Reklama

Reklama

The Twin

  • Finsko Twin - paha kaksonen
Trailer 1

Nejhorší noční můra každého rodiče je pro Rachel (Teresa Palmer) teprve začátkem jejího utrpení, když se po tragické nehodě rozhodne s manželem Anthonym (Steven Cree) přestěhovat na druhý konec světa, aby se mohla věnovat Elliotovi (Tristan Ruggeri), jejich přeživšímu synovi z dvojčat. To, co začíná jako čas léčení a izolace na finském venkově, se změní v zoufalý boj o samotnou duši jejich syna, když se Elliota zmocní entita, která tvrdí, že je jeho mrtvým dvojčetem – a Rachel se vydává na ďábelskou cestu, aby odhalila strašlivou pravdu o svém dítěti. (mac000)

(více)

Recenze (48)

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Obohraný námet by mal byť aspoň dostatočne atmosférický, keď chce na diváka zapôsobiť. Lenže “Twin” je ako nevydarené, jednobunkové dvojča od poštára, pričom minimum scén, ktoré by diváka zasadili do fotelky, či naopak, z ktorých by poskočil, mu tiež príliš nenahrávajú do karát. Čakal som viac, záverečné rozuzlenie potešilo. Medzi dva-3. ()

ricci.s 

všechny recenze uživatele

Matka stratí jedno z detí dvojčiat a presťahujú sa s manželom a synom do fínskej dediny, aby začali odznova. Matka je utrápená a robí všetko preto, aby sa s tým vyrovnali, okrem toho má nočné mory, dedinčania sa chovajú divne a len zazerajú, ako keby niečo chystali, syn začne sám seba považovať za svojho mŕtveho brata a stará susedka varuje pred posadnutosťou a vzkriesením diabla. Oceňujem prácu režiséra, ktorý postupne odkrýval karty a naozaj rozvíjal množstvo alternatívnych príbehov, aby diváka zmiatol. Pretože tu naozaj nie je ľahké uhádnuť, čo sa z toho celého vykľuje. A to je fajn, nakoľko na rozdiel od nedávneho La Abuela som na pointu tak rýchlo neprišiel (hoci ma napadla ako jedna z možných alternatív, ktorých je tu naozaj neúrekom). Matka a syn hrajú vynikajúco, menej presvedčivý už bol nevýrazný manžel, ale zase to nepokazil. Atmosféra naozaj šliape na výbornú a desivé elementy s občasnými šokmi fungujú ako majú. Horor má zatiaľ na zahraničných stránkach dosť kontroverzné hodnotenia, pretože či už divákovi to rozuzlenie sadne, závisí len a len na jeho osobnom vkuse. Ja veľmi nemám čo kritizovať, hoci som mal neustále taký zvláštny pocit, že som už niečo podobné videl, možno aj viac ako raz. Našťastie si už nevybavujem, kde presne. ()

Marceloo 

všechny recenze uživatele

Po strate jedného zo svojich synov sa Rachel s manželom presťahujú do Fínska, aby sa s nepríjemným osudom pokúsili vyrovnať. S ich synom Elliotom však nie je všetko v poriadku a začína byť jasné, že smrť jeho dvojčaťa zasiahla najviac práve neho. - Je obrovská škoda, že filmy s touto pointou fungujú len raz. Ja som si celkový dojem pokazil tým, že som polovicu pozrel ráno a druhú po príchode z roboty, takže som si zážitok nepríjemne zruinoval, inak by tomu letelo rovných päť hviezd. Režijné zručnosti Taneliho Mustonena sú neuveritelné, hlavne keď sa zamyslím nad tým, že pred svojim hororovým debutom Bodom točil kadejaké komediálne pičoviny pre fínske TV kanály. Trochu ma prekvapila prítomnosť Teresy Palmer, u ktorej som po Lights Out očakával trochu inú kariérnu trajektóriu, ale celý film potiahla svojím oddaným výkonom, ale nie je sa čomu diviť, keďže má doma na starosti päť ratolestí. Potešil aj herecký výkon malého Elliota (lepší než Eliott na ČSFD, ktorý si tu nahádzal 200 bodov od svojich multiúčtov a hrá sa na kritika), ktorý taktiež zahral presvedčivo. Vizuálne je to rovnako ako režisérov predchádzajúci počin luxusný zážitok, takže už teraz sa teším, ako si to pozriem opäť. A pravdepodobne tomu aj hodím tých päť hviezd, pretože už je to riadna doba odvtedy, čo som si takto užil nejaký horor s pointou a nie len nejakú bezduchú vyvražďovačku. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

„Proč jsme ho tam nechali, v zemi?" „Nathan je navždy s námi." „Tak koho jsme teda pohřbili?" Mysteriózní drama o rodinném traumatu klame tělem. Příběh se ze Spojených států hned v úvodu přenese do chladného Finska, rodiště Anthonyho. Rachel truchlí po synovi Nathanovi a upíná se k jeho dvojčeti Elliotovi. A divák si říká, aha, tohle bude jako ty poslední filmy s dětmi, co mají imaginární kamarády. Jenže pak se ukáže, že rodina uvízla uprostřed temného pohanského kultu a Rachel bude obětována. Nebo Elliot? Ve finále je to jedno, jelikož režisér si s divákem pohrává a neustále mu ukazuje, že vše je jinak, než si myslel. A mě tyhle filmy, kterým říkám rozsypané puzzle, baví. Skvělá kamera, kdy v průhledech z místnosti vidíte skrze chodbu dveřmi do další, kdy se mlha zvedá okolo domu a nevěští nic dobrého, kdy siluety stromů hoří v západu slunce a kdy noční obřad u vody dýchá čirým pohanstvím, mě nadchla. A ten konec! Poslední dílek zapadne a divák už ví, proč některé věci vypadaly jinak, než by měly. Příjemně tajemné a temné. Spíše pro menšinové publikum. ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Do třetice jsem si dal severskej film z Finska. The Twin mám rozdělenej na tři pomyslný části. První část trvá necelých 50 minut. Do té doby film sice nepřicházel s ničím originálním ale nenudil jsem se a bral jsem ho ještě celkem vážně. V druhé pomyslné části (co se děje po 50 minutě) se začínají dít takový věci, že jsem si říkal že to režisér a scénárista v jedný osobě Taneli Mustonen totálně posral a film se blíží k absolutně nezvládnutýmu konci. Ale tady nastupuje třetí pomyslná část kde závěrečný rozzuzlení aspoň částečně objasní to co se dělo od 50 minuty a zachrání tak výsledný hodnocení filmu. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Brilantní psychologické hrátky na pomezí hororu v zemi tisíců jezer. Teresa Palmer musela sbalit teplé ošacení a vyrazila do sychravého Finska, kde si po tragédii, po které přišla o jedno z klučičích dvojčat, úzkostlivě hýčká to přeživší. A s tím druhým klučinou brzy po příjezdu do nového bydliště začne být něco v nepořádku. Talentovaný finský režisér Taneli Mustonen ulovil do svého filmu hereckou hvězdu, která se mu odměnila skvělým hereckým výkonem, kdy skvěle zvládala své psychické rozpoložení a děsy. Jede se v pomalejším a tlumenějším tempu, zpočátku to může působit až zdlouhavě, takže rozhodně neočekávat zběsilý spád událostí. Film s hororovými prvky koketuje, absence speciálních efektů je značná. Film ani na tento aspekt nikterak necílí. Sychravá atmosféra téměř nehostinné krajiny je nasnímána působivě, což je v podstatě i deviza filmu. Dalším výrazný herecký výkon podal ve dvojroli malý Tristan Ruggeri, přičemž došlo k důležité interakci s hlavní hereckou hvězdou, která mu hrála maminku. Steven Cree v roli manžela zaujal až posléze, to až ve chvílích, kdy film vyzradil svoji Velkou pointu, ke které si postupně dláždil cestu. V závěrečném rozuzlení se to pěkně celé poskládalo. To, co v předchozích scénách dávalo nevelký smysl, najednou dostalo jasné kontury. Originalita toho celého pojetí je poměrně diskutabilní, ovšem vyústění bylo působivé a zajímavé. Na Teresu Palmer už tedy nemusíme pohlížet jen ze sexuálního hlediska, můžeme ji považovat také za kvalitní herečku. A mrazivý severský vzduch její australské teplomilnosti prospěl. 8/10 ()

Omnibus 

všechny recenze uživatele

"Přisuň druhou postýlku, bráška přide za chvilku!" Sůl do rány, dosud v srdci otevřené, se nedá sypat v nemastném, neslaném filmu. Aneb kde nic není, ani smrt nebere - možná však něco přidá? Atmosféra a mlha hustá tak, že by vesničani mohli pohledem Rachel krájet, a drama větší než ve finské sauně za plného provozu, odkud někdo šlohnul všechny březové metličky. Bohužel i průhledné, jak pára v již zmiňované sauně, pokud v ní nějaký Mustonen zapomene zatopit. A obě vysmátá dvojčata mě ve finále dost iritovala, těžko říct, které víc, ale pro obě platí, že bych si o ně ani koloběžku s vypuštěnou duší [sic!] neopřel. Dtto o jejich mámu... a zaplaťpánbů, že neporodila trojčata, to by teprve byla vypečená rodinka! Hodně slabé tři hvězdy. Pozor, samotný film obsahuje prasácký spoiler hned v úvodu, naštěstí jen pro pozorné a nápadité diváky :-). ()

Kudly4 

všechny recenze uživatele

Šílená uspávačka !! Tu první hodinu, jsem se tak neskutečně nudil, že takovouhle chuť, vypnout film, jsem už dlouho neměl. Šeredné postavy, Palmer si moc dobře pamatuju z podařeného Hororu Lights Out, kde se mi strašně líbila, ale to jak vypadá tady, no tě prdel. Outfit jak za komunistů, vůbec nechápu, proč to bylo natočeno v takovém starodávném, hnusném stylu, celou dobu jenom fňuká a ve finále zjistím, že je to pacoš z ústavu. Ne, nelíbilo. Tohle kdybych si pustil po náročném dni, tak na sto procent u toho usnu. Horor pro důchodce, hvězda za technickou stránku filmu. (25. hodnocení) ()

silentname 

všechny recenze uživatele

"The Twin" ma úprimne prekvapilo. Aby sa dnes našiel horor, kde si pri konci hovorím, že už viem presne čo sa bude diať a ako to dopadne... a na konci pochopím, že som sa kompletne mýlil a všetko je vlastne úplne inak je dnes celkom rarita. A v tomto smere musím film pochváliť, lebo som si pomaly uvedomoval, že je to vlastne vynikajúco napísané. A do toho Teresa Palmer, ktorá sa v hororoch veľmi často neobjavuje (naposledy to bolo v "Lights Out"). A túto rolu absolútne žije. A veril som jej to. Klobúk dole...toto sa podarilo. Dalo by sa dokopy len povedať, že úvod ma trošku nudil a vyzeralo to spočiatku ako film bez jasnej identity. Mal som pocit, že to mixovalo z klasických výplachových ducharín ako napríklad "Brahms: The Boy II", a neskôr to dokonca pôsobilo, že to vytiahne trošku "Rosemary´s Babykartu, no potom to prináša finálne otočenie a film je zrazu totálne na koni. Má to atmosféru, má to dobrý príbeh, je to plné prekvapivých momentov a vo všeobecnosti funguje skvele. Myslím si, že toto je film, ktorý stojí za to si pozrieť. Hodnotenie: B+ ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Nečudujem sa, že sa Teresa Palmer presťahovala z Austrálie do Fínska. Keby po mne chceli tri dávky ročne, tiež by som sa na to vykašľal. Ale aj tak prekvapenie, Teresa mi pasuje skôr do romantických počinov, hoci si zahrala aj v Nezhasínaj. A tomu prispôsobili aj jej vizáž, rozcuchané vlasy, oblečenie ako spred sto rokov. Film veľa strachu neprinesie, ale rozuzlenie je celkom zaujímavé. Horor to nie je, skôr také malé psycho. ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Sympatický snímek s hutnou atmosférou, který v sobě spojuje několik hororových subžánrů a s divákem si šikovně pohrává. Upozornila mne na něj recenze v časopisu XB1, která sice film dle mého hodnotí naprosto správně, ale nedoporučuji ji číst předem nikomu, kdo si chce "The Twin" opravdu vychutnat. Je to spoiler jako prase! ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

První podezření jsem měl už pár minut po začátku a někdy ve třetině jsem si už byl naprosto jistý, filmů s podobnou pointou jsem už totiž viděl několik. A lepších. Takže z mého hlediska jen další pseudohorror o hysterické uječené mamince zachraňující její bejby, lhostejno zda před duchem, démonem, fanatiky všeho druhu, a nebo před pravdivou realitou. Formální stránka filmu je ovšem hodně podařená, režie, kamera, výprava, lokace... A za to taky dávám hubenou třetí, jinak ale ztráta času. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Atmosféra je fajn. Teresu Palmer můžu kdykoliv a kdekoliv a i když je to tématicky recyklát, závěrečný zvrat překvapí a tím i potěší. Mínusem je, že jsem se občas musel ošívat a koukat, co kde lítá, protože na obrazovce se nic moc nedělo a pak mi také připadalo, že tu zůstalo až moc nezodpovězených otázek. Třeba co se týče čáryfukové báby a folklorního blbnutí finských vesničanů. Z mého pohledu se Mustonen od Bodom lehce posunul. 60% ()

Astaroth12 

všechny recenze uživatele

Na začiatok, som neskutočne v šoku z toho, že som najprv vobec nespoznal Teresu Palmer, ktorá ma očarovala v Lights Out, ale tu bola na nespoznanie. Ustaraná , gýčovitá a hrozne nesympatická a to je od Lights Out, len o šesť rokov staršia. Film dejovo vyzerá celkom jednoducho a predvídateľne a i keď podobných filmov je tu už niekoľko, tak finálny zvrat ma trocha odrovnal. A to som celkom čakal, že na pointu som pripravený, ale vobec to tak nebolo. A okrem slušnej technickej stránke, bol práve finálny zvrat tým najlepším, čo film môže ponúknuť. Herecky ma to vobec nebavilo, či to bola Teresa, Steven alebo Tristan. A práve tá detská hviezdička mi bola po celú dobu filmu strašne nesympatická. Film nenaserie, ale zas ani nenadchne. Slabé 3*. ()

Sfinkter 

všechny recenze uživatele

Zajímavé rozuzlení je sice jednoduché, ale uvěřitelné a logické. Rozjezd je hodně pomalý, ale v druhé půli se konečně přidá do kroku - technicky i herecky bez velkých škobrtnutí. Severská nátura jakoby nahrávala psychickým poruchám a rituálům. ()

oveckaoa 

všechny recenze uživatele

Při nehodě přijde manželský pár o jedno děcko z dvojčat společně s druhým se pak stěhují kdesi do vidlákova. Tam zjistí, že po tom druhém pasou vidláci nebo taky ne a vše je jinak? Předně tento horor zabíjí délka skoro 2 hodiny je moc navíc tady by se to dalo zkrátit klidně  pod hodinu a o nic se nepřišlo. Ty dvě hvězdy jsou za pointu , kterou už jsem kdysi viděl , ale v hororech moc nebývá jinak od režiséra Bodom zklamání. 40 procent ()

Reklama

Reklama