Reklama

Reklama

Jak si nevzít princeznu

(TV film)
  • Slovensko Ako si nezobrať princeznú (více)
TV spot

VOD (1)

Obsahy(1)

Velká výpravná pohádka scenáristy Petra Hudského a režiséra Karla Janáka začíná ve chvíli, kdy na zámek přicházejí tři sudičky, aby předpověděly osud malému princi Leopoldovi. Cestou se zastaví u velitele stráží, kterému se také právě narodil syn. Jeho předpověď příliš slavná není. Z Hynka má být nešika, který bude myslet hlavně na jídlo. Malému Leopoldovi sudičky věští, že si vezme za ženu dceru sousedního krále. Princ a princezna se ale jako děti od prvního okamžiku nesnášejí, jenže rodiče trvají na vyplnění věštby. V den svého sňatku Leopold a Josefína objeví cestu, jak jej překazit. Ukradnou sudičkám kouzelné hodinky a s jejich pomocí se vrátí do doby princova narození, aby zabránili sudičkám pronést věštbu. To se jim sice podaří, jenže po svém návratu zjistí, co tím všechno způsobili nejen sobě, ale hlavně celému království. (Česká televize)

(více)

Recenze (348)

McGuffin 

všechny recenze uživatele

Dva královské rodičovské páry se na radu osudu rozhodly oženit spolu své děti. V den jejich svatby se ale oběma dětem tato sudba znelíbí a s pomocí stroje času se ji pod heslem Jak si nevzít princeznu vydají změnit. Zdaří se, avšak ze všech možných kontrafaktuálních budoucností na ně zbyde ta nejhorší. Rozvrátí království a samy skončí s hlavou na popravčím špalku. Znovu se vydají proti proudu času, osud znovu opraví, a vezmou se. Scenárista Petr Hudský je i publikum přivedl na konci tam kde byly už na začátku. P.S. To je zpráva o příběhu, ne o filmu z něj. MacGuffin ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Je dobře, že letos byla natočena jen jedna "vánoční" pohádka, začal jsem ČT podezírat, že konečně přišla na to, že kvalita je lepší než kvantita, ovšem jen do té doby, než časové hrátky v tomhle filmu přesáhly únosnou mez a nevěděl nikdo nic. Škoda, do té doby to byl snímek snesitelný, relativně svěží a dvojici hlavních představitelů člověk fandil. Další pokus na příští Vánoce! ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Je pravda, že ohýbání času je pro mě ve filmech líbivá záležitost a tak jsem tuhle pohádku vzal už námětem na milost. Díky tomu nápadu se totiž dala zvládnout její občasná až přílišná infantilnost, která mnohdy vtipem připomínala studiové pohádky devadesátých let. I ústřední dvojice byla taková jo, i ne. Anička Fialová skvělá a Marek Adamczyk (byť ho mám rád) na prince až moc protivný. Obecně ale fajn relax na Štědrý den, jen teda nic, co bych nutně musel vidět znova. Karla Janáka pohádkový standard. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Štědrovečerní pohádka se sci-fi motivem cestování v čase, alternativními realitami a časovými paradoxy - potvrzení faktu, že žijeme ve 21. století. Jen by mne zajímalo, jak ten děj plný časových skoků byly schopny pojmout malé a menší děti? Formálně pak taková typická janákovina... ()

hirnlego 

všechny recenze uživatele

Míň hrozný než nejhorší moderní pohádky, ale možná jen (za)slepila ňuňu Anna Fialová. (2,5*) Máš tam ňáký klobásky? ()

xxmartinxx odpad!

