Reklama

Reklama

11. září: Ten den v Americe

(seriál)
  • Velká Británie 9/11: One Day in America
Velká Británie, 2021, 4 h 27 min (Minutáž: 28–71 min)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Připomeňte si 11. září 2001 prostřednictvím výpovědí očitých svědků, hrdinů a přeživších. U příležitosti 20. výročí tragédie přiblížíme tehdejší události detailněji než kdy dříve, a to od nárazu prvního letadla do Severní věže až po vyprošťování posledních přeživších ze sutin. (National Geographic)

Recenze (30)

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Ačkoli mi tehdá bylo pouhých 7 let, dodnes si pamatuju, jak jsem přišel domů a máma zíraje na televizi brečela, že bude válka. I v takhle nízkém věku pro mě jeden ze zlomových momentů v životě, na které nezapomenu. Přeci jen, vidět v živém přenosu lidi vyskakující z hořících ikonických budov, které se následně dramaticky sesouvají k zemi, je něco, co člověk jen tak z hlavy nedostane. National Geographic mě tedy velice potěšil. 9/11: One Day in America je sbírka všech možných i nemožných, známých i neznámých záběrů ultimátně propojených do tak vymazleného uceleného sestřihu, jaký si přál bezesporu každý, kdo se o tuto událost alespoň trochu zajímá (a nevěří v přiblblé konspirační teorie, že "si to ušáci shodili sami"). Jedenácté září, coby jeden z nejrozsáhlejších teroristických útoků na svobodný svět je bezpochyby jeden z nejděsivějších a nejtragičtějších dnů novodobých dějin. A tenhle dokument bere diváka na zážitkovou jízdu se všemi těmi pocity, co dotyční zažívali na vlastní kůži. Od nevěřícného ohromení, přes čirý děs, až po zoufalství, beznaděj a nekonečný smutek. Precizně a do jednotného celku sestříhaná věc protkaná dojemnými, ale nijak přehnaně patetickými monology přeživších, která rozpumpuje emoce na maximum a ani na ně nemusí cíleně tlačit - protože tady prostě true story úplně stačí. Jeden z nejsilnějších dokumentů, co jsem kdy viděl. ()

slord 

všechny recenze uživatele

Výborne spracovaná séria o udalostiach z 11.9.2001, ktorá je pre silné žalúdky. Autentické zábery a svedectvá tých, ktorých táto hrôza ovplyvnila sú naservírované vo forme, pri ktorej pozeraní vám bude behať mráz po chrbte a všetok ten strach a zúfalstvo sa prenesie aj na vás. 10/10 ()

Reklama

dO_od 

všechny recenze uživatele

// Jako mám pocit, že toho ustojím hodně, ale některý záběry a výpovědi lidí z toho dne už jsou poměrně dost silný kafe i na mě. Kam se hrabe Černobyl. Vidět visící lidi stovky metrů nad zemí a jejich následné pády, uhořelá těla, nicnetušící davy reagovat na druhé letadlo, bezmocné hasiče, vyděšené policisty, nebo jak se nakonec budovy zřítí, to je skutečně teror v tom nejryzejším slova smyslu. National Geographic vytvořil ještě ve spolupráci s newyorským muzeem věnovaným 11. září bezpochyby ten nejsyrovější a nejucelenější pohled na den, jenž nadobro změnil Ameriku. Jestli na to máte nervy a žaludek, tak vás čeká velmi silný zážitek, vůbec bych se však nedivil lidem, kteří to po prvním dílu raději zabalí. 10/10 ()

Kwaichi 

všechny recenze uživatele

Stále tvrdím, že američania nevedia točiť dokumenty. Pre 9/11 One day in America musím ale zložiť dolu klobúk pred bravúrnym dielom Daniela Bogada. Ide to zlepenec archívnych záberov, amatérskych videí a retrospektívnych svedectiev účastníkov tejto nešťastnej udalosti, ktorá sa zapísala nie len do histórie Ameriky, ale aj celého ľudstva. Bogado rozprávanie vás doslova pohltí a naplní emóciami smútku, radosti a nádeje v ľudskú dobrosrdečnosť. ()

Skeksis 

všechny recenze uživatele

Keď som toto uvidela, zase som si pomyslela: kreténi Američania, raz sa im niečo poriadne stane, a musia o tom natočiť sto filmov a seriálov... Ale pozrela som si, a konečne uvidela poriadne zdokumentovanie tejto záležitosti s ľudskými príbehmi. Aj keď pánovi kuchárovi v prvej či druhej časti som mala problém uveriť, lebo sa celý čas pozeral dole do prava, a opisované nohy, ruky... neznelo to veľmi vierohodne, skôr veľmi prifarbene (no neviem, možno mal pravdu...). Ale ostatní ľudia a časti boli výborne vykreslené a spracované. Konečne dobre zozbieraná videomontáž a úprimní ľudia v rozhovoroch po rokoch! Bravo! ()

Galerie (12)

Zajímavosti (1)

  • V čase 32:14 je spomenuté, že bolo z trosiek zachránených iba 18 ľudí a Will Jimeno bol jedným z posledných. V skutočnosti bolo zachránených 20 ľudí. Policajti Will Jimeno a John McLoughlin boli 18 a 19 zachránenými osobami. Poslednou 20 osobou bola po 27 hodinách zachránená tajomníčka prístavného úradu Genelle Guzman-McMillan. (Kudycini007)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

31.12.2021

Přichází den, kdy se každoročně obracíme na nejoblíbenější uživatele, aby se nám svěřili se svými topkami 3 filmů (a případně 3 seriálů) uplynulého roku. Od loňska je navíc doplňují i vybraní… (více)

Reklama

Reklama