je dobrý, většina je totiž samá sračka, na které ani nevím proč koukám, a právě tenhle o události ve čtverci 36-80 mezi ně rozhodně patří. Ruská snaha o akční film, bez akčních, bez prakticky i napínavých scén prostě není akční film, nebo si ten pojem akční film Rusové přestavují trošku jinak. Každopádně nám ukázali jaká děla v armádě mají a to by jim nakonec docela i šlo, ale točit filmy, to teda radši ne. Netvrdím, že se občas něco nepodaří, ale ve většině případů prostě ne, to jsem jich už viděl tolik, že to dokážu říct. A taky se na to už možná i vyprdnu :) ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Je to trapné, že ČSFD i distributor prezentuje Událost ve čtverci 36-80 jako akční film. Zdejší komentářová tvrzení, že je to houby akčňák a proto s tím do stoupy, trapnost jenom stupňují. Jde prostě o vcelku obyčejný vojenský film s velmi mírným nakročením směrem k thrilleru, jenž si pohrává s možností, že třetí světovou válku vyvolá porucha moderní techniky, přičemž ji vydatně napomáhá nedůvěra obou stran, jistěže hlavně té imperialistické (vzpomeňte na skutečnou událost, popsanou na wikipedii jako Norwegian rocket incident). Americké dobové filmy jsou však v této "nevyváženosti" obvykle ještě podstatně horší. +++++ Autentičnost a důvěryhodnost jsou pro tvůrce zjevně mnohem hodnotnější než emotivní dopad na diváka, nepravděpodobně zní pouze možnost, že počítač by sám mohl odpálit rakety s jadernými hlavicemi, aniž by mu v tom bylo možno zabránit. Filmové vyprávění je nesmírně strohé, děj přímočarý a jednoduchý (nikoliv pitomý), žel poněkud uměle prodloužený zobrazením domácího zázemí některých hrdinů. Chvílemi jakoby formou až přecházel k hranému dokumentu a čím blíže mu zrovna je, tím se na to lépe kouká. Jen s tím napětím kdyby Tumanišvili pracoval o něco lépe... ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Ten obal mě fakt rozsekal. Prej Akční Sovětské kino z počátku osmdesátých let... buhehehe. Naštěstí nejsem úplně na palici padlej a vím jak známí to podvodníci z prdelky videjko udělají cokoliv pro to aby prodali neprodejné, takže já od toho akční film nečekal, ale i tak to bylo ještě nudnější než jsem předpokládal. Zkrátka takový cvičení Sovětský armády na plátně bez hlubšího děje a smyslu. Bavit se lze snad jenom nad očekávaným zobrazením Američanů kteří jsou pochopitelně vylíčeni jako totální ignoranti a idioti.40% ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Celkem milé překvapení. Čekal jsem děsný akčňák z osmdesátých let (ještě ke všemu ruský) a ono se na to dalo celkem koukat. Samozřejmě v tom asi hraje svoji roli má láska k letectví, protože velká část filmu se točí kolem Tu 16 dálkových průzkumných bombardérů, kterým NATO dalo přezdívku BADGER. Děj se jinak skutečně vejde do oněch pěti vět popsaných v oficiálním textu distributora. Samozřejmě je snímek tndeční. Rusové jsou ti hodní a Amíci ti zlí a provokatéři k tomu. Přesto se Ruský admirál rozhodne riskovat životy osádky jednoho z letounů kvůli pomoci americké atomové ponorce. Vezme li se film v úvahu z hlediska scénáře tak jednoznačně pohoří obzvláště dnes (jiné to asi bylo v roce 1982 v kině), ale vzmeme-li ho jako takový ruský TOP GUN tak si ty dvě hvězdy zaslouží. Bohužel o dekády let později potkal úplně stejný osud ruskou ponorku Kursk... ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

Těšil jsem se na konečně dobrý akční Ruský film. Ale film je naprosto tupej, akce se nekoná a naprosto odporný postavy. Zklamání jak hrom. Film má naprosto tupe přiblblej příběh, kterýmu by neuvěřilo ani 5-leté děcko. Film má 70 minut a neuvěřitelně se táhne. Myslel jsem že film trvá 2 hodiny. Postavy jsou hodně okatý a těžce uvěřitelný a navíc děsně nudně zahraný. Režisér asi neměl pořádný koule na nějakou sebemenší akci protože tady je fakt nulová akce a furt se kecá. No nic nuda na entou blbost na entou, těšil jsem se ale stálo to za prd. 2* ale přeci jen dám za poměrně zajímavou kameru a taky jsem se na to poměrně těšil takže přeci jen ty 2*. Ale jsou to slabé 2*. Jsem zvědavej na Tumanišvilovu Osamělou plavbu ale raději nebudu tomu už dávat šanci. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Další ze zbytečných pokusů o ruský akční film. Ve filmu se nic neděje a jedná se jen hloupý pokus o předvedení bojové techniky. ()

