Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rudy má jediné přání - dostat se do fotbalového mužstva univerzity Notre Dame. Jeho chudá rodina si ho tam ale nemůže dovolit poslat a kvůli mizernému prospěchu ho na školu nepřijmou. Díky tvrdé práci se však Rudymu nakonec jeho sen splní. Rudy (Sean Astin), který vyrostl v katolické dělnické rodině v illinoiském městečku Joliet na počátku šedesátých let, má jediné přání - dostat se do fotbalového mužstva univerzity Notre Dame. Jenže jeho nevysoká postava, nedostatek atletických schopností a mizerné známky zaviní, že otec (Ned Beatty), učitelé, trenéři a dokonce i jeho přátelé mladíka zrazují od snů o fotbalové kariéře. Rudyho touha je ale silnější než zdravý rozum a chlapec si i navzdory otcovým radám dál stojí za svým. Vydává se autobusem do města South Bend, kde mu v boji se zdánlivě nepřekonatelnými překážkami pomáhají přátelský kněz (Robert Prosky) a nevrlý, ale dobrosrdečný správce (Charles S. Dutton). Film Bourák, který byl inspirován skutečnými událostmi, přesahuje hranice sportovního žánru a vypráví velmi inspirativní příběh o síle odhodlání a houževnatosti. (Cinemax)

(více)

Recenze (81)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Podle hodnocení jsem čekal suprové životní drama a nakonec jsem se dočkal poměrně průměrného amerického filmu, který sází na klasické životní fráze o procházení životem s hlavní myšlenkou, která pramení z toho se nikdy nevzdávat a jít si za svým snem. A místy jsem se také dočkal hodně slušné nudy, mimochodem. ()

golfista 

všechny recenze uživatele

Rudy mě dostal. Nevím čím to je, ale sportovní filmy - těm se to povede skoro vždycky :) Tenhle je ale trochu jiný. Hrdina filmu není nejlepší z týmu, nevyhraje mistrovství v poslední minutě a není dokonce ani členem prvního týmu. A přesto se při jeho nástupu na hřiště derou slzy do očí. Zvláštní ... ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

