Reklama

Reklama

11. září: Ten den v Americe

(seriál)
  • Velká Británie 9/11: One Day in America
Velká Británie, 2021, 4 h 27 min (Minutáž: 28–71 min)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Připomeňte si 11. září 2001 prostřednictvím výpovědí očitých svědků, hrdinů a přeživších. U příležitosti 20. výročí tragédie přiblížíme tehdejší události detailněji než kdy dříve, a to od nárazu prvního letadla do Severní věže až po vyprošťování posledních přeživších ze sutin. (National Geographic)

Recenze (30)

Skeksis 

všechny recenze uživatele

Keď som toto uvidela, zase som si pomyslela: kreténi Američania, raz sa im niečo poriadne stane, a musia o tom natočiť sto filmov a seriálov... Ale pozrela som si, a konečne uvidela poriadne zdokumentovanie tejto záležitosti s ľudskými príbehmi. Aj keď pánovi kuchárovi v prvej či druhej časti som mala problém uveriť, lebo sa celý čas pozeral dole do prava, a opisované nohy, ruky... neznelo to veľmi vierohodne, skôr veľmi prifarbene (no neviem, možno mal pravdu...). Ale ostatní ľudia a časti boli výborne vykreslené a spracované. Konečne dobre zozbieraná videomontáž a úprimní ľudia v rozhovoroch po rokoch! Bravo! ()

dO_od 

všechny recenze uživatele

// Jako mám pocit, že toho ustojím hodně, ale některý záběry a výpovědi lidí z toho dne už jsou poměrně dost silný kafe i na mě. Kam se hrabe Černobyl. Vidět visící lidi stovky metrů nad zemí a jejich následné pády, uhořelá těla, nicnetušící davy reagovat na druhé letadlo, bezmocné hasiče, vyděšené policisty, nebo jak se nakonec budovy zřítí, to je skutečně teror v tom nejryzejším slova smyslu. National Geographic vytvořil ještě ve spolupráci s newyorským muzeem věnovaným 11. září bezpochyby ten nejsyrovější a nejucelenější pohled na den, jenž nadobro změnil Ameriku. Jestli na to máte nervy a žaludek, tak vás čeká velmi silný zážitek, vůbec bych se však nedivil lidem, kteří to po prvním dílu raději zabalí. 10/10 ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Nejlepší ze všech 9/11 titulů, žádný jiný nepřenesl srovnatelnou vlnu emocí. Mrazivý, hluboce dojemný, intimně pojatý a výborně zpracovaný soubor vzpomínek a příběhů primárně ze zóny WTC; hasičů, záchranářů, zaměstnanců a dalších přeživších a hrdinů. Žasnul jsem nad sbírkou archivních záběrů (mnohé jsem doposud neviděl), doplněnou o úryvky z letového provozu a hovorů. Náraz letadel, Pentagon a United 93, kolaps obou věží, search & rescue. Výsledek je surrealistická, vtahující a když nad tím tak přemýšlím, ultimátní katastrofická podívaná, kde vyniká lidský rozměr — pomníček obětí. / Série vznikla přímo ve spolupráci s 9/11 Memorial & Museum (návštěvu vřele doporučuji) k výročí 20 let od tragédie, kterou stále vnímám za ten nejsilnější breaking news moment u mě v životě. (x) ()

psy.cho 

všechny recenze uživatele

Myslím, že týmto seriálom bolo povedané a ukázané všetko ohladne témy 9/11. Priam fyzický dokument, ktorý stláča žalúdok ako kolotoč. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Ťažko zvoliť vhodné slová, ktoré by vierohodne popísali dojmy či pocity, ktoré dokáže tento dokument vyvolať. A tak len napíšem. Srdcervúca bolesť na hrudi. Dokument nerieši žiadnu teóriu, plnohodnotne popisuje celkový stav udalosti za pomoci množstva autentických záberov či výpovedí přeživších .. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Emócie a pocta. Nech si už každý myslí o politickom pozadí 11. septembra čokoľvek, ostáva nemenné, že zomreli nevinní ľudia a mnohí hroznou smrťou, keď čakali na záchranu a nedočkali sa jej. V tom tu máme emócie. Autentické zábery a výpovede. A pocta obetiam, neúnavným hasičom, z ktorých niektorí položili aj život, a všetkým, ktorí pomáhali v núdzi. Komplet tu: https://dokumenty.tv/11-zari-ten-den-v-americe-komplet-1-6-dokument/ ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Ačkoli mi tehdá bylo pouhých 7 let, dodnes si pamatuju, jak jsem přišel domů a máma zíraje na televizi brečela, že bude válka. I v takhle nízkém věku pro mě jeden ze zlomových momentů v životě, na které nezapomenu. Přeci jen, vidět v živém přenosu lidi vyskakující z hořících ikonických budov, které se následně dramaticky sesouvají k zemi, je něco, co člověk jen tak z hlavy nedostane. National Geographic mě tedy velice potěšil. 9/11: One Day in America je sbírka všech možných i nemožných, známých i neznámých záběrů ultimátně propojených do tak vymazleného uceleného sestřihu, jaký si přál bezesporu každý, kdo se o tuto událost alespoň trochu zajímá (a nevěří v přiblblé konspirační teorie, že "si to ušáci shodili sami"). Jedenácté září, coby jeden z nejrozsáhlejších teroristických útoků na svobodný svět je bezpochyby jeden z nejděsivějších a nejtragičtějších dnů novodobých dějin. A tenhle dokument bere diváka na zážitkovou jízdu se všemi těmi pocity, co dotyční zažívali na vlastní kůži. Od nevěřícného ohromení, přes čirý děs, až po zoufalství, beznaděj a nekonečný smutek. Precizně a do jednotného celku sestříhaná věc protkaná dojemnými, ale nijak přehnaně patetickými monology přeživších, která rozpumpuje emoce na maximum a ani na ně nemusí cíleně tlačit - protože tady prostě true story úplně stačí. Jeden z nejsilnějších dokumentů, co jsem kdy viděl. ()

agentmiky 

všechny recenze uživatele

Po zhlédnutí této šestidílné ságy mohu říct jen jednu věc: Za mě už nemá cenu točit další dokumenty, protože tohle nemá konkurenci!...Dvacet let po tomto hrozivém teroristickém útoku se samotné National Geographic rozhodlo dát dokupy něco, co vás emočně složí, ať už jste křehká dívenka či statný dřevorubec. Jako divák jsem ohromně překvapen, kolik nového materiálu se dostalo na světlo až díky tomuto počinu. Ta hromada autentických záběrů z 11.září, to bylo fakt něco! Kdyby člověk ty jednotlivé dílčí příběhy viděl napsané jen někde na papíře, tak by tomu za žádných okolností ani nemohl věřit, ale když máte tu jistotu, že se VŠE stalo, tak jen nevěřícně kroutíte hlavou. Tolik srdceryvných příběhů vylíčených do posledního detailu dělají z tohoto dokumentu nezapomenutelný zážitek a něco, co by se mělo povinně promítat ve školách! Nemám slov! 10/10 ()

Soundtrack 

všechny recenze uživatele

Šílené záběry. V prvních dílech sledujeme teroristický útok a následné zřícení budov takřka v přímém přenosu. Neuvěřitelné osudy přeživších, hrdinství a odhodlanost. K tomu emotivní HD záběry s perfektní hudbou a celkovým zpracováním. Z některých příběhů tuhla krev v žilách, z některých se draly do očí slzy. Autenticitě dokumentu jednoznačně napomohlo to, když se podařilo přeživší, kteří se v dokumentu zpovídali, najít přímo na archivních záběrech z místa události. Dokument, který snad každého při sledování donutí začít si víc vážit svého života. ()

slord 

všechny recenze uživatele

Výborne spracovaná séria o udalostiach z 11.9.2001, ktorá je pre silné žalúdky. Autentické zábery a svedectvá tých, ktorých táto hrôza ovplyvnila sú naservírované vo forme, pri ktorej pozeraní vám bude behať mráz po chrbte a všetok ten strach a zúfalstvo sa prenesie aj na vás. 10/10 ()

Kwaichi 

všechny recenze uživatele

Stále tvrdím, že američania nevedia točiť dokumenty. Pre 9/11 One day in America musím ale zložiť dolu klobúk pred bravúrnym dielom Daniela Bogada. Ide to zlepenec archívnych záberov, amatérskych videí a retrospektívnych svedectiev účastníkov tejto nešťastnej udalosti, ktorá sa zapísala nie len do histórie Ameriky, ale aj celého ľudstva. Bogado rozprávanie vás doslova pohltí a naplní emóciami smútku, radosti a nádeje v ľudskú dobrosrdečnosť. ()

Remivsremi 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Kompletní zobrazení tohoto dne za pomoci přeživších, kteří se rozhodli podělit o svůj příběh. Je to neskutečně silné. Záběry té neuvěřitelné zkázy, zejména po kolapsu budov s vámi zůstanou dlouho, přestože jste je už někde viděli. Zkáza, zmar ale také pospolitost a láska. Lidskost ve všech svých formách. ()

Warhorr 

všechny recenze uživatele

Jednoznačně jeden z nejlepších dokumentů na toto téma a že jsem jich viděl. Záběry z bezprostřední blízkosti všech zúčastněných -  hasičů, záchranářů, policistů, novinářů ale také i obyčejných lidí. Spousta nového materiálu, který nebyl doposud prezentován. Ač to bude znít jakkoliv divně, při sledování jsem měl pocit, jakobych ten den prožíval s ostatními. Člověka to neskutečně vtáhne a nepustí. Silné, emotivní, dojemné. I po dvaceti letech z toho neustále mrazí a zřejmě i navždy bude. ()

GTS_PUNK 

všechny recenze uživatele

Začiatok dvadsiateho prvého storočia so sebou priniesol jednu z najšokujúcejších udalostí moderných svetových dejín. V utorok 11. septembra 2001 ráno došlo na newyorskom dolnom Manhattane k dovtedy nepredstaviteľnému teroristickému útoku, pri ktorom zahynulo takmer tritisíc ľudí a navždy zmizli ikonické veže World Trade Center. Šesťdielna dokumentárna séria National Geographic, vydaná v roku 2021 pri príležitosti dvadsiateho výročia tejto tragickej udalosti, mapuje dianie onoho dňa, zameriavajúc sa dominantne na to, čo sa dialo v New Yorku, ale približuje tiež osudy ďalších dvoch unesených lietadiel. Základ dokumentu predstavujú výpovede preživších, ktorým sa - často takmer zázrakom - podarilo vo World Trade Center alebo v priľahlých uliciach uniknúť smrti. Atraktívne dobové zábery - či už amatérske alebo televízne - tak sprevádzajú rovnako zaujímavé svedectvá z prvej ruky. Silným plusom celého dokument je taktiež to, že sa prakticky vôbec nedotýka politiky, tobôž nejakých šialených konšpiračných teórií. Prostredníctvom výpovedí ide iba o chronologický vyrozprávanie udalostí jedného dňa v Amerike. 9/11: One Day in America dokazuje, že National Geographic dokáže divákovi prinášať tematicky zaujímavé dokumenty s ešte zaujímavejším spracovaním. Šiestim epizódam sa nielenže darí plasticky zachytiť priebeh osudného dňa v New Yorku, ale navyše vďaka výpovediam prinášajú aj silnú dávku emócií. ()

nula87 

všechny recenze uživatele

Asi nejlepší (ne, zcela bezpochyby nejlepší) dokument o 9/11, který jsem viděl, a pravděpodobně nejlepší, který vznikl, nebo ještě vznikne. Každá minuta, každý záběr, každé svědectví tady má své pevné místo, a skládají tak celkový obraz toho dne. Toho dne, který dodnes výrazně ovlivňuje chod světa. Dokument nabízí celkový pohled, ale skvěle zapojuje i ty malé, osobní příběhy. Jednoznačných 100% ()

adamix 

všechny recenze uživatele

Myslím, že tu niet o čom komentovať alebo hodnotiť na základe dojmov. Už téma samotná vyvoláva u diváka boj s emóciami a vidieť každučký jeden autentický záber z onoho dňa znamená pravidelné vyvolávanie zimomriavok. Dokumentárna miniséria je spracovaná na jednotku, zábery sú usporiadané chronologicky, aby pasovali ku spovediam preživších a každý ich príbeh vám dáva najavo, že zdravie a život sú dve najcennejšie veci, o ktoré môžeme lusknutím prsta prísť. Za mňa 100 %. ()

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

31.12.2021

Přichází den, kdy se každoročně obracíme na nejoblíbenější uživatele, aby se nám svěřili se svými topkami 3 filmů (a případně 3 seriálů) uplynulého roku. Od loňska je navíc doplňují i vybraní… (více)

Reklama

Reklama