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Je to film o tom coby-kdyby. A věřte, že se něco podobného opravdu stalo někdy v 70.letech a Američané nepřijali ruskou pomoc jenom ze strachu, aby Rusové něco neokopírovali. No byla doba "studené války" a tak si navzájem dvě velmoci dělaly schválnosti kdo více, kdo lépe, kdo rychleji. Doufám, že je to svinstvo už definitivně za námi. Ačkoliv kdoví...? Nebudu komentovat ani výkony herců ani réžii. Působilo to na mě spíše jako dokumentární film o zbraních i s tím namalovaným mladým Rusem, který hrál černocha. To víte...v Rusku se černochu nedostává, tak si takhle pitomě vypomohli. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Jako TV film bych hodnotil velice kladne. Na celovecerni film jiz mene. I tak ale zaujme prehlidka sovetskych zbrani, okenko do soukromi vojaku a velice dobra hudba. Sice tendencni, co bychom ale po roce 1982 chteli, ze?! ()

hans500 

všechny recenze uživatele

Docela slušný film, dobré herecké výkony a režie i nadprůměrná hudba, scénář ucházející, ale mohl být o dost lepší. Místy i mírně napínavé, ale na víc než 3* to nebude. ()

Foxhound#1 

všechny recenze uživatele

Film jako takový stojí celkem za prd, nicméně jako letecký fanda oceňuji krásné záběry bombardérů "Badger" a techniky ruského námořnictva. ()

Brejlil 

všechny recenze uživatele

Hm..., takové nějaké neslané nemastné. Akce skoro žádná, Američané se chvíli chovají poměrně logicky a chvíli jako naprostí dementi, jen ruské námořnictvo si ví rady. O ději nemá cenu něco vykládat. Americká ponorka se zmítá v nesnázích a Rusové nabídnou "nezištně" pomoc. Američané ponorku raději potopí, a ruský pilot předvede, že dokáže přistát i na bahnitém fleku. Poměrně dobrá je přehlídka letadel, překvapí scény s Orionem, zřejmě natočené partyzánským způsobem při skutečném blízkém setkání a nakonec i nouzové přistání mamutího Túčka, které rozhodně není trik. Ostatek? Nuda, nuda, šeď, šeď. Ну и так возможно, молодци, но я к морскому флоту не пойду! ()

Všežrout 

všechny recenze uživatele

Jako propagandistický snímek ruských ozbrojených sil dobré, jako akční film o poznání horší. Nejvíce na frak dostalo ztvárnění Američanů, jejich latexové "atombordely" zaujmou zaručeně nejednoho diváka, co to rád "v gumě" má ;-) ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Příběh z dob studené války tentokrát z pohledu Sovětského svazu, ale jako by tomu čas nic neubral. Příběh, jaký by se mohl stát i dnes. Na moři probíhající cvičení lodí NATO, nejmodernější americká ponorka z jadernými hlavicemi a typická americká nabubřelost, která ponorkou cvičně zaměří sovětská plavidla. Později se po poruše reaktoru vynoří těsně u hranic Sovětského svazu. Ajaj. Historická nevraživost obou mocností ale jakoby se nekonala. Divák sice přirozeně očekává vzájemné provokace a hlavně chvíli, kdy bude hrozit odpálení hlavice z ponorky, ale nic takového se prostě neděje. Ani ze strany sovětu (zvlášť když jde o sovětský film) nevyvěrá propaganda a komunistická osvěta. Letecké záběry a scenérie jsou povedené, takže lze vidět letadla v celé své kráse a v akci. Tedy ve vzduchu. Snímek však obsahuje typický filmový neduh. Sovětské stroje jsou pochopitelně zcela reálné, to se však ale nedá říci o těch amerických. Tady se tvůrci zřejmě snažili americkou výstroj napodobit jak jen to šlo, ale s realitou to má bohužel pramálo společného. Na svou dobu je to však pochopitelné. Pokud by vše pojali reálně, americké tajné služby by byli okamžitě na nohách, kde to vzali. Snímek je na 70 minut stopáže krátký a po dějové stránce jednoduchý. Skoro to vypadá jako sehraný děj na základě dokumentu. Nudné chvíle sice přijít mohou, ale u sovětského filmu to zase není nic neobvyklého. Jedná se o zajímavý a kupodivu dobře natočený sovětský snímek. ()

Dárius 

všechny recenze uživatele

Krásný vojenský film který jsem zhlédl v r.1985.Tenkrát to byla pro mě lahůdka.A co se s Rusů a jejich hrdostí stalo???? ()

Lucas87 

všechny recenze uživatele

Snaha tu byla vytvořit akční film holywoodského typu, ale nakonec se jim podařilo vytvořit pěknou hloupou matlaninu. Některé manévry letců byly dost riskantní pro takovou blbost.. ()

Arccos

všechny recenze uživatele

Sovětský pokus o akční film. Kupodivu se na to dá dívat, přestože měřeno objektivně jde o Béčko s občasně mizernými hereckými výkony i režií. Samozřejmě vás nesmí překvapit rozdělení na hodné a zlé (čili Sověty a Američany). Co však film především nabízí, jsou skutečně unikátní záběry na (tehdy moderní) sovětskou vojenskou techniku přímo v akci - tankování za letu, vnitřek Tu-16, odhoz záchranného člunu, dění na letadlové lodi... Vše v detailu. Pro fanoušky zážitek. ()

Reklama

Reklama