Reklama

Reklama

Obsahy(1)

S plukovníkem Serlingem se poprvé setkáváme v poušti Al Bathra, kde byl jedním z velících důstojníků americké armády během války v Perském zálivu. Ani ten nejlepší úmysl však nemusí být zárukou, že bude vydán ten správný rozkaz. Viditelnost je minimální a tank se pod jeho velením rozjíždí proti nepříteli. Radost ze zásahu se však brzy mění v hrůzu - Serling zjišťuje, že stříleli do vlastních řad a že tak poslal na smrt svého nejlepšího přítele kapitána Boyera.O pár měsíců později je ze Serlinga řadový úředník z oddělení pro odměňování statečných vojáků a před sebou má první "případ". Na Medaili za statečnost je totiž navržena pilotka Karen, která přišla o život během mise v Perském zálivu. Serling se tedy snaží zjistit všechny okolnosti její smrti, ale je zaskočen líčením bojových situací a rozporuplnými postoji jednotlivých členů posádky. Díky Karenině osudu tak odkrývá neznámé skutečnosti, má možnost porovnat své vlastní vzpomínky s obsahem velkých a zprofanovaných pojmů, vyrovnat se se svým svědomím a nalézt vlastní důstojnost... (TV Prima)

(více)

Recenze (101)

Matty 

všechny recenze uživatele

Kromě atypicky neromantické Ryanové nemá tenhle rozvláčný - sem tam nějakou akcí osvěžený - snímek čím zaujmout. 60% Zajímavé komentáře: tron, genetique, MacGyver ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Teda...filmová hudba Jamese Hornera mi ze začátku kazila dojem z filmu, jelikož jsem tam zřetelně slyšel části ze skladby "Death of Titanic", ale...snímek rozhodně není jednoznačný (pokud pojednává o vyšetřování jednoho válečného incidentu a různých svědectvích) a patosu není vzhledem k tématu filmu vůbec co vytknout... ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Poněkud rozporuplné drama s řadou hereckých hvězd, ale přesto tak nějak nedotažené do konce. Většina herců, zde účinkujících, hraje pod své možnosti, snad s výjimkou Matta Damona, který pro změnu trochu přehrává. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $46miliónovTržby USA $59,031,057Tržby Celosvetovo $100,860,818║ Úplné iné pocity mám z tohto filmu než, keď som ho videl prvý krát, vtedy my veľa vecí vadilo a príbeh sa my zdal dosť prázdny ale teraz som sa nemohol s z toho nabažiť, Edward Zwick zvláda bravúrne réžiu a po celý čas dokáže udržiavať napätie tak aby záverom prebilo do silných emócií, ktoré k danej vojnovo-politickej téme patria. 90% ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Není to špatný pokus o psychologičtější přístup k válečné látce. Tvůrci nabízejí jednu z epizůdek války v Zálivu hned z několika pohledů – co člověk, to jiné motivace, pohnutky, to jiná verze a pohled na události jedné noci u sestřelného amerického vrtulníku. Je jeho velitelka neohrožená heroina, nebo panikařící ženština? Denzel Washigton má za úkol zjistit pravdu a přitom se sám vyrovná s vnitřním traumatem z války. Zajímavý nápad "analyzovat válečné hrdintsví" není žel bohu příliš zajímavě realizovaný. V zásadě je to ušlechtilá a docela dobře sehraná nuda s planými ambicemi jít do hloubky, kterou stačí vidět jednou kvůli rozřešení. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Ze začátku zajímavé. S postupujícím časem bohužel ztrácí na své zajímavosti a konec je velmi jednoduchý a nudný. Potěší pouze herecké obsazení, které i ve vedlejších rolích při pohledu zpět působí velmi hvězdně ( začínající Matt Damon musel kvůli roli hodně shodit a měl dlouho zdravotní problémy kvůli silné dietě). ()

gouryella 

všechny recenze uživatele

Netradicni valecny film - drama s prehrsli vybornych hercu neztraci tempo a po celou dobu rozehrava zajimavy pribeh na tema statecnosti a osobni zodpovednosti. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Nějak zvláště mě tohle podivné psychologicky válečné drama nevtáhlo do děje. Ani retrospektivní průběh vyprávění vyšetřování mi nijak neseděl. A samotný konec to ještě více pokazil.. 50%. ()

