Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dva partnerské páry popálilo dobré bydlo a teď neví coby: titulní Irena je manželkou zaneprázdněného vysokého úředníka Tomáše, jenž poslední dobou nedokáže své ženě dodávat pocit stále fungujícího svazku. Práce u Tomáše vítězí nad manželstvím na celé čáře, muž navíc trpