Reklama

Reklama

Nepřivolávej nic zlého

(festivalový název)
  • Dánsko Speak No Evil (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Dve rodiny sa stretávajú počas letnej dovolenky v Taliansku a zostanú v kontakte aj naďalej. Rodina z Holandska pozve rodinu z Dánska na návštevu a oni sa rozhodnú vyraziť. V žiadnom prípade ale nepôjde o príjemný víkendový pobyt. (Marceloo)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (175)

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Začína to ako sociálna dráma a končí ako bezútešný triler s hororovými prvkami a naozaj odpudivým záverom. Zo správania dvojice z Holandska mi bolo miestami takmer fyzicky ťažko, a to ešte v momentoch, kedy sa neukázala ich pravá tvár. O motivácii Holanďanov a správaní hlavných hrdinov ku koncu by sa dalo polemizovať. Bolo to trochu pritiahnuté za uši, ale celkový dojem zostáva pozitívny. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Tak nevím. Povahové rozdíly jistě, ale ty kulturní, o kterých se zmiňuje perex i řada komentujících, ty jsem tu nějak nepostřehl. Ostatně z Dánska do Nizozemí je to kousek, takže čekat něco zásadního není na místě. V tomto ohledu se to klidně mohlo odehrávat výhradně v dánských kulisách. Ze samotného filmu jako takového jsem poněkud rozpačitý. Na jednu stranu jsou tu fajn herci a režii se daří budovat plíživé napětí s vrcholem v podobě sice poněkud samoúčelného, ale i tak příjemně drastického finále. Na druhou stranu si nemohu pomoc, ale dánská rodinka se chová občas až neskutečně idiotsky a i když několikrát balí kufry, tak nakonec nepochopitelně zůstávají. Navíc tvůrci zůstali dlužni motivaci, což je v posledních letech móda, za kterou bych většinu filmařů nejradši nakopal. Kouknout se na to dá, ale druhé Hereditary se nekoná ani náhodou. 50% ()

Reklama

Omnibus 

všechny recenze uživatele

"Jehňátko jazýček plazí, snad tím výlet nepokazí. Ovce tupé, až mě mrazí, blbí bohužel i vrazi." Ach jo. Příběh s pětihvězdičkovým potenciálem, bohužel zabitý tupým scénářem a naprosto nevěrohodným jednáním postav. Ale asi je dobře, že se Christian Tafdrup dal na psaní scénářů a režírování, protože jako profesionální psychopat by se neuživil. Oběti by imrvére svobodně odjížděly pryč nebo svévolně couraly po baráku, nacházely sbírku předmětů po předchozích obětech a v bazénu zakopávaly o plavající mrtvoly, zatímco Tafdrup by bez obav chrněl v podkroví, protože v Holandsku mají policajty jen na leštění lopatek větrných mlýnů, kvůli podpoře turistického ruchu [sic!]. Co mě ale nasralo nejvíc byl páreček dánských "rodičů". Taťka Idiot Dánský, řečený Poslední, všech odevzdaných ovcí král. Maminka zvaná "škodajazykalomímrukama", která pak jen ukázněně seděla vedle stvůry a aby se neřeklo, tak v slzách lomila rukama, místo aby se, vedena pudem mateřským, na ni vrhla a pokusila se ji uškrtit nebo vyškrábat  oči. Takhle blbý, nereálný a nasírací film jsem už dlouho neviděl. Kameny nekameny. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Výtečná první hodina... První dojem ještě nemusí znamenat, že všechno bude sluncem zalité. Itálie, dovolená, dvě rodiny vždy s jedním malým dítětem. Padnou si do oka, ač je jedna rodina dánská a druhá z Nizozemí. Radovánky skončí, nicméně rodina z Holandska pozve druhou famílii k sobě na několik dní na návštěvu. Mají jet? Není to unáhlené? Záhy ovšem na holandském venkově započnou pochybovat o správnosti rozhodnutí a naopak holandský pár s nemluvným synkem začne překračovat nejrůznější hranice. Přijde jedna, pak další napjatá situace. Signálů je víc, pak už je asi na divákovi, zda skousne, co všechno je manželský pár u hostitelů „ochotný“ ve vlastní bázlivosti akceptovat. Herci jsou přesní (výteční jsou zejména pánové), atmosféra ještě dlouho zůstane v paměti. Závěrečná půlhodinka (kterou tak nějak očekáváme) naneštěstí nevysvětlí, proč „to dělají“, dánské duo je navíc až přespříliš pasivní, přesto je finále nepříjemné a úderné. Možná je to jakýsi plivanec směrem k těm, kteří platí za stádo odevzdaných kývačů či snadno ovladatelných ovcí. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Často se v životě stává, že první dojem je úplně jiný než ten poslední.. Dokud Tafdrupova cyklící se procházka mezi toskánským nebem, dánským limbem a holandským peklem může stavět na napětí z neznámého vývoje, má předpoklad znepokojovat, jenže když mladší verze Rhys-Daviese a jeho manželka naplno odhalí své tendence, ta snaha odvést diváka z komfortní zóny už prohrává se slabinami konstruktu. Co na tom, že táhnoucí se tenká nit ohledně neschopnosti postavit se adekvátně zlu či třeba odbočka k svazující politické korektnosti (cizinec babysitter) to chtějí dostat někam výš.. Předpokládám, že stejně jako u letošního Molochu se na produkci podílela nizozemská Agentura pro rozvoj cestovního klidu.. ()

Galerie (37)

Reklama

Reklama