Reklama

Reklama

Memphiská kráska

  • Velká Británie Memphis Belle (více)
Trailer

Úspěšný válečný film o jednom z nejznámějších bombardérů druhé světové války se odehrává v květnu 1943 a jeho hrdiny jsou sehraná desetičlenná posádka bombardéru B-17, nazvaného Memfiská kráska. Na jeho palubě se má posádka vydat na poslední nálet a po něm má být převelena do USA. Byla by první, které by se podařilo přežít pětadvacet nasazení. Jenže cílem náletu je letecká továrna v Brémách. Všichni vědí, že pravděpodobnost úspěšného návratu je minimální. Není divu, že mají strach a jejich nervové vypětí je větší než u jiných posádek. Vždyť šanci na návrat domů mají nadosah, a přece téměř nedosažitelnou. Napětí zvyšuje mlha, kvůli níž musí být start odložen. Když se konečně ocitnou ve vzduchu, čeká je útok nepřátelských stíhaček. Nad Brémami kvůli mrakům není vidět cíl a kapitán Dearborn rozhodne opakovat přelet, protože nechce zasáhnout civilní oblasti. Po úspěšném shození bomb obrátí k návratu. Cestou je letoun několikrát zasažen, několik mužů zraněno, přestane fungovat elektrika, začnou ztrácet palivo. Přesto se nevzdávají a zarputile míří k domovskému letišti. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (156)

luka4615 

všechny recenze uživatele

Krásně nasnímaný válečný snímek, jehož největší předností je legenda Druhé světové války Boeing B-17 "Flying Fortress". Memphis Belle se rovněž může pochlubit sympatickými hlavními herci a příběhem, který nepostrádá pořádnou dávku napětí a akce. Pro všechny fanoušky tohoto stroje, potažmo i Druhé světové války je toto zkrátka "must see" záležitost. Skvělá práce! „Hey, are those size eights? How about leaving a little will saying when you get your ass shot off on your first mission that those nice, shiny new pumps come to me, huh?“ ()

sud 

všechny recenze uživatele

Ukázka toho, že i v době filmů s počítačovými triky lze natočit válečný film příjemně, starosvětsky a bez přílišných gest. Michael Caton-Jones tak nepáchá v žádném ze svých filmů a ani "Memphiská kráska" není výjimkou. Atmosféra uvnitř bombardéru je ztísněná až běda a obzvlášť ke konci filmu napětí nevyprchá. Mladí, tehdy povětšinou začínající herci své role předvedli na výbornou. "Memphiská kráska" je spolu s "Nebezkými jezdci" a "Bitvou o Británii" jediným skutečným pomníkem pilotům, kteří bojovali a umírali za 2. světové války. 85%. ()

Reklama

Lichty 

všechny recenze uživatele

Klasickou metodou natočený film o letcích z druhé světové, který je skoro stejně emotivně silný, jako Ponorka. Oceňuji hlavně dobře vykreslené charaktery posádky, díky nimž budete celý útok na Brémy prožívat téměř jako jejich spolubojovník. Pocitu autenticity však silně napomáhají i fenomenální výkony mladých herců a Catonovo režisérské umění, které je založeno na klasické obrazotvornosti. S modernějším hávem (Základní Instinkt 2) by to neměl přehánět. :) ()

JohnSmith 

všechny recenze uživatele

Jeden z mála filmů o letcích za 2.SV, kde se do děje nemíchá romantika a vztahy k ženám. Je to ryzí válečný film. Obsazení nebylo vůbec špatné, ale co mě odradilo od vyššího hodnocení, byla technická stránka filmu, jelikož efekty byly opravdu hodně slabý a to především ve srovnání se staršími leteckými filmy. ()

OG_Swifty 

všechny recenze uživatele

Top komentář golfisty je stručný, tentokrát ale trochu nepřesný - jednalo se totiž o bombardér amerického letectva (jejichž základna byla v Anglii). Co se filmu týče, je to dobrý a trochu i dojemný válečný letecký film, který je však v dnešní době už trochu vousatý. Ale zase je to příležitost shlédnout spoustu velkých herců v dobách jejich začátků (včetně Samvěda Křepelky :)) ()

Galerie (24)

Zajímavosti (16)

  • Do role německých Messerschmittů Bf 109 byly použity jejich španělské verze HA-1112 Buchón, použité například i v Bitvě o Británii z roku 1969. (Foxhound#1)
  • K natáčení byly použity dvě z osmi funkčních B-17 Flying Fortress, které byly v té době k dispozici. Jedna z nich nesla jméno "Sally B". (Foxhound#1)
  • Poslední mise Memphiské krásky, kterou zobrazuje film, byla ve skutečnosti klidná a ne takto bouřlivá. Filmová mise vznikla jako součet dramatických událostí, které zažila nejen posádka Memphiské krásky, ale i celá letka. (greghouse)

Reklama

Reklama