Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Príbeh mladosti Petra I. (Dmitrij Zolotuchin), neskôr nazývaného Veľký, ktorého charakter a naturel sa vyvíja aj pod vplyvom bezprostredného okolia. Cár sa potom na základe skúseností rezolútne zrieka množstva patriarchálnych hodnôt a snaží sa priviesť krajinu, ktorú miluje a ktorej je oddaný so všetkou mladistvou horlivosťou, medzi tie najosvietenejšie. (Arsenal83)

(více)

Recenze (1)

kwietitze 

všechny recenze uživatele

Dvoudílný film se věnuje deseti letům dospívání ruského cara Petra Velikého, přičemž jeho první část vychází z románu Petr I. od Alexeje Tolstého. V kombinaci s literární předlohou a uměním jednoho z velkých sovětských režisérů Sergeje Gerasimova vznikl zajímavý filmový počin, který poměrně otevřeně vypovídá o dospívání jednoho z nejznámějších ruských a potažmo i evropských vladařů. Film líčí Petrovo dětství plné protikladů. Na jedné straně neustálé nebezpečí, které mu hrozilo od Bojarů nebo od carevny Sofii, toužící po moci, na straně druhé rozmazlování rodinou a mladická všemocnost. Petr tak není vyobrazen jen jako budoucí inteligentní vůdce a reformní panovník, jeho charakter je barvitější a možná i tím více odpovídá historické skutečnosti. V mnoha okamžicích Petr jedná jako vychytralý, náladový a rozmazlený mladík, který je zvyklý pevně prosazovat svoji vůli proti svým nepřátelům, ale i přátelům a poddaným. Snímek se tímto stylem vyhýbá nabízející se propagandě kultu osobnosti. ()

Zajímavosti (4)

  • Film sa natáčal v Quedlinburgu (NDR, teraz Nemecko). (Arsenal83)
  • V roku 1981 išlo o 14. najnavštevovanejší film v Sovietskom zväze, keď si ho pozrelo 23,5 milióna divákov. (Arsenal83)

Reklama

Reklama