Reklama

Reklama

Stingl - Malý velký Okima

  • angličtina Stingl - Little Big Okima
Trailer

Obsahy(1)

Miloslav Stingl. Slavný etnograf, indiánský náčelník, cestovatel a nejvydávanější český spisovatel všech dob, který svým dílem ovlivnil miliony lidí v touze poznávat svět za hranicemi jejich země. Rok po jeho smrti přichází režisér Steve Lichtag se strhujícím celovečerním dokumentárním filmem Stingl – Malý velký Okima. Poodkryje spoustu tajemství, odhalí složité vztahy v osobním životě a rodině, která trpěla jeho vědeckými a objevitelskými cestami. Překvapí také osobní rovinou, která je zastoupená třemi osudovými a zcela odlišnými ženami, které Stingla doprovázely celý život. Jeho osobitý humor a geniální paměť napsaly originální příběh plný absurdních situací, vtipných životních epizod a zvratů. Legendární cestovatel, který pobýval ve sto padesáti zemích, zavede diváky do nejvzdálenějších míst planety, kde prožíval těžko uvěřitelná dobrodružství. (Falcon)

(více)

Recenze (13)

Marze 

všechny recenze uživatele

Cestovatelské obžerství. "Táta byl jak tažní ptáci. Jak začalo studené podzimní počasí, odletěl do teplých krajin a vracel se na hezké teplé měsíce u nás" říká spisovatelův syn. Doktor je typické ohnivé znamení střelec. Pobavila mě jeho historka o přejetém psu v autoškole. Osudová může být Kuba nejen pro Stingla kvůli tzv. Bratt Pitt efektu. Každý Evropan vystupující z letadla v Havaně se zde cítí jako Bratt Pitt, neboť Kubánky se touží vdát do Evropy, která navíc trpí nízkou porodností.  https://www.ceskatelevize.cz/porady/12595678122-stingl-maly-velky-okima/ ()

Lukrecie 

všechny recenze uživatele

Krásné, zajímavé, obdivuhodné. Nicméně takoví lidé nemají zakládat rodiny a už vůbec ne rodiny s dětmi. Je to vrcholně nezodpovědné a sobecké. Když jsou věčně v pr .... "Všichni jsme jeden národ světa." ()

zette 

všechny recenze uživatele

Zajimavy dokument o jeste zajimavejsim clovekovi. Na filmu se mi nejvice libilo, ze dobre vykreslil povahu Stingla. Je neuveritelne, co vsechno zazil a kde vsude byl... Jinak je zpracovani prumerne. ()

angel74 

všechny recenze uživatele

Filmař a dobrodruh Steve Lichtag natočil poměrně netradiční formou velice zdařilý dokument o úžasném člověku, neúnavném cestovateli a výjimečném spisovateli Miloslavu Stinglovi, který si během pozemské životní pouti beze zbytku splnil svůj dětský sen. Tedy přinejmenším tím, že mnohokrát objel celý svět a přitom navštívil bohem zapomenutá místa naší planety... Kromě mnoha jiných věcí se tvůrcům hodně povedly ty vtipné animované vsuvky, jež šikovně posouvají vyprávění dopředu. (85%) ()

KajusaK 

všechny recenze uživatele

Pro mě jako cestovatelku krásný film. Radost pohledět. Vtipné, zajímavé, doplněno o dobové záběry. Doktor Stingl věděl jak lidi pobavit. ()

Adramelech 

všechny recenze uživatele

Výborný dokument. Neexistuje podobný film o cestovateli, zoologovi a spisovateli Jaroslavu Marešovi? Film posloužil jako recentní podnět pro následující sen. - - - Sen o živých a mrtvých (v noci z 2. na 3. ledna 2023) - - -      Volá mi chlápek z nějaké agentury a ptá se, jestli bych nechtěl jít na ples. Akce se budou moci zúčastnit jak živé tak mrtvé osoby a já jsem si v jedné knize stěžoval, že znám víc mrtvých lidí než živých... Odpovím, že by mě to zajímalo a chci vědět, kolik činí vstupné. Dozvídám se, že žádné vstupné se neplatí, protože akce je někým sponzorovaná. Jestli chci přijít, tak stačí, abych teď pořadateli sdělil svoji e-mailovou adresu a přijde mi pozvánka se čtvercovým kódem. Tu musím vyjet na tiskárně a prokázat se s ní při vstupu. Bez ní by mě tam nepustili,  protože akce je pouze pro zvané hosty. Vyžaduje se nějaký společenský oděv? Nikoli, mohu přijít v čem budu chtít. Uvažuji, že bych si obléknul černé sako, které nosím na pohřby, ale usoudím, že by to možná nebylo vhodné a obléknu se zcela civilně.     Dostavím se na místo konání, prokážu se pořadatelům pozvánkou a vstoupím do objektu. Projdu chodbou a pak sjedu po pohyblivých schodech dolů do sálu. Hraje tam tlumená hudba a je tu plno lidí. Vůbec nejde poznat, kdo je živý a kdo je mrtvý. Žádné kostýmy zombíků ani upírů nevidím. Však to také není maškarní ples. Ze všeho nejdřív koukám po ženských. Je zde hodně gothiček, jejichž outfity lahodí mému oku, a jiná děvčata se oblékla jak na Hell Party. „Nechtěla byste mi dělat společnost, slečno? Rád bych si vás připnul na vodítko.“ Jsou tady i punkerky, jedné právě vylezla zpod límce bílá krysa a sedí jí na rameni. „Já to věděl, že punk is not dead. Mimochodem, leze po vás krysa, slečno.“ Ale společenskou konverzaci mohu nechat na později.     Procházím sálem a zaslechnu, jak se dva muži baví o poměrech v záhrobí. Mrtví prý pobírají důchod v průměrné výši deset tisíc korun. Přijde mi to hrozně málo. Možná však nic neplatí za nájem ani za energie. Rozhlížím se, jestli neuvidím nějaké známé osobnosti. Spatřím Miloslava Stingla, s tou indiánskou čelenkou je nepřehlédnutelný, a všímám si, že přišel i Zadrobílek. V rohu vidím stánek první pomoci opatřený informační tabulí: ZDRAVOTNÍ PÉČI POSKYTUJEME POUZE ŽIVÝM. Konečně zahlédnu Jitku. Dá si prst před ústa v gestu mlčení, druhou rukou mi pokyne, abych ji následoval, odvede mě do nějaké technické místnosti vedle sálu a spustí: „Pořád civíš po ženských. To mě nepřekvapuje. Kdybys byl křesťan a po smrti skončil v pekle, určitě bys i z kotle pokukoval po čerticích. No nic. Zjistila jsem všechno, co jsi chtěl vědět. Tak dobře poslouchej, nemáme moc času.“ ()

JaKl 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavý životní příběh velkého malého muže z české kotliny. Takovéto příklady by se měly probírat ve školních osnovách + povinná četba !!! Pět *****, jinak to nebude, jinak to nevidím. Klobouk dolů, pane Stingle! ()

Reklama

Reklama