Anthony 

všechny recenze uživatele

Hezká je úvodní tanková bitva, další část filmu je vyprávěna v retrospektivách, kdy různí svědkové vypovídají o jedné události různě. A abych pravdu řekl chvílemi mě toto Washingtonovo vyšetřování nudilo. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Priznám sa, nemusím príliš vznešene sa tváriace filmy Edwarda Zwicka, lenže ODVAHA POD PAĽBOU je nadpriemerná. Kým účasť Meg Ryanovej je zaujímavá snáď len preto, že kráľovnú romantických komédií sme si zvykli vídať v úplne inom žánri, Denzel Washington podáva ďalší zo svojich silných "chybujúcich" výkonov. Nevraviac o vynikajúcom obsadení podporných roličiek (Lou Diamond Phillips, Scott Glenn, Matt Damon a dokonca i Bronson „Balki“ Pinchot!). Silný príbeh o niečom. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden ze 100 nejlepších válečných filmů (z doby po r. 1900) - 100 Greatest Post 1900 War Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. Válečný film spočívající ve vyšetřování dvou nešťastných událostí z války v Perském zálivu je bohužel plný patosu, amerického patriotismu a sebemrskačství. Takže mi více vadil, než mne bavil, a to i přes účast mé oblíbené Meg Ryanové, Denzela Washingtona a Matta Damona. Když připočtu, že režisérem je Edward Zwick, autor mých oblíbených filmů Legenda o vášni a Poslední samuraj, jde o jednoznačné zklamání. Trailer: http://www.csfd.cz/film/10328-odvaha-pod-palbou-courage-under-fire/videa/ ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Pracuju v Pentagonu, seržante. Přiznávám se, že jsem pomalejší, jinak bych řekl, že jste mi zrovna vyhrožoval. Vyhrožoval jste mi, seržante?" Válečný kriminálky mě baví. Dým, střelba a zmatek sice patrně nejsou ideální podmínky pro vyšetřování, ale divák si to aspoň může užít. Mě to bavilo, ale přesto to ve mně neprobudilo lásku k US Army, která zachránila světovej mír útokem na Irák. Rád bych šel s hodnocením výš, ale nedovolí mi to patriotismus, patos a rodinný hodnoty, kterejma se bohužel vůbec nešetřilo. Ovšem dost mě bavil Bruno z Bílýho domu, kterej bedlivě dohlížel na to, aby vyznamenání nedostal nějakej "teplouš". To je celkem zajímavý, jak to ještě nedávno bylo takový nějaký nevyvážený. ()

flanker.27 odpad!

všechny recenze uživatele

Scena s Meg Ryanovou likvidující Iráčany od boku M šestnáctkou v jedný ruce vejde do dějin válečného filmu :)) Saving captain Meg Ryan. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Toto mi pripadalo akási dlhšia, dvojdielna, no samozrejme oveľa kvalitnejšia epizóda zo seriálu 'JAG'. Veľmi kvalitný príbeh a vyšetrovanie sa však na veľkú škodu rozbehne až po prvej trišvrtehodinke a vôbec by neškodilo, keby bol film o nejakých tridsať minút kratší. 70%. ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Kdybych byl Američan, možná by se mi film líbil. Kdybych byl voják, možná také. Ale jako filmový fanoušek znám bezpočet lepších válečných filmů, lepších hereckých výkonů a kvalitnějšího zpracování. Ani struktura příběhu mě příliš nezaujala a já tak nenašel důvod, proč tenhle film hodnotit výše. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Velmi dobré psychologické válečné drama. Retrospektiva byla skvěle dávkovaná a ani chvilku nebyla nuda. Kapitánka Waldenová, tedy Meg Ryan mne bavila. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Snažilo se to tvářit jako nesmírně seriózní kritika vedení válek, ale vůbec mě to nebavilo. Denzel tenkrát asi moc rád nebyl. ()

sud odpad!

všechny recenze uživatele

Je mi to hrozně moc líto, ale nemohu si pomoct. Takhle fušérský a hloupý válečný film jsem snad v životě neviděl. Chvílemi mi to připomnělo "JAG", ale tam nějaké díly nebyly zlé a hlavně si na nic nehrál. Tenhle film si hraje na klasu a nemůže ani béčkům lízat boty. Přitom mám rád Denzela Washingtona i Meg Ryanovou. Ale i ti si, doufám, rvou vlasy, že se do téhle chujoviny propůjčily. A nebo taky ne. Prachy jsou prachy. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Pozvolné rozplétání tragických událostí při bojové akci v Perském zálivu má svoji sílu, výrazně mu pomáhají herci (Washington, Damon, Glenn). Naopak protagonistka, o kterou tu jde především a která má in memoriam získat zvláštní vyznamenání, je nezajímavá kvůli mdlé Meg Ryan, které jsem v maskáčích pranic nevěřil. Nic na tom nemění fakt, že prověřování kandidáta mělo být rutinou, jenže válečným pilotem je žena, a má být první, které se takové cti může dostat. Psychologický přístup k válečnému běsnění je fajn, tvůrci nabízejí několik úhlů pohledu a je jen na Washingtonovi, který má sám svého kostlivce ve skříni, na kterou stranu se přikloní. Všichni se navíc tváří zatraceně vážně a odhodlaně, což nakonec spíš škodí. Ve výsledku ale spokojenost!! ()

Reklama

Reklama