Reklama

Reklama

Obsahy(1)

S plukovníkem Serlingem se poprvé setkáváme v poušti Al Bathra, kde byl jedním z velících důstojníků americké armády během války v Perském zálivu. Ani ten nejlepší úmysl však nemusí být zárukou, že bude vydán ten správný rozkaz. Viditelnost je minimální a tank se pod jeho velením rozjíždí proti nepříteli. Radost ze zásahu se však brzy mění v hrůzu - Serling zjišťuje, že stříleli do vlastních řad a že tak poslal na smrt svého nejlepšího přítele kapitána Boyera.O pár měsíců později je ze Serlinga řadový úředník z oddělení pro odměňování statečných vojáků a před sebou má první "případ". Na Medaili za statečnost je totiž navržena pilotka Karen, která přišla o život během mise v Perském zálivu. Serling se tedy snaží zjistit všechny okolnosti její smrti, ale je zaskočen líčením bojových situací a rozporuplnými postoji jednotlivých členů posádky. Díky Karenině osudu tak odkrývá neznámé skutečnosti, má možnost porovnat své vlastní vzpomínky s obsahem velkých a zprofanovaných pojmů, vyrovnat se se svým svědomím a nalézt vlastní důstojnost... (TV Prima)

(více)

Recenze (102)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Myslím, že trochu nedocenená Zwicková dráma, ktorá nešla ani v našich kinách. Film s niekoľkými hviezdami ani chvíľu nenudí a ponúka pohľad na nie príliš častú tému amerických vojnových snímok (Perzský záliv). O niečo vydarenejšie a dotiahnutejšie ako Stav obliehania a jedna z najlepších úloh Meg Ryan, ktorej to v uniforme sluší podľa mňa herecky viac, ako vo vykalkulovaných romantických komédiách. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Nemám dôvod dávať tomuto výtvoru menej ako tri hviezdičky. Samozrejme, že som sa viackrát pousmial nad pátosom, uniformovanými šaškárňami a slzopudnými scénami. Ale na druhej strane som ocenil dvojnásobný konflikt so svojim svedomím pri zlyhaní vo vypätých bojových situáciách, ktorý každý z aktérov riešil svojským spôsobom. Netvrdím, že sa film režisérovi Zwickovi podaril, ale ani ma nepopudil ku skratkovitým reakciám a posmešnému komentáru. ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Překvapivě mnohem lepší než jsem si pamatoval z dob premiéry. Válečné drama, které je zcela jiné než obvykle. Netočí se kolem žádné velké bitvy, ani velkou bitvou nevrcholí. Spíš je komorní válečnou detektivkou, která se točí kolem bezvýznamné válečné epizody, kterou nahlíží pohledem několika jejích aktérů a je tak především o lidech. O odvaze a zbabělosti, obětavosti a sobectví, o pravdě a lžích, o kritických momentech života, které vyplaví na povrch to podstatné. Netuctové, plné silných emocí (byť někdy ukrytých pod povrchem) a napínavé i přesto, že občas tempo zvolní a člověk si říká, že některé úhly pohledu mohli tvůrci zkrátit. Netypicky obsazená Meg Ryan, tehdy pevně usazená na trůnu královny romantických limonád, je výborná a táhne film přinejmenším stejně dobře jako spolehlivý Denzel Washington. Za pozornost stojí i malá role Matta Damona, který kvůli roli shodil nějakých 12 kilo a přivodil si na několik let nejen zájem filmařů a nabídky na velké role, ale také nepříjemné zdravotní komplikace. Jeden z filmů, kterým po letech při repríze zvedám hodnocení. ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Dobrá dráma... ako vystrihnutá z JAGu :)... Hlavné postavy sú skvelé, vedľajšie známe, ale herecky sú na tom horšie (alebo len nemajú priestor?). Rozprávanie dokolo toho istého príbehu vždy z iného pohľadu mám rád a tu mi výnimočne nevadil ani pátos... ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Kombinace válečného dramatu a thrillerové detektivky se standardně dobrým Denzelem Washingtonem, překvapivě akční Ryanovou a -jak je u Zwicka zvykem- precizně zpracovanými akčními scénami doprovázenými silnou hudbou Jamese Hornera. Neprávem docela opomíjený film. ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Velmi slabé válečně-soudní drama, plné klišé a nesmyslů. Coby milovník válečných filmů říkám nEVER mORE! ()

