Reklama

Reklama

VOD (1)

Série(2) / Epizody(6)

Minisérie zkoumá život v současném britském vězeňském systému z pohledu dvou zcela rozdílných mužů. Mark Cobden (Sean Bean) je učitel, manžel a otec, který při nehodě zabije nevinného člověka. Sžírá ho pocit viny a svůj čtyřletý trest proto bez váhání přijme. Je daleko od rodiny a netuší, co ho v drsném novém prostředí čeká. Musí se rychle naučit, jak přežít. Eric McNally (Stephen Graham) je vězeňský dozorce. Starostlivý a čestný muž se ze všech sil snaží chránit své svěřence, což je mnohdy náročný úkol. Věznice se potýká s nedostatkem personálu a rostoucí napětí vyvolává každodenní konflikty. Když jeden z nejnebezpečnějších vězňů odhalí jeho slabinu, Eric musí volit mezi svými zásadami a láskou k rodině. (HBO Europe)

(více)

Recenze (114)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Výborné vězeňské drama, které vypráví příběh kohokoliv z nás. Myšleno v tom duchu, že Sean Bean tu hraje postavu, která sice svým způsobem života způsobil smutek, za který pyká, ale za jiných okolností by to byl normální chlap, který se dostal do jámy lvové mezi opravdové psychopaty. Ve třech dílech tu Angláni předvedli stav vězeňství v Anglii a ač na tom dění není nic vysloveně brutálního, napsané je to tak, že Vás to po dobu tří hodinových dílů bude hodně bavit. ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Šón Fazolka v poměrně netypické roli změkčilého učitele a notáře, odsouzeného na čtyři roky kouření přičmoudlých čuráků za dopravní nehodu, v docela průměrném a zdejší homoklikou krutě přeceněném telenovelovém melodramatu BBC (Brutal Bolshevik Censorship). Melodramatu, cenzorsky popisujícím velkobritský vězeňský systém asi tak o 90% ňuňavější, méně bolestivý a útulnější, než jakým dle autentických výpovědí řitnitých svědků, co jej zažili na vlastní věnec, ve skutečnosti je, nehledě na zjevnou neomarxistickou snahu o zkreslování realistického rasového složení chovanců. Holt do některých filmů se ta přemíra negrů či čmoudů holt až tolik nehodí, aby to náhodou nebyl ten fuj fuj rasismus a BLM diskriminace, že, soudruzi! A tak Šón, který si v životě nebouch ani do stolu a nerval se ani na Plestejšnu, po intenzivním tréningu v podobě slovy „přesně dvou cvičných teploušských bouchnutí do napřažených dlaní spoluvězně“ náhle zmužní, zesílí, zkaratizuje se a hravě vypleskne největšího a nejpsychopatičtějšího šikanéra celého ústavu, načež elegantně propluje trestem skoro jako kápo a zcela bez aft či ruptur, přičemž má v zádech empatického, ochranitelského, férového, citlivého, něžného, sociálně uvědomělého, nesmírně výchovného a plně celozrnného hodného strýčka dozorce Štefu Grahama. Čili schopně zahraná, avšak poměrně nudná a tendenčně zpohádkařená homotelenovela, vhodná zejména pro Mladé pirátstvo, hormonálně destabilizované maskulíny a kompulzivní žehlivky s nadváhou. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Mark Cobden, učitel angličtiny, ročník 1964. Při řízení v opilosti zabil člověka. Čtyři roky života má za trest strávit v podfinancované britské věznici mezi mukly, kteří nejdou daleko pro ránu pěstí ani pro konvici s vařící vodou a cukrem (mnozí z nich by zjevně potřebovali spíš psychiatrickou péči než pobyt za mřížemi, ale pro něco takového nejsou kapacity). Jeho snahu sžít se s prostředím, na které absolutně není stavěný, a vyrovnat se s vinou, která není nijak zpochybňována, sledujeme od nástupu do basy. Paralelně s tím se rozbíhá drama bachaře vydíraného jedním z vězňů. Příběhů z vězeňského prostředí už vzniklo tolik, že jsem od Času moc nečekal. Jde ale o vynikající psychologickou studii toho, jak může vězení jedince od základu proměnit (v dobrém i zlém) a jak těžké paradoxně může být, pro vězně i věznitele, jednat morálně v prostředí, kde by člověk měl procházet nápravou. Oba hlavní hrdinové, které přesvědčivě hrají Sean Bean a Stephen Graham, opakovaně čelí tíživým zkouškám charakteru bez ideálního řešení. Cokoli udělají, v ohrožení života se nejspíš octnou buď oni, nebo jejich blízcí. Prostřednictvím drsných, napínavých, ale taky dojemných situací, jež prý dost autenticky odrážejí realitu britského vězeňského systému (jehož nepřímá kritika je spodním proudem vyprávění), tvůrci postihují obecnější témata viny, trestu a odpuštění a zamýšlejí se nad tím, co asi řešíme všichni – co znamená žít dobrý život? Žádná křeč, klišé a – vyjma jedné paralelní montáže s nepravděpodobně přesnou synchronizací událostí – uměle vytvářené drama. Jen věrohodně vystihnutá vězeňská atmosféra a několik uvěřitelných postav se svými démony a etickými dilematy. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Povedená a místy dost sugestivní britská minisérie z prostředí tamního vězeňského systému...asi by mi vůbec nevadilo, kdyby se formátem rozrostla v seriál klasické délky... ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Jeden každý zdejší charakter, konflikt, dialog, obžalobu systému i téma jste již nejednou viděli, slyšeli a četli jinde. A ne jednou. Což však neznamená, že by snad tato minisérie neměla co nabídnout. Opak je pravdou, jelikož to vše podává v echt naléhavě sugestivním hávu "může se to stát i vám", který dává svébytnost světa za katrem pocítit na vlastní kůži. A i když to je stokrát omleté, tak je to natolik perfektně zahrané (zdaleka nejen od ústředního dua) i podané, že argument "viděl(a) sem to již bezpočtukrát" neobstojí jako výtka. | S1: 4/5 | ()

Fr 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

„VĚZENÍ JE HROZNÉ MÍSTO…“   Nečekejte nějakou výjimečnou filmařinu. Tady není co ukazovat, tady se vypráví. A vypráví se skvěle! Je to v podstatě takový agitační video, který má vysvětlit normálnímu člověku, proč by se měl (víc než obloukem) vyhnout vězení. Super scénář, herci Sean Bean a Stephen Graham a hodně slušný lidský psycho.     /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Potřebuju se dozvědět všechno o životě v lochu. 2.) Nevím, jak se zachází s agresorem.  ///  Thx za titule „Tomáš Cipro“.                            PŘÍBĚH  *****  HUMOR  ne  AKCE  ne  NAPĚTÍ  ** ()

H34D 

všechny recenze uživatele

První dva díly umně rozehrávají vězeňské drama připomínající mistrovský Oz, přičemž těžko uvěřit, že hned třetím dílem má vše končit. Během oné poslední třetiny však divák pochopí, že seriál má jen načrtnout jakousi cestu hlavní postavy za vykoupením a odpuštěním. Cílem tedy není komplexně vykreslit vězeňský systém, prim hraje lidský rozměr, konkrétně hlavní charakter a jeho prožívání. Bezpráví i bezmoc za mřížemi je vděčné téma, ale ani jeho opětovné zpracování není na škodu, pokud je provedeno tak dobře jako zde. 8/10 ()