O pokusu šáhnout si na nesplnitelný bláhový sen v podobě sportovního filmu, ve kterém první polovinu stopáže není po sportu ani stopa. Jde o ultimátní naplnění poučky "když ti život háže klacky pod nohy, tak se o jeden každý přeraz, šeredně se vyrakvi o zem, zvedni se, přeraz se o další a to dělej tak dlouho než ze stromu života opadají veškeré větve či než se ostatní zželí a strom posekají, aby si zjistil, že celou dobu si právě pro ten  jeden strom neviděl les" a... A je to opojně "feel-good" do morku kostí. Dokonce i obvykle spíše otravné neherecké Astinovo ťuňťovství je tu záměrem, který v celkovém konceptu funguje. Vkusný kýč (ne, neprotiřečí si to), který emoce zdárně ždíme (mnohdy nepopiratelně díky Goldsmithově hudbě), ale zdaleka ne tak lacině a na první signální, jak by se z anotace mohlo zdát. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Nevím kolik jsem viděla sportovně zaměřených filmů, ale co vím určitě, že jsem u žádného nebyla tak naměkko jako s Rudym. Nejen, že je to poměrně neznámý film, ale ještě navíc je to o americkém fotbalu, který je mně tak vzdálený, jako ta země samotná. Přesto jsem hned od začátku tomu klukovi s velkým srdcem a velkým snem fandila, studovala s ním, trénovala a čílila se na ty, kteří ho odrazovali. Tomuhle já říkám srdcovka s velkým S a je mně úplně jedno, jestli tvůrci malinko tlačili na city, protože Ruda se svými 160 cm si to rozhodně zaslouží. Hluboce lidský film s nádhernou hudbou Jerryho Goldsmitha a já jen tleskám. "Když člověk něco chce, celý Vesmír se spojí, aby mohl svůj sen uskutečnit" . ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Sportovní filmy, to je prostě moje, ale Rudy neni vyloženě jen o sportu, ale spíš o snech, vytrvalosti, dřině a že nic není nemožný a to jak tuhle kombinaci Rudy předkládá, je právě to skvělý a i scény, zejména pak ty ke konci, který by všude jinde byly vyloženě trapný, jsou tady ty nejlepší. A mladičkej Sean Astin je tu skvělej. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Taký “Orel Eddie” v chráničoch. Film je to pekný, no to je snáď každý, keď je témou naplnenie zdanlivo nereálneho sna. Nemôžem si však pomôcť, mňa citovo minul, dokázal vo mne vyvolať len akýsi dobrý dojem, pričom záver mi už prišiel vyslovene “americký”. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Úžasný sportovní film o tom, že žádný sen nemusí být nakonec tak velký a tak neuskutečnitelný, jak se někomu třeba zdá. Rudy opravdu umí chytit za srdce, a když se chytit necháte, prožijete s ním každé nadšení i každé zklamání, zabýčíte se i dojmete, a to hlavně díky supersympatickému Seanu Astinovi. I když děj zavání klišé, nakonec se nic takového nekoná. scenárista i režisér se všemu dokázali zručně vyhnout. A abych nezapomněl, všechno podporuje zcela bombastický Jerry Goldsmith - takovou hudbu už zkrátka nikdo nikdy nesloží. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Konečne som si doplnil obraz k obľúbenému soundtracku. Ešte v polovici filmu som si myslel, že z toho dostanem cukrovku. No nakoniec to bolo silnejšie než ja a slzami som si vytopil izbu :) Krásny motivačný film s hrdinom, ktorému sa nedá nefandiť a emočne povznášajúcou poslednou polhodinou. Nádherne vyplnené klišé a chápem, prečo je v zámorí z toho taký kult. A raz sa už možno kvôli týmto filmom aj naučím pravidlá amerického futbalu. 9/10 ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Češi si oblíbili slovíčko Bourák a tedy i tahle zcela určitě americká klasika o outsiderovi, který nakonec ke štěstí přišel v nejprestižnější katolické škole, se tak samozřejmě jmenuje. V hlavní roli Samvěd Křepelka, který miluje americký fotbal a dokonce jej i hraje :) Ten smajlík je zcela na místě. Dlouho je to blbé až nesympatické, ale hudba Goldsmithe samozřejmě svede zázraky, takže nakonec 60% PS: Jak to celé dopadne s naším snílkem asi není potřeba zmiňovat. Je to Americká klasika! ()

Jamal 

všechny recenze uživatele

Sportovní film, který okouzlí a vrcholí úpně něčím jiným než ostatní sportovní filmy a v něm je právě to osobité a nezaměnitelné kouzlo. Film, ve kterém hrdina Rudy není zrovna nejlepším fotbalistou, neuhraje ve hře ani bod, ale je usilovnější než všichni ostatní. A tak mu v posledním zápase asi na dvacet vteřin je dovoleno hrát za „ nejlepší tým “ za Notre Dam. A to je pro něj životní vrchol, kvůli kterému tak dřel. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Už toho mám trochu plné zuby. Mladý Američan zdánlivě bez šancí prosadit se v nějakém sportu, který ostatní Američany mimořádně zajímá, se dere a dere. Zpočátku to nevypadá, pak následuje několik neúspěchů, a nakonec to po americku dopadne, jak jsme od začátku očekávali. Navíc ten americký fotbal... ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Jeden zo snímkov, ktorý vás pohladí na duši a pripomenie príjemnú, hrejivú myšlienku, že keď sa chce tak je všetko možné. To je aj prípad Rudyho, útleho neatléta (chválim výber herca pre hlavnú postavu), ktorý to s húževnatým úsilím dotiahol až na plecia svojich spoluhráčov a ešte pritom z neho vypadne aj pár pekných myšlienok o vôli a túžbe. Výborná, športová dráma, ktorá pozitívne naladí. 85/100 ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Všehovšudy standardní sportovní drama o tom, že pokud někdo opravdu chce a jde si za svým, tak si svůj sen splní, ať je to cokoliv. V tomto případě se jedná o prosazení ve fotbalové lize. ()

hansel97 

všechny recenze uživatele

Nejsem zrovna do sportovních filmů, ale Rudy mě velmi bavil a je to slušně odvedená práce, i když bych možná občas trochu ubral na patosu. ()

ARI50 

všechny recenze uživatele

Nevím nebyl to špatný sportovní film ale mě nedokázal svojí kvalitou asi ohromit, spíše na jedno podívání. ()

Reklama

Reklama