Janek 

všechny recenze uživatele

Patetický a ušmudlaný kýč, který nepostrádá naprosto nevěrohodné válečné scény s fatálně se nehodící Meg Ryan v roli drsné kapitánky. ()

ARI50 

všechny recenze uživatele

Vojenská stránka slabá, herci dostačující ale abych byl přece jen o kapku spokojenější chtělo se to víc zabořit do děje což se nestalo průměr. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Veľmi dobre napísaná a spravená žánrovka. V štýle Kurosawovho Rašomónu, tu máme rôzne verzie príbehu, ale oproti Japonskej klasike sa tu dostávame k skutočnému príbehu. Zwick je macher na dávkovanie emócií a na prácu so sentimentom. Jeho filmy ho obsahujú dosť, ale možno tým, že sa snaží o akýsi myšlienkový presah, žeriem mu to s neuveriteľnou chuťou. Podstata vojny, stratených životov a akejsi ľudskosti vo vyhrotených situáciach je nadčasová a preto tento film nezostarol ani o deň. Má výborne tempo, herci sú bezchybný - hlavne Washington a celé sa to nesie v znamenitej atmosfére. Funkčnosť pri retrospektívach je v tomto roku istotou ako prekvapením a rovnako je to aj s Hornerovou hudbou. Na konci dokonca fungujú emócie tak ako majú a celý príbeh ma úprimne dojal. Ďalší dôkaz režisérovej vyspelosti, ktorá je Hollywoodom bohapusto ignorovaná. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Film, na ktorý som si nikdy nevedel poriadne zvyknúť. Rozdelený do dvoch dejových línií, z ktorých ale ani jedna poriadne nefunguje. Podľa mňa sa mali zaoberať len jednou z nich. Možno by bol tak film paradoxne vyváženejší. ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Hodně podobné o sedm let staršímu Zelenému peklu (nebo Zelené peklo je podobné Odvaze pod palbou, to je jedno). V každém případě jde o postupné rozuzlování skutečností, popisovaných několika aktéry, a každý věci viděl trochu jinak. Poměrně nevěrohodná byla Meg ve své roli kapitánky a konec taky pokazilo těch několik zdlouhavých minut zpovědi a setkání s rodinou a vzpomínce a vzdání holdu a blablabla... Tím si to film pokaňhal, takže JEN dobré ***. ()

Vojcl 

všechny recenze uživatele

Neskutečná nuda, přehrávající herci a rádoby psychologický příběh.. Nic proti upovídaným filmům, ale tady to scénárista nějak nezvládl!!!! ()

harfuska 

všechny recenze uživatele

Tak toto som im zožrala aj s navijákom. Filmy s vojnovou tématikou mám rada, hlavne keď nejde len o strieľanie a bombardovanie. Potešila ma hlbšia myšlienka a bolo zaujímavé sledovať odhaľovanie pravdy a to, ako hlavný hrdina bojuje so svojimi pocitami a vspomienkami. Danzel je výborný herec a dobre sa na neho pozerá. Príbeh obohatila aj postava zraniteľnej ženy uprostred vojny. Meg je pre mňa síce symbol romantiky, ale úloha kapitánky jej tiež veľmi pristala. Film má možno nejaké tie chybičky krásy, ale ja som si ho naplno užila. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Nemůžu si pomoct, ale přílišný patos ve filmech mi prostě vadí. To je přesně to, co se děje v posledních asi 20 minutách tohoto filmu. Denzel Washington je ale herec, který vás tímhle provede, aniž byste se museli moc vztekat. Skvělý herecký výkon s příběhem, který se zdál dobrý, ale mohl by být ještě lepší. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Silny pribeh z I. vojny v Perzskom zalive v brilantnej rezii Edwarda Zwicka. K tomu opat nadherna sexica Meg Ryan a vyborny hlavny herec Denzel Washington, ktory proste vie hrat. Par podpornych hercov ako moj oblubenec Matt Damon len potesi divakovu dusu. 86 % ()

Vyhy 

všechny recenze uživatele

Jelikož jsem nečekal, asi jako mnozí ostatní, čistokrevný válečný film, ale spíše drama s lehkým nádechem detektivní činnosti, tak jsem vlastně spokojen. Spousta věcí by se pochopitelně dala vylepšit, například vztah mezi postavami, abychom byli pak na konci více rozebraní, ale na slabší čtyři hvězdy to bohatě stačí. ()

Reklama

Reklama