Reklama

Reklama

Jodie Fosterová, zázračné dítě z Hollywoodu

(TV film)
  • Francie Jodie Foster : Hollywood dans la peau (více)
Francie, 2021, 53 min

Režie:

Camille Juza

Hrají:

Jodie Foster (a.z.), Patrick Poivre d'Arvor (a.z.)

Obsahy(1)

Talentovaná dívka, která nepropadla svodům showbusinessu a stala se nejen hereckou hvězdou, ale i režisérkou a producentkou... Je to příběh jako z pohádky. Matka samoživitelka měla čtyři děti, které už od jejich útlého věku vodila na konkurzy do blízkých hollywoodských ateliérů. Nejmladší dcera Jodie z nich byla nejúspěšnější. Poprvé si zahrála už ve svých dvou letech v reklamě, následovaly roličky a role v televizi. Na rozdíl od jiných hollywoodských matek však paní Fosterová trvala na řádném vzdělání svých potomků, takže Jodie vystudovala francouzštinu a dodnes udivuje svou perfektní výslovností. O mimořádném talentu se kritici začali v souvislosti s ní zmiňovat už po jejím výkonu v proslulém filmu Martina Scorseseho Taxikář (kde se objevila jako čtrnáctiletá v roli mladičké prostitutky). Celosvětovou slávu samozřejmě získala hlavní rolí v dnes již legendárním Mlčení jehňátek. Její nesmírně bohatá filmografie se roku 1991 začala rozšiřovat o režijní a producentské počiny. Poprvé si režii vyzkoušela na filmu Človíček Tate. Ačkoli jde o hvězdu první velikosti, nestala se nikdy vlastním přičiněním centrem žádného skandálu. Jediná událost, s níž se její jméno spojovalo, byl atentát na prezidenta Reagana v roce 1981. Možná právě proto si Jodie vždy velmi pečlivě hlídala soukromí. Svůj lesbický coming out učinila veřejně jen a pouze jakožto gesto podpory LGBT hnutí. (Česká televize)

(více)

Recenze (10)

Marze 

všechny recenze uživatele

Průřez filmy Fosterové. Do svého života diváky moc nepustí a své názory korektně americky neukáže, aby si nepoškodila mediální obraz. Mohl jsem ušetřit čas a přečíst si to ve Wikipedii. Nevěděl jsem ale, že byla takto nechtěně zapletená do atentátu na prezidenta Raegana. V jiných dokumentech se o tom nikdo nezmiňuje, zřejmě je to nějaké tabu.  Dokument na České televizi Artu. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Tento dokument přibližuje frankofilní Američanku jako věcnou dovršitelku ženské emancipace, kterou doživotně poznamenalo pozitivně absolutorium Yealeské univerzity. Čím méně výkřiků, tím více kvality a konstruktivní důslednosti. Malá, opravdu velká žena, která nemusí uvažovat o nedosažitelných mužských vrcholcích. Prostě si na ně stoupla poté, co na ně vylezla. ()

Reklama

castor 

všechny recenze uživatele

Vyrůstala v podivném systému matky samoživitelky, kdy živobytí rodiny záviselo na jejích příjmech z filmu. Ze sourozenců totiž byla na konkurzech nejúspěšnější. Ve dvanácti letech ji pak obsadil samotný Scorsese. O dva roky později si na ni vzpomněl znovu – v klíčové roli náctileté prostitutky v Taxikáři. Ostatně lepenkové kulisy westernových příběhů Jodie přestaly s blížící se dospělostí vyhovovat. Přesto přišel v 80. letech jistý útlum, ač už za ním stála nepříjemná událost v souvislosti s atentátem na prezidenta Reagana, který spáchal její fanoušek John Hinckley ve snaze mladé herečce zaimponovat, nebo přirozeně studia. Každopádně šlo o zásah do její zóny, kterou si pečlivě hlídala. Herecké znovuzrození přišlo se Znásilněním, pohrdání ze strany mužů si zopakovala v kultovním Mlčení jehňátek. Zatímco spousta dětských hvězd padla na dno nebo jednoduše zmizela z filmového prostředí, ona si šla pro dva Oscary. I v průběhu dalších let „platila“ za křehkou bytost bojující proti zlu, které mělo různé podoby. Nebránila se ani spolupráci s „nevhodnými“ kolegy (herec Gibson, režisér Polanski), uspěla i na režisérském křesle, při natáčení dramatu Človíček Tate jí nebylo ani třicet. Klobouk dolů. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Krátky medailón geniálnej herečky, skoro geniálnej doslova veď má IQ132, čím sa stala členkou Mensy, a naozaj zázračného dieťaťa, keď vo svojich 14 rokoch mala natočených už 12 filmov. Väčšina detských hviezd v dospelosti padá, ona si šla po Oscara. Dokument je zložený väčšinou zo zostrihov z filmov a jej osobných výpovedí, hlavne tu dominujú staré zábery. Ladený je aj dosť feministicky, lenže tu nejde nič vyčítať, pretože Jodie feministka a lesbička rozhodne je, patrí to k jej životu. ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama