Reklama

Reklama

Monika

Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Dojímavý príbeh o zomieraní, rodovej identite a sile pokrvných zväzkov. Mladá žena Monica (Trace Lysette) na začiatku odchádza z Los Angeles do malého mestečka v štáte Ohio, kde sa má starať o smrteľne chorú starú ženu. Po rokoch sa vracia k svojej matke (Patricia Clarkson), ktorá ju dávno vyhnala so slovami, že ju už nikdy nechce vidieť. Nevedela prijať, že sa cíti ženou v mužskom tele. Dôjde na smrteľnej posteli k zmiereniu? Bude mať matka dosť síl priznať si pravdu, nedajbože vysloviť? (Biopler)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (7)

Devadesát Dva 

všechny recenze uživatele

Pomalé tempo v příběhu o trans Monice, kde se námět dost ždíme i ze života hlavní představitelky Trace Lysette. Monica se v příběhu vrací k umírající (a kdo je Monica nicnetušící) matce, která se jí dříve zřekla, střetává se i s rodinou bratra (tady ji naopak komplet přijímají). Přítel Monicy je scumbag a ve filmu se ani neobjeví, zato mu ale pořád volá, a tady si cením toho actingu asi nejvíc, není to žádný přepálený drama, ale ty emocionální přechody, v jedné scéně před barem, v zelených neonéch: vztek, smíření, vztek... až se končí tradiční promiskuitní píchačkou s náhodným chlápkem, který jediný projevil blbý zájem u baru. Netlačí to na pilu, ale myslím si, že i přes to záměrné tempo to mohlo být kratší, protože zase tak silnej scénář to nemá. Vizuálně slušný snímek, trochu mi připomněl i podobný indie vibe, jaký jsem nedávno cítil u úžasného 'Falcon Lake'. ()

Jhershaw 

všechny recenze uživatele

Pomalé, jakoze opravdu pomalé; o půl hodiny zkrácené by to pořád bylo příliš dlouhé. Zároveň vidím problém v tom, že film klouže po povrchu a nejde do hloubky, a to doslova. Více dává na odiv práci plastických chirurgů, než abychom se dozvěděli o minulosti postav. ()

david141474 

všechny recenze uživatele

(KVIFF 2023) No, úplně nevím co si o tom mám myslet. Prostě hlavní postava je transka a herec/čka ve skutečnosti taky. Na premiéru přišla i Patricia Clarkson, která ztvárnila máti s rakovinou. Její výkon nebyl moc dobrej, ale dal se. Hrát nemocnou celkem umí. Tohle je zároveň první projekce v Karlových Varech na které jsem kdy byl a bylo to v Městským divadle. Po problémech s Festival Passem jsem byl rád, že jsem se tam vůbec dostal. Co se týče největšího pozitiva filmu, tak tím byl soundtrack. Dokonce zazněla i Dragostea, takže co se týče soundtracku spokojenost. No a co se týče děje, tak ten byl hrozně jednoduchej, prostě transka se jde starat o svou máti s rakovinou, která ji kdysi vykopla z domu. No a ní to nebylo dotáhnutý do konce, prostě film skončil s otevřeným koncem, bez jediné vyřešené věci a bez událostí, které se staly po vystoupení. S tím mám asi největší problém no. No ta transka měla dobrou postavu, ale u mě by neuspěla, protože je to právě transka a já nejsem příznivec LGBT, to se musím přiznat. Přijde mi to prostě divný, ale jako co se týče filmů, tak se i podívám no. 6,5/10 Jako první film na KVIFF teda nic moc. (Karlovarské městské divadlo - 2.7.2023) ()

Galerie (6)

Zajímavosti (5)

  • Významným zdrojom inšpirácie bol aj životný príbeh predstaviteľky hlavnej protagonistky Tracey Lysette, ktorá je transrodovou umelkyňou. Jej vlastná rodina sa jej zriekla, no cez bary a kluby, kde vystupovala ako tanečnica, sa dokázala vypracovať na vyhľadávanú charakterovú herečku a po čase sa zmierila s matkou. Ovocím zmierenia bolo matkine zapojenie sa do hnutia za práva transrodových osôb. (Biopler)
  • Režisér Pallaoro sa k snímke vyjadril: "Monica je druhá časť trilógie o osamení a jeho následkoch, ktorá sa začala filmom Hannah. Na rozdiel od Hannah je Monica schopná odpustiť a vstať, vyrovnať sa s traumami a ranami. Aj postavy tohto filmu sú mozaikou rôznych častí mňa samého, mojich blízkych, a odrážajú niektoré stránky mojej osobnej skúsenosti." (Biopler)

Reklama

Reklama