Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rudy má jediné přání - dostat se do fotbalového mužstva univerzity Notre Dame. Jeho chudá rodina si ho tam ale nemůže dovolit poslat a kvůli mizernému prospěchu ho na školu nepřijmou. Díky tvrdé práci se však Rudymu nakonec jeho sen splní. Rudy (Sean Astin), který vyrostl v katolické dělnické rodině v illinoiském městečku Joliet na počátku šedesátých let, má jediné přání - dostat se do fotbalového mužstva univerzity Notre Dame. Jenže jeho nevysoká postava, nedostatek atletických schopností a mizerné známky zaviní, že otec (Ned Beatty), učitelé, trenéři a dokonce i jeho přátelé mladíka zrazují od snů o fotbalové kariéře. Rudyho touha je ale silnější než zdravý rozum a chlapec si i navzdory otcovým radám dál stojí za svým. Vydává se autobusem do města South Bend, kde mu v boji se zdánlivě nepřekonatelnými překážkami pomáhají přátelský kněz (Robert Prosky) a nevrlý, ale dobrosrdečný správce (Charles S. Dutton). Film Bourák, který byl inspirován skutečnými událostmi, přesahuje hranice sportovního žánru a vypráví velmi inspirativní příběh o síle odhodlání a houževnatosti. (Cinemax)

(více)

Recenze (81)

majo25 

všechny recenze uživatele

Aj keď je film plný klišé, neprimerane veľkého pátosu a iba priemerných hereckých výkonov, jeho jadro tvorí silný príbeh o nevzdávaní sa za žiadnu cenu, prinášaní obiet a prekonávaní veľkých prekážok. Nemá síce áčkovú produkciu, dokonca spracovaním by ho prekonali aj niektoré televízne snímky, ale to je v tomto prípade vedľajšie, pretože stredobodom je jedna zrastom nevysoká postava. Postava, náture ktorej nebude asi veľa ľudí rozumieť - škola, drina, škola, drina, ... Vypichnúť musím podmanivú hudbu, ktorá musí dostať asi každého. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Konečne som si doplnil obraz k obľúbenému soundtracku. Ešte v polovici filmu som si myslel, že z toho dostanem cukrovku. No nakoniec to bolo silnejšie než ja a slzami som si vytopil izbu :) Krásny motivačný film s hrdinom, ktorému sa nedá nefandiť a emočne povznášajúcou poslednou polhodinou. Nádherne vyplnené klišé a chápem, prečo je v zámorí z toho taký kult. A raz sa už možno kvôli týmto filmom aj naučím pravidlá amerického futbalu. 9/10 ()

Reklama

Ediebalboa 

všechny recenze uživatele

Sport měl během let ve filmech mnoho skutečných i fiktivních hrdinů, dovolím si však říct, že příběh ani jednoho z nich se nerovnal tomu, co podstoupil Rudy Ruettiger. Proč zrovna on? Protože paradoxně nikdy nic nevyhrál a ani nebyl zázračným outsiderem, co na jeden večer dokázal poručit větru, dešti. Rudy byl předně neuvěřitelný dříč, který se svou výdrží snažil vykompenzovat nedostatek umu a stát se alespoň na okamžik součástí svého milovaného týmu. Štěstí i smůla mu ale zároveň přály asi tak, jako každému z nás, když za každým dílčím úspěchem čekala další překážka. A toto vše ukazuje snímek nanejvýš věrně, inspirativně a zásluhou orchestru Jerryho Goldsmitha i pořádně velkolepě. Důkaz, že být buldok se občas vyplácí. Díky, Rudy! ()

Rakosnicek77 

všechny recenze uživatele

Mít tak jeho vůli. Umět vytrvat a bez zaváhání si jít za snem který mám. Snem o kterém on ani na chvilku nepochyboval, že nebude naplněný. Věděl, že je fyzicky mimo, že nesplňuje nominační kritéria a přesto se nechal s buldočí vytrvalostí, trenink co trénink, otloukak v béčkovém týmu. Dělal to vytrvale dál, protože věděl, že tím pověstným tunelem prostě jednou půjde. Takový příběh Rockyho v americkém univerzitním fotbale. Tohle pro mne byl po dlouhé době zase top sportovní film. Film založený na skutečných událostech, film který vás prostě musí chytit za srdce. Opět lituji absence hodnocení 1-10, zde by to bylo hodně znát. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Jeden zo snímkov, ktorý vás pohladí na duši a pripomenie príjemnú, hrejivú myšlienku, že keď sa chce tak je všetko možné. To je aj prípad Rudyho, útleho neatléta (chválim výber herca pre hlavnú postavu), ktorý to s húževnatým úsilím dotiahol až na plecia svojich spoluhráčov a ešte pritom z neho vypadne aj pár pekných myšlienok o vôli a túžbe. Výborná, športová dráma, ktorá pozitívne naladí. 85/100 ()

Galerie (38)

Zajímavosti (14)

  • Natáčení se zúčastnil i skutečný Rudy. Spatřit ho můžeme jako fanouška v hledišti v závěru filmu. (Herr_Flick)
  • Rudy (Sean Astin) zakončil svoje 28 sekundové pôsobenie v drese Fighting Irish of Notre Dame (v priebehu dvoch obranných snapov, resp. rozohrávok) vysoko ceneným obranným zákrokom zvaným "sack", ktorým obránca zloží na zem súperovho Quarterbacka. (marlon)
  • Davové scény při Rudyho (Sean Astin) závěrečném zápase byly natočeny během poločasu skutečného utkání mezi Notre Dame a Boston College z roku 1992. (Herr_Flick)

Reklama

Reklama