Reklama

Reklama

Obsahy(1)

S plukovníkem Serlingem se poprvé setkáváme v poušti Al Bathra, kde byl jedním z velících důstojníků americké armády během války v Perském zálivu. Ani ten nejlepší úmysl však nemusí být zárukou, že bude vydán ten správný rozkaz. Viditelnost je minimální a tank se pod jeho velením rozjíždí proti nepříteli. Radost ze zásahu se však brzy mění v hrůzu - Serling zjišťuje, že stříleli do vlastních řad a že tak poslal na smrt svého nejlepšího přítele kapitána Boyera.O pár měsíců později je ze Serlinga řadový úředník z oddělení pro odměňování statečných vojáků a před sebou má první "případ". Na Medaili za statečnost je totiž navržena pilotka Karen, která přišla o život během mise v Perském zálivu. Serling se tedy snaží zjistit všechny okolnosti její smrti, ale je zaskočen líčením bojových situací a rozporuplnými postoji jednotlivých členů posádky. Díky Karenině osudu tak odkrývá neznámé skutečnosti, má možnost porovnat své vlastní vzpomínky s obsahem velkých a zprofanovaných pojmů, vyrovnat se se svým svědomím a nalézt vlastní důstojnost... (TV Prima)

(více)

Recenze (102)

PlysovyMacko 

všechny recenze uživatele

Vo filme sa riešia dve vojenske akcie. Jednej sa priamo zúčastnil hlavný hrdina a kvôli nešťastnému rozhodnutiu, ktoré spravil zomreli vojaci z vlastných radov. Druhú akciu vyšetruje a svedkovia na ňu majú rôzne názory. Na tom je vystavené napätie filmu-kazdy tvrdí niečo iné a co sa reálne stalo. Pointa nie je az taka úderná. Meg svedčí aj nezvykla poloha. Mam rešpekt ku všetkým vojakom, ktorí musia robiť ťažké rozhodnutia v zložitých situáciách. ()

Efreeti 

všechny recenze uživatele

Část, která se týká "vyšetřování" je samozřejmě naprosto nesmyslná, ale "bojová" část, kdy každý učástník má trochu jiné vzpomínky se mi moc líbila. ()

worm14 

všechny recenze uživatele

Jedná se o netradiční válečný film, z období první války v perském zálivu. Hlavní roli a největší prostor dostal Denzel Washington. Dále zaujme především Matt Damon na počátku své kariéry. Oboum není co vytknout. Meg Ryanová si zahrála pro sebe rozhodně netypickou roli. Žádná romantická hrdinka, ale tvrdá vojanda, která hrdině zahyne v akci. Hlavně zpočátku ale nedostává moc prostoru. Chvíle kdy se na plátně objeví patří rozhodně k těm zajímavějším. Problémem Odvahy pod palbou není ani tak děj nebo scénář. Jednoduše řečeno prostě převažují nudné scény nad těmi, kdy se něco skutečně děje. Zkrácení by tady rozhodně neuškodilo. Sledovat celou dobu D. Washingtona jak s depresivním výrazem popíjí skotskou totiž fakt zábava není. Prostě 80 minut by byla tak oprimální dělka. Jinak ale akce byla ztvárněna "relativně" dobře. Jako celek jde ale jen o průměr. ()

brasek 

všechny recenze uživatele

Jeden z tých lepších dramatických snímkov z vojenského prostredia. Zaujímavo natočené rozprávanie o jednej akcii a rôzne pohľady na skutočnosť. Je tam určitá dávka americkej hrdosti, ale to je len plus, pretože film má viac k realite. ()

LeePriest 

všechny recenze uživatele

Meg Ryan jako statečná kapitánka vojáku a nejistý Denzel Washington, který vyšetřuje, co se vlastně doopravdy stalo? No vlastně proč ne? ()

Kozlowski8 

všechny recenze uživatele

Psychologické válečné drama, představující tragickou událost v Perském zálivu, při níž zemřela velitelka vrtulníku, která má být posmrtně vyznamenána. Důstojník Serling má za úkol prověřit událost, předcházející smrti velitelky a přitom se sám těžce vyrovnává se svým vlastním kostlivcem ve skříni... Příběh mne bohužel dostatečně nevtáhnul a chvílemi dokonce nudil. Užíval jsem si spíš hudbu Jamese Hornera a herecké výkony skvělých herců ( s vyjímkou Meg Ryan, která, ač ji mám docela rád, mi v této roli absolutně neseděla a nevěřil jsem jí ale vůbec nic).  Edward Zwick natočil několik skvělých filmů, ale tento se k nim nezařadí. 60 %. ()

PTuranyi 

všechny recenze uživatele

Celkom slabý film s vojnovým pozadím a na tému morálna trauma zastrelenia spolubojovníka je len papundeklovou napodobeninou Čaty, Apokalypsy teraz alebo zostreleného čierneho jastraba. Vojnová akcia je málo uveriteľná a herci až amatérsky nepresvedčivý. Denzel Washington sa snaží hrať morálnu rozorvanosť, ale zmôže sa len na smutné ksichty. Meg Ryan a Matt Damon sa len hrajú na hercov. Možné je však aj to, že pomerne veľkú časť hereckého výkonu sa utopila dabingom. To čo nepokazili herci ničí systematicky produkcia využívaním všetkých prostriedkov na prilievanie pátosu. 50% ()

liebgott 

všechny recenze uživatele

Film asi dost zachraňoval Matt Damon kterej hrál toho zdravotníka-feťáka bylo to až neuvěřitelný jak to dokázal zahrát , na začátku to byl prostě jenom vyjukanej medik a pak vyhublá fetka s traumatem z války . Denzel Washington taky hrál dobře plukovníka co omylem zabil posádku amerického tanku . Mě se obecně film fakt líbil i když tam bylo pár hluchých míst které mě sem donutily nedat plnou palbu . Rozhodně skvělá záležitost už jenom kvůli Damonovy ()

Xylobalsam 

všechny recenze uživatele

Od tak dobrych hercu bych cekal o neco vic. Napad byl dobry, ale zda se mi, ze neni uplne dotazeny do konce, navic snimek casto pusobi utahane a neakcne. ()

Mr.Dark 

všechny recenze uživatele

Film na který se vždy rád podívám.Zajímavý příběh....Herecké obsazení přesně sedí filmu...D.Washington zahral hodně přesvědčivě...malo u kterého filmu ujede slza,tenhle mezi ně patří... ()

FAxPR 

všechny recenze uživatele

měl jsem hrozně moc rád filmy edwarda zwicka- po tomhle filmu jsem z něj trochu vystřízlivěl.. a meg ryan a denzela washingtona jsem přestal mít rád úplně.. nějaký jako epos o hrdinství, který sám sebe utopí v retrospektivních smyčkách (ede, že ty jsi ujel na rashómonovi?) a trochu deus ex machina konci.. pro mě nejhorší E.Z. film.. ()

shinlove 

všechny recenze uživatele

Zajímavý scénář, ale nejsem si jistý, jestli to bylo natočeno úplně tak, jak scénárista chtěl, bylo to z mého pohledu trošku odfláknuté, jak od režiséra, tak od Ryan i Washingtona, proto jen 3* ()

Jevablo 

všechny recenze uživatele

Meg Ryan nepatří do maskáčů (resp. patří tam asi jako Goldie Hawn) a holt působí ve filmu jak pěst na oko, ale celý průběh vyšetřování má spád. V porovnání vede tento film nad Zeleným peklem i tím filmem, kde běhá Cruise, jehož jméno jsem zapomněl - ha, už vím:-) Pár správných chlapů. ()

Pythonator 

všechny recenze uživatele

Cože? To nebyla další epizoda JAG? A mně bylo hned divné, co tam dělá ta Meg Ryan. Pěkná pohádka pro Američany plná patosu a amerických zelených žvástů. Tím bohužel nemyslím ekologii, ale spíš militaristickou nabubřelou mozkovou zeleň. ()

Reklama

Reklama