castor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Předtím seděl na baru. Nebylo to poprvé. Zdaleka ne. Nesnažil se obelhat soudce, učitel Mark Cobden s vědomím viny čtyři roky vězení přijal. Za zabití cyklisty. Jenže tohle prostředí mezi agresivními hovady dosud rozhodně nepoznal. Poté, co mu párkrát někdo vezme oběd nebo jiní trestanci vběhnou na celu s vroucí vodou a cukrem, pochopí, že systém, který má být rehabilitací, nefunguje. Ba naopak: nutí vězně ke krokům, které ničí další životy. Poznává svět, ve kterém na každou pomoc existuje protislužba. Na druhé straně barikády stojí vězeňský dozorce Eric McNally, který má jeho křídlo na starosti. Veterán systému, tvrdý, ale férový a svým způsobem laskavý. Ale má jednu zatraceně velkou slabinu, o které se dozví jeden z vězňů. Minisérie poutavě zkoumá neduhy a život v současném britském vězeňském systému z pohledu dvou mužů – dvou výtečně napsaných postav. Zatímco jeden je odhodlaný odčinit to, co způsobil, druhý šlápnul do šera, které dosud sledoval jen z postranní čáry. Vedlejší postavy vězňů účinně dokreslují prostředí, herecky to ale prostě táhnou Stephen Graham a Sean Bean. Jsou skvělí, stejně jako všudypřítomný chaos a permanentní hluk… ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Bohatá konverzačka zo žalára o princípoch a pravidlách “za plotom”. Divák sleduje osudy (nie len) dvoch ľudí z opačného brehu rieky, pričom všetko je podané tak reálne, akoby človek sedel vedľa jednej či druhej osoby. Bez pádu na riť, no na mini sériu z väzenského prostredia viac než slušný zážitok. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Poctivě vypracovaný snímek z vězeňského prostředí o vině, svědomí, smyslu trestu a odpovědnosti. Civilně zahrané, nikdy a nikde se netlačí na pilu, citově náročné okamžiky se nesnaží ždímat emoce. Věrohodné, uvěřitelné drama. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Fantastický Sean Bean, dal tejto konverzačke z väzenského prostredia úplne nový rozmer. Páčila s ami aj jedna z myšlienok filmu - aj v ťažkých situáciách si môže zachovať človek svoju tvár.... Ale je tu dosť aj iných vecí na zamyslenie, ktoré akoby na relax od premýšľania spestrovali realistické bitkárske scény. Silný nadpriemer. 85/100 ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Nezpochybnitelná je kvalita hereckých výkonů, o scénáři už to říci nemohu. Ať již to je pětisekundový výcvik učitele na obávaného zabijáka, nebo rychlé podlehnutí bachaře, ale především bych se pozastavila nad mimořádnou laskavostí hlavního bosse celého křídla, který ochotně a nezištně nabídne pomoc šikanovanému učiteli. Tady už chyběl jen kouzelný prsten. Mohl nás odčarovat z té pohádky o vězení. Já bych se s jistou dávkou pohádkovosti i smířila, ale to by si minisérie nesměla hrát na opravdovost, když se nám snaží předvádět drsné kousky. Zajímavá je psychologická linka, která celkem solidně rozpitvává pocit viny a přijetí trestu. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Briti sa s tým príliš nemažú a nemajú problém pravidelne prinášať minisérie čítajúce tri epizódy, ako napr. Kvíz, The Tower alebo tentokrát Čas, ktoré by mohli byť v rovnakej dĺžke prezentované ako celovečerák, alebo nejaký mudrc by z nich úplne zbytočne urobil 10 hodinovú záležitosť. Proste opäť sa ide priamo na vec, pričom paradoxne sa ide aj poriadne do hĺbky v akomkoľvek smere, či umeleckom, psychologickom alebo dramatickom. Sean Bean je učiteľ, alkoholik, vrah a zároveň slaboch. Stephen Graham je bachár, skvelý manžel a otec, ktorý pochopiteľne urobí pre svojho syna všetko. Aj keď to tak neznie, ale obaja sú zhruba rovnako dobrí ľudia. Ak chcete vedieť, ako sa také postavy píšu a hrajú, Čas je pre vás nutnosť. ()

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Ve finále o dost jiné, než jsem čekal. Ne úplně klasické, vězeňské drama, ale spíše psychologická studie dopadu vězení na zaměstnance a samotné vězně. Rozbíhá se to zvolna, aby to celé naprosto explodovalo v závěrečné epizodě, která byla asi tou nejlepší, co jsem za poslední roky viděl. A Sean Bean je borec. A herec! Dokázal, že umí zahrát i vesměs submisivního učitele, který se přes nástrahy svého trestu dokázal uhájit svou tvář a duši. Na rozdíl od (mnoha) jiných. ()