všechny recenze uživatele

Vlastně jsem překvapený jak moc špatné to je, protože minulý rok, kdy to dělal taky Janák, to sice furt byl pitvořivý nesmysl dělaný pro nostalgii střední a starší generace, který bere děti jako rukojmí jejich vlastních obskurních fetiší a snění po normalizační prázdnotě, ale celek vypadal řemeslně trochu víc jako profesionální film a některé scénky měly docela dobrý komediální timing, takže tenhle downgrade do upachtěné, líné orwellovské noční můry, která děti učí, kde je jejich místo, jsem ani nečekal. Je to špatně natočený strašidelný film, který vypadá jako státní propaganda nějakého pseudofeudálního totalitního režimu, protože se tvůrci tak moc snaží, aby to o ničem nebylo. Je to bizarní. Je to na studii. Je to na psychoanalýzu. Ale hlavně to je neomluvitelné. Myslím bez přehánění, že tenhle film odráží všechno, co je na české společnosti špatně. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Přestárlý princ Adamczyk a asi nejošklivější princezna českých pohádek, možná s výjimkou vši krnové. Královského charismatu nepobral ani jeden z nich co by se za nehet vešlo a totéž platí o celém království, které máme to utrpení poznat. Postavám schází uvěřitelnost, motivace a logické jednání, nejvíc ze všech právě vševědoucím sudičkám. Asi chápu, o co se Janák snažil, ale nefunguje tu nic. Příběh je jalový (že jsou tu skoky v čase jen maskuje, jak jednoduché to v reálu je), jako obvykle před hrdiny není žádná skutečná výzva, která by se nedala jednoduše "okecat", a scénář vodí postavy právě tak jako sudičky, tudíž věci se dějí jen proto, že to tak mocný spřadač vláken osudu napsal do svého wordu 2012 a novější. U Karla Janáka jsem dřív oceňoval alespoň to, že na rozdíl od ostatních pohádkových tvůrců má základní ponětí o úvodu, stati a závěru příběhu, ale tentokrát je to stejná břečka jako jinde. Zhruba do poloviny stopáže vlastně pořád běží úvod, pak je tam nudná mezihra s naprosto neškodnými zbojníky i vojáky, mezi čímž podivně procházejí sudičky, které sice vědí vše, ale zároveň dělají úplné pitomosti, abychom skončili na popravišti, jenže zatímco postavy se z toho naprosto lacině vyhaluzí stylem deus ex hodinky, česká pohádka skomírá s hlavou nevztyčenou. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Štědrovečerní defekt motýlích křídel, který nemá šanci zaujmout, ani kdyby momentálně zaostalý Děrgel snědl sudičku Naďu, protože si ji kvůli její vysmátosti spletl s lečem. Chybělo tomu dost věcí, ale ze všeho nejvíc humor. Zatímco vrcholem toho situačního bylo někoho něčím majznout po hlavě, o verbální se nikdo ani nepokusil. A hlavně, nechápu smysl pohádky, před kterou si malé děti musí přečíst Povahu prostoru a času od Stephena Hawkinga a Rogera Penrose.. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Vzdor některým nedotaženostem se jedná o jednu z nejlepších štědrovečerních pohádek posledních let. Vzhledem k osobám tvůrčího štábu patrně i o pohádku vynikající. V každém případě o lásce a jejích zákrutech vypovídá mnohé a to převážně tou nejtěžší - komediální - formou. Proč by štědrovečerní pohádky měly být jen pro děti? Dospělí zůstávají - alespoň někteří - dětmi po celý život. ()

JitkaCardova 

všechny recenze uživatele

Sám o sobě překvapivě přitažlivý, nosný a chytrý motiv (hrdinové, kteří musí až trpkou zkušeností zjistit, že sudba byla správná a to mezi nimi je opravdu láska - a z toho plynoucí nerozhodnutelná otázka, zda to byla zbytečná zkušenost, která ukázala pravost sudby, nebo zda teprve tou zkušeností a neposlechnutím se láska zrodila a bez ní by se sudba nepotvrdila), který mohl nadchnout děti i dospělé, jenže po všech stránkách naprosto necharismaticky zbabraný (především chatrná logika, motivace a integrity postav, nudná výprava, bezradná kamera, nepřitažlivé postavy a nulová chemie mezi nimi v každém smyslu, nefunkční části i celek, špatná uvěřitelnost čehokoli atd.). Promrhaná příležitost, které se měl chopit spíš Ivan Pokorný (režisér naprosto vynikající, leč nedoceněné Slíbené princezny (https://www.csfd.cz/film/436486-slibena-princezna/recenze/?comment=10948525), nebo ještě možná Prušinovský (ten má na triku také jeden skvostný nedoceněný pohádkový počin, Kdyby byly ryby (https://www.csfd.cz/film/372901-kdyby-byly-ryby/recenze/?comment=10818167). **** Když teď vím, že Janák ve své minulé pohádce kompletně vykradl a o deset levelů trapněji zneužil Hvězdný prach, podezírám ho, že i tady možná jde o nepřiznanou a zmršenou výpůjčku nějakého cizího dobrého nápadu. *~ ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Princ, co nevypadá jako infantilní pablb (dokonce ani každé zvlášť, tedy nevypadá ani infantilně ani jako pablb), pohledná (pánové, omlouvám se, prostě se s některými z vás neshodnu) princezna, nezvratný osud daný věštbou, sudičky ve standardním počtu tří a časové skoky, které nedovysvětlením některých zápletek dobrému zbytku podkopávají nohy. Ale vzhledem k tomu, že jsem to od roku vzniku viděla už asi 4x a vždycky si to docela užila, nevidím důvod tepat někoho, koho mám v podstatě ráda. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Tahle pohádka je nevlastní, o trochu chudší sestra Princezny zakleté v čase. Má na poměry štědrovečerních pohádek zajímavý nápad a dokázala ho docela dobře využít (když se po půlhodině všechno zamotalo, bylo sice jasné, že k rozmotání bude zapotřebí spíše divácká shovívavost než zručný scenárista), líbila se mi ústřední dvojice (netuctově krásná, ale hlavně velmi vtipná a "od rány" Anna Fialová) a hudba Davida Solaře. Nelíbilo se mi, že filmaři očividně neměli pořádný rozpočet na to, aby natočili velkolepé scény, nicméně Karel Janák se o to stejně pokusil... A nepochodil. Méně by bývalo více, hodina a půl je příliš, zvlášť když vás za uši a vlastně i za oči tahá špatný dabing obzvlášť německé části ansámblu. ()

Ephemeris

všechny recenze uživatele

Každý rok sa opakuje ten istý scenár: po štedrej večeri sadáme o 19:00 k televízoru v očakávaní, že aspoň tohto roku to bude lepšie ako X minulých rokov a že od polovice rozprávky už nebudeme musieť netrpezlivo pozerať na hodinky, kedy to už skončí. A výsledok je zakaždým ten istý - strata času, alebo v tom lepšom prípade (ako je napríklad tento) mierne rozpačitý pocit. Nehodnotím. Televízna rozprávka je tematicky vyčerpaný a mŕtvy žáner. Budúci rok už dám česko/slovenskej vianočnej rozprávke šancu len vtedy, ak ju budú režírovať Tom Tykwer s Woodym Allenom prepojení prostredníctvom špiritistickej seansy na rady Andreja Tarkovského a Kim-Ki Duka. ()

Jacinda 

všechny recenze uživatele

Tato pohádka by dopadla o několik levlů lépe, kdyby se OPĚT netransformovala do role uřvaných, rozlítaných, brainless kýčovitých maníků. Opravdu musí být každý strážný idiot? Opravdu se musí všichni chovat jako praštěná děcka? Opravdu musí být všechno přibarvené, překontrastované? Proč nemůže být pohádka důstojná? Brát se víc vážně? Protože kostýmy a lokality jinak docela fajn. Zápletka celkem taky, když pominu určité tolerovatelné nesrovnalosti a opravdu extrémně nesympatickou princeznu. Jo a kdo viděl Stargate Continuum, tak ví, jak vznikla závěrečná scéna... Dodatek (25.12.2021) - tato pohádka má skutečně štěstí, že jsem ji viděla o den dřív, než Princeznu zakletou v čase. Jinak bychom se dostali do úplně jiných čísel... ()

Beckett51 

všechny recenze uživatele

Typická vánoční rychlokvaška, která tento rok sice kvasila asi o něco déle, ale i tak ani zdaleka nenaplňuje správný proces kvašení. Pár povedenejch gagů, ale většina scénáře typicky uslintanej a nevkusně infantilní žvást snažící se nalákat na "moderní" téma, herce dělající ze sebe šašky (dodneška jsem tenhle z mýho pohledu typicky českej "pohádkovej" přístup k postavám nepochopil), okoukaný kostýmy a automatovou hudbu. Plus budiž občas příjemný prostředí a již zmíněná hrstka vtípků. Slabší dvě. ()

salahadin 

všechny recenze uživatele

Já na štědrovečerních pohádkách opravdu nezvládám tu záměrnou poťouchlost postav a infantilitu v negativním slova smyslu. Vlastně se nelze s nikým ztotožnit, není komu fandit, žádné uvěřitelné motivace, vztahy, emoce, nic. Bezkrevná šeď. Adamczyk asi nejlepší část filmu. Ale přerod hlavních postav absolutně nedotáhnutý, počáteční antipatie jim nevěříte, konečné sympatie už vůbec ne. ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

TV/// Obsazení 7/10 Děj 6/10 Hudba 7/10 Efekty 5/10/// PLUS: z prince a princezny je celkem sympatická dvojice, zápletka je moje oblíbená a její provedení je trochu odlišné, prostředí je pěkné, efekty jsou ok MÍNUS: působí to docela levným dojmem, je to taková levnější varianta Princezny zakleté v čase, ze zápletky se dalo vytřískat daleko víc. Shrnutí: Nebyla to ta nejlepší pohádka co jsem na Štědrý den viděl, ale špatná také nebyla. Zaostává za Jánákovou pohádkou Korunní princ, kterou dávali krátce před touto. Rukopis tam je podobný, ale zde to občas jaksi drhlo a nemělo to tah na branku. Asi ji znovu vidět nepotřebuji, už by mě ničím nepřekvapila, třeba že námět a zápletka patří mezi mé nejoblíbenější a trojice sudiček (Janžurka, Kolářová, Konvalinka) jsou super./// Celkem 61%/// ()

Reklama

Reklama