Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nový dokumentární snímek Víta Klusáka 13 minut vychází z jednoduché a o to účinnější úvahy: Nikdo z nás by se nechtěl stát viníkem závažné dopravní nehody. Nikdo z nás by nechtěl na vlastní kůži zažít okamžiky blížící se – a přitom úplně zbytečné smrti. Nikdo z nás by nechtěl do konce života žít s vědomím, že jsme někomu blízkému, či naopak úplně neznámému, sebrali život. Prostřednictvím pěti viníků tak snímek vypráví příběhy řidičů, kteří si výše uvedeným prošli a stále procházejí. Řidičů, kteří našli odvahu svou vinu přetavit do vzkazu, který se tak stává nejen nástrojem prevence. (Hypermarket Film)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (127)

luczi 

všechny recenze uživatele

Kam jenom Klusák na ty dementy chodí? Co to jako bylo ten Zrůbek? S kým to tady jezdím po silnicích? A jak si to většina těch aktérů omlouvá, nikomu se nechce na plnou hubu přiznat to, že to byla prostě jen jejich vina a jsou vrahy bez důvodu. Lidé se vraždí pro peníze, z nenávisti či žárlivosti...my se tady vraždíme kvůli 13 minutám, kolikrát ani to ne, kvůli slámě v hlavě či malýmu pinďourovi. Je to strašně smutný, po tom třetím psychopatovi se mi dokument chtělo vypnout... ()

dan4815 

všechny recenze uživatele

Vít Klusák je kluk snaživý, ale některé věci nedotahuje do konce. Jeho dokumenty se úzce zaměřují na jednu věc, často na emoce a nějakou psychologii problematiky, ale nedokáže zajít do hloubky a přinést něco nového. Český sen byl počin, který vymrdal s chamtivými obyvateli toho našeho malého plácku mezi malými horami. Bylo to inovativní a originální. Klusák se ve svých dílech často ocitne na pomyslné hranici nudy a dobrého námětu. Řemeslné zpracování je skvělé, ale dokument by měl přijít s něčím zajímavým a novým. Viděli jsme zpovědi řidičů, pro než brždění znamenalo trochu ubrat nohu z plynu - jejich rozličnost divákovi jasně ukázala, že ne všichni kamikadze řidiči jsou naprosto vygumovaní, jako mnohé přechody. Pokání jsem věřil však jenom fotografovi, který opravdu z celé upřímnosti šel do projektu, a který opravdu ukázal emoce, které bych čekal od všech. Na druhou stranu, ostatní aktéři alespoň poukázali na zajímavé faktum, že se s nehodou nikdo nesmíří a je to problémem na celý život. Také jasně poukazuje, že člověk si asi musí projít nehodou, aby změnil své jízdní návyky a přestal ignorovat dopravní značení. Ten plešoun, který se chlubil svým nebezpečným ježděním, ten byl solidní dement, který se hodně nadýchal kouře z výfuku. V tomto ohledu jsem se musel zamyslet, což by mělo být účelem dokumentů. Díky dokumentu si divák více uvědomí, že se nemusí vrátit z nákupu domů, a když sám někoho zabije, tak že jeho další život bude naplňován ambivalentními pocity. Dokument přece jenom poukázal na jistou problematiku a donutil mě zamyslet se. Na druhou stranu je potřeba uznat, že Klusákův dokument bude v jeho tvorbě na seznamu "musím vidět", ale v porovnání s dalšími dokumenty to bude lepší průměr, na který se časem zapomene. Na začátku jsem se náramně bavil, ale postupem času jsem chtěl vidět něco jiného, a to něco jiného je v mých očích více protagonistů, rozhovory a náhled do hlav přeživších a nějaký profesionální vstup studií, psychiatrů a psychologů. Také namísto několika nehod bych natočil jednu velikou, který by reálně a drsně vyobrazila nehodu. ()

Reklama

venison 

všechny recenze uživatele

Nápad pozvat si osobně konkrétní piráty silnic a zpovídat je mi přijde suprovej. Užitečnost dokumentu je naprosto bez debat. Mělo by se pouštět povinně na všech středních (klidně i základních) školách. Jen ta Klusákova forma mi přijde moc uměle senzacechtivá až bulvární. Ale takový už je jeho rukopis. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

„Keď sadáte do auta, ste jednou nohou v hrobe a je to ruská ruleta.“ Takýmto ťažkým výrokom začína dokument, ale určite by som to nezovšeobecňoval. Možno to platí u takých vodičov, ako boli predstavení tu. Inak je to všetko o ohľaduplnosti. Ak budú šoféri, cyklisti aj chodci ohľaduplní, bude oveľa menej nehôd. Ani sprísnenie predpisov nepomôže tak ako sebareflexia a správanie sa na vozovke ako človek. Ono to je tak nejak aj v mentalite. V Británii je napríklad na počet obyvateľov 10x menej smrteľných nehôd než v Poľsku. A kto tam bol, vie aj prečo. Nikto sa nikam neponáhľa, každý každého postí, proste bezstresová premávka. U nás sa každý predbieha v tom, kto má lepší burák na lízing a potom arogantne riskuje svoj život, ale hlavne životy tých druhých. Dokument nám ukazuje pár jedincov, ktorí si uvedomili, že nejazdili dobre. Ale stálo to už nejaké životy. Výpovede z tých nehôd sú niekedy až mrazivé a na zamyslenie. Dokument má svoju hodnotu. ()

filmfanouch 

všechny recenze uživatele

Já prostě nevím. Celou dobu na to koukám a nechápu z čeho jsou všichni tak unešení a jak to Klusákovi zase vyšlo a hodně lidí mu to sežralo i s navijákem. Klusák na to dostal zhruba 15x větší rozpočet než jaký má většina českých dokumentů, rovnající se prakticky s celovečerním filmem. Nedá se tomu upřít poctivá řemeslná stránka, přeceňovanějšího dokumentaristu bych ale prostě u nás nenašel. Klusák zase jen klouže po bezpečném povrchu než aby šel do nitra, dodává film, který nic nezmění. Reklamy na autohavárie mají srovnatelnou výpovědní hodnotu jako tenhle celovečerní dokument a to mají o 83, 5 minut méně času. To, že lidé považují 13 minut za zásadní film jen dokazuje, že si je Klusák velmi snadno omotal kolem prstu. U V síti měl Klusák alespoň Chalupovou, tady sice neklesá na úroveň Světa podle Daliborka, špičkový dokument (a především špičkového dokumentaristu) si představuju tak trochu jinak. Tahle celovečerní osvětová reklama je díky Klusákovu otravnému egu a jeho lenosti jít do hloubky jednoduše promrhaná. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (1)

Související novinky

12. Ceny české filmové kritiky - nominace

12. Ceny české filmové kritiky - nominace

04.01.2022

Dnes byly Sdružením české filmové kritiky zveřejněny nominace na výroční Ceny české filmové kritiky za uplynulý rok 2021. Celkem bylo nominováno 16 děl, z nichž nejvíc nominací (celkem 6) získalo… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

31.12.2021

Přichází den, kdy se každoročně obracíme na nejoblíbenější uživatele, aby se nám svěřili se svými topkami 3 filmů (a případně 3 seriálů) uplynulého roku. Od loňska je navíc doplňují i vybraní… (více)

Reklama

Reklama