Happens 

všechny recenze uživatele

Tak tohle bylo hodně silný kafe. Drsný, surový, syrový, krutý a upřímný. Hodně hluboká sonda do příběhu, jak se dostal jeden učitel do nejhorší možné instituce na světě - vězení, kde si odpykává trest za autonehodu pod vlivem alkoholu a dostává se tak do nejhroznějších interakcí s různými individui. Tohle mi zalezlo pod kůži nepříjemně hluboko. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Nechal jsem se výimečně zlákat vysokým hodnocením na jednu z hodně vychvalovaných mini-sérií. Po seriálech sahám spíše jen výjimečně, tady pomohl fakt, že se nejedná o nic rozsáhlého. Po technické, ale i herecké stránce asi tomuto dílku nelze nic vytknout, přesto mi stylově nesedlo. Znejistil jsem už u prvního dílu, který od počátku mozaikovým způsobem začal rozehrávat několik linek. Když jsme se dostali k několika velmi zajímavým scénám, které mě pohltily (první z nich bylo sezení vězňů s učitelsky působícím vedoucím), za velmi krátkou dobu hned následoval střih do úplně jiné situace. Spočátku jsem myslel, že mi něco v těch útržcích uniká, ale vůbec jsem nemohl pobrat okolnosti vraždy ze strany hlavní postavy Marka, až to tvůrci na mě vybalili teprve v posledním třetím dílu. Ten mi připadal určitě nejpovedější, snad i díky tomu, že jsem už o postavách v té době toho dost věděl, začly mě plně zajímat a zároveň tu tvůrci naplno vykročili psychologickým směrem. Hodně mi nesedlo záměrné tlačení na divákovy city (všechna ta náhlá velká dojetí uprostřed jinak sáhodlouhé monotónní deprese, střihy na uslzenou ženu obžalovaného během jeho projevu a pod.), to vše neustále podpořované podbízející se dunivou hudbu, která prvoplánově hraje na efekt. Dobrovolně bych se touhle syntetizovanou depresí nechtěl projet znovu a tudíž oceňuji, že nejen hlavní hrdina, ale i já jako divák jsem se po dokoukání posledního dílu mohl těšit z jistého osvobození. K něčemu ten ztrávený Čas byl snad do jisté míry v obou případech i podnětný, třeba díky zastavení se nad myšlenkou, jak si lze zachovat tvář v psychicky opravdu náročné situaci? Jedna z posledních scén, kdy se ocitají dvě hlavní postavy, do té doby z opačné strany denního vězeňského pořádku, na jedné lavici, patří určitě k těm, které přidávají výslednímu dílu na značné důstojnosti. [65%] ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Už dávno som nevidel tak kvalitne spracovaný seriál, ktorý má len máličko akcie a veľa dialógov, lenže práve tie dialógy majú takú veľkú myšlienku, že oni samotné stačia na divácky zážitok. Téma viny a odpustenia, rozhodovania sa medzi dobrom a zlom, ako vyviaznuť zo situácie, kedy nemáte na výber. A to všetko je zavŕšené vynikajúcimi hereckými výkonmi a keď si vezmem, že tu bolo minimálne desať stálejších postáv, je neuveriteľné, ako to všetci dokonale a verne zahrali. Ani jedna rola nebola vybraná slabšie, všetko k sebe dokonale ladilo. A Sean Bean bol absolútnym vrcholom a očakávam minimálne pre neho nejaké ceny. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Strhující a atmosférou vtahující minisérie o tom, že stačí jedna chyba aby se i relativně nevinný ale chybující člověk dostal na několik let do vězení. Série nikdy nejde do naturálního extrému a existují výrazně drsnější filmy/seriály z prostředí věznice. Zde je vše pomalejší, neakční a zaměřující se na postavy Seana Beana a dlouholetého bachaře Stephena Grahama, kteří mají své vlastní trápení ke kterému se musí postavit. Herecky vynikající záležitost, která by vše potřebné zvládla i v klasickém celovečeráku ale na druhou stranu nepůsobí, že by zde bylo něco navíc. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Sugestívna miniséria o učiteľovi, ktorý sa dostane do väzenia, lebo v opilosti pri autonehode zabil človeka. Bez zbytočnej popisnosti, úderne a na čele s vynikajúcim Seanom Beanom. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Nic převratného se nekoná. Smutný a depresivní snímek je podle mě ze všeho nejvíc obžalobou britského vězeňského systému, protože, pokud série aspoň zčásti odráží skutečnost, tak v takovém krimu se nemůže nikdo napravit ani v nejmenším. Popravdě, je asi úspěchem, když nevyjde z lochu ještě zlomenější a zkaženější, než když ho do něj zavírali. Mimochodem, doporučuji dokument Malířka a zloděj, kde je několik scén z norského vězení. Uvidíte rozdíl jak mezi psí boudou a Taj Mahalem! Zpět k sérii: je to poctivá televizní práce s naznačenou, nijak komplikovanou, psychologickou linkou a velmi dobrými herci. SHRNUTÍ: Kriminál tě zocelí. A zničí… ()

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

31.12.2021

Přichází den, kdy se každoročně obracíme na nejoblíbenější uživatele, aby se nám svěřili se svými topkami 3 filmů (a případně 3 seriálů) uplynulého roku. Od loňska je navíc doplňují i vybraní… (více)

NEJ filmy a seriály roku dle žebříčků ČSFD

NEJ filmy a seriály roku dle žebříčků ČSFD

30.12.2021

Rok 2021 proběhl z hlediska kinematografie v o něco menší nejistotě než rok 2020, kdy byly v důsledku virové epidemie zavírány kinosály a filmové premiéry se houfně odsouvaly, což trvalo až do… (více)

Reklama

Reklama