Reklama

Reklama

Sophie: Vražda v západním Corku

(seriál)
  • Velká Británie Sophie: A Murder in West Cork
Velká Británie, 2021, 2 h 45 min (Minutáž: 49–65 min)

VOD (1)

Epizody(3)

Obsahy(1)

Poklidným irským venkovem otřese děsivá vražda. Pátrání po vrahovi se pak ale pořádně zamotá, táhne se celá desetiletí a probíhá i v zahraničí. (Netflix)

Recenze (15)

celticek 

všechny recenze uživatele

Oblast Corku tomu dodává slušnou atmosféru, ale to se od Irska tak nějak čeká. Už se začínám trochu nudit, protože je to jak přes kopírák s Amandou Knox. Fušerská práce policie opět slaví "úspěch". Těším se na seriál, kdy bude vrah bez milosti usvědčen a snad i usmrcen, zažívám frustraci z tzv. demokracie a schopností jak fízlů, tak soudního systému. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Výborná je len druhá časť, inak slabučké krimi, ktoré sa dalo zbúchať do jednej hodinovej epizódy. Lenže to by sa tam nevmestili „svedkovia“ tvrdiaci, že oni mali predtuchu, že sa niečo obeti stane, čo je fakt na úrovni mysteriózneho a nie investigatívneho dokumentu. Priestor sa tu dáva aj výpovediam ľudí, ktorí hovoria, že počuli ako niekto iný hovoril, že počul ako bratranec jeho sesternice niečo počul. A samozrejmosťou je, že pre mňa z nepochopiteľných dôvodov sa tu dvakrát ukáže aj jedna ženská, ktorej prínosom do tohto dokumentu je len to, že je lesba a že vychováva s partnerkou dieťa a že raz sa jej na polícii pýtali, či obeť nebola tiež lesba... Inak vôbec nič, čo by súviselo s prípadom, čiže plazivý zámer Netflixu vopchať do všetkého deviantov bol opäť potvrdený. ()

Reklama

chrispe 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Dokumentární série je zbytečně dlouhá, rozhodně bych jednotlivé díly zkrátila, nebo udělala namísto tří dva. Jako hlavní problém vidim to, že se skoro vše pohybuje v teoretické rovině, domněnkách a "jednapanipovidala". Jasně, je lehké uvěřit, že Sophie zavraždil narcistický podivín s násilnickými sklony,  ale pravda je ta, že na něj fakt nic neměli. A pokud bych měla soudit jen podle divného, arogantního chování a ksichtu, stejně tak to mohl udělat ten náčelník gardy, kterej s hlavním podezřelým jedl sušenky. Osobně si myslím,  že tam lhalo mnohem víc lidí, než jen hlavní podezřelej, ale to už jsme zas jen u domněnek dle kterých ho francouzský soud odsoudil. Garda tehdy odvedla hodně špatnou práci, takže se pravdu už nejspíš nikdo nedozví. Každopádně v tomto dokumentu se velmi brzy stal domnělý vrah hlavní hvězdou a oběť byla posunuta na vedlejší kolej, aspoň takový z toho mám pocit a přijde mi to smutný. ()

Skeksis 

všechny recenze uživatele

Pošahaná francúzka čúza (akože umelkyňa, aj keď neviem aká, vraj písala nejaké básničky, ktoré nik nevidel) príde do najväčšieho zapadákova v Írsku do domu na samote. V okolí ale pobehuje násilnícky, narcistický, egoistický blázon, ktorý tiež píše básničky. No a predstav si svet, čo sa asi tak môže stať?! ()

Warhorr 

všechny recenze uživatele

Na úvod je třeba říct, že vrah, či po upřesnění údajný vrah, je odsouzen. Nicméně těch otázek okolo jeho viny či neviny je spousta a dokument se zaměřuje na samotného diváka aby se rozhodnul on sám. Líbí se mi, že tvůrci si zachovali svoji neutralitu a nepříklánějí se ani na jednu stranu. Něco k samotné minisérii. Život na irském venkově, dál od lidí a rušnějšího maloměsta, kdy pozorujete ze své postele světla vzdáleného majáku a posloucháte hřmící moře a do toho ještě započítáte nedalekou zříceninu hradu, o kterém panují legendy o Bíle paní, se může zdát jako romantickou idylkou. Avšak až do doby, kdy je zavražděna mladá francouzka Sophie Toscan du Plantier. Její smrt otřásá celou oblastí. Sjíždějí se zde detektivové, forenzní specialisté a další, aby vše prošetřili. Vidíme klasické vyšetřování - výpovědi svědků, přátel a také rodiny, které jsou docela silné a emotivní. To vše se odehrává v prvním díle a já už měl pocit, že budu pozorovat další minisérii jako Nightstalker nebo Rozparovač. Bohužel, dostavilo se docela zklamání. Hned v druhém díle se celý děj začne točit okolo hlavního podezřelého, který samozřejmě prská na všechny strany že nic neudělal a policie se mu to snaží vše vyvracet a já se prostě začal tak nějak nudit. Dílo bylo dokonáno v třetí epizodě, kdy opět onen hlavní podezřelý se snaží prokázat svou nevinu a to i takovým způsobem, že dá vše k soudu kvůli křivému obvinění a tak sledujeme táhlý proces, který trvá několik let. Pak má člověk pocit, že po skvělém prvním díle už vlastně nepozoruje vyšetřování vraždy Sophie, z které se tady staly druhé housle, ale obhajobu jednoho dotyčného, pro mě, trošičku na maják šplouchajícího individua. Chápu, že si tvůrci nemůžou poskládat dokument dle svých představ a vytvářet si nějakou alternativní realitu ale prostě jsem čekal trochu něco jiného než dvě epizody hádání, jestli dotyčný opravdu vrahem je či nikoliv. ()

Galerie (20)

Reklama

Reklama