Reklama

Reklama

Recenze (4)

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Totálně zapomenuté a neznámé, ale jinak velmi dobré, efektivní a hrůzné exploitation Béčko. Úvodní děsivá scéna, byla téměř totožná (až na vražedné nástroje) s úvodní scénou z filmu "Halloween", tak jsem si řekl, sakra to nemusí být vůbec špatný film, to musím dokoukat až do konce a nakonec jsem vůbec nelitoval. Současně, Wes Craven zcela jistě musel vidět tento film, plešatý netvor na konci se spálenou tváří a s červeno-černým proužkovaným svetrem, vzhledem jasný Freddy Kruger, kde že jen to Wes zřejmě čerpal inspiraci?! Stárnoucí Hollywoodská hvězda Gloria Grahame výtečná ve své roli bláznivé bizarní vdovy, podvodně provozující (ona nějak šidí kraj o peníze?) soukromý sadistický sirotčinec (sloužící jako koncentrák!), v provozu ji zde pomáhá šílený údržbář Len Lesser se sekáčkem na maso, který nemilosrdně likviduje každý pokus o útěk a své oběti schovává do velkého mrazicího boxu ve sklepu! Oba jednoznačně táhli celý tento levně ale dobře vyrobený film, značně nemocný a nemorální příběh působí i dnes nadčasově (ohavná látka; zneužívání a mučení mladých lidí, incest, znásilnění atd), postupné budování děsivé, surové a neúprosné sleazy atmosféry a celého toho šílenství kolem a různých nepříjemných překvapení se mi rovněž líbilo a diváka neustále drželo v napětí, jen škoda trochu z mého pohledu hloupého konce, a pár doslova vyložených filmových nelogičností a rozporů, jinak ale dobrý, na rok '71 pak zcela určitě. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Ano, při záběru na kladivo je člověku jasné, že tady se asi inspiroval Halloween. A ten pruhovaný svetr možná pro změnu inspiroval Freddyho. Dospívající Ellie Mastersová osiří, když jsou její matka s milencem brutálně zavražděni. Sociální pracovník Mullins ji pošle do sirotčince, kde vládne krutou rukou čubka, paní Deerová. Mullins je s ní velmi zadobře, ovšem netuší, jaké hrůzy se v ústavu dějí. Ellie je typická blonďatá blbka, co začne pozvolna odhalovat tajemství, a tak se začne stávat nežádoucí. Nevím, zda slasher je to správné slovo, páč tam jde většinou o jednoho vraha, každopádně se tu mrtvolami nešetří. Tanečky okolo mrazáku a závěr mají správné napětí, na úplný konec si tvůrci ještě ponechali černý vtípek. Ocení příznivci postarších hororů, za mě OK. ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Prestoze jde evidentne o produkcni becko, film ma spravnou atmosferu, je tam skvela Gloria, a v hlavni roli okata Melody Patterson. Mne se to vlastne nakonec docela libilo. 4- ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

„Krev a krajky“. Zvláštní název pro zvláštní příběh, který je sice nízkorozpočtově zpracován, ale pro svou atmosféru, množství děsivých scén a kupodivu především skvělých hereckých výkonů je považován za jeden z nejlepších hororů sedmdesátých let. Stále však patří k filmům, v nichž subžánr slasheru ještě neměl své pevné základy, jak je známe dnes. Takže vlastně takový raný slasher. Na druhou stranu je to také jeden z prvních hororů, který se zaměřuje na téma zneužívání v sirotčincích. Svým pojetím je zábavný a děsivý zároveň. Melody Peterson jako sympatická Alice v roli chovankyně vs. Gloria Grahame jako krutá vdova a hlavní vychovatelka sirotčince. Vývoj děje je bohužel na dnešní dobu trochu předvídatelný, ale samotný závěr ani po tolika letech ne. Každopádně se jedná o kultovní a paradoxně přehlíženou klasiku kombinující prvky dramatu, thrilleru a hororu. A to i přesto, že je akce málo a vzhledem k době vzniku působí velmi televizně. Inu, ten zatraceně nízký rozpočet. A k tomu zub času hlodá a hlodá. ()

Reklama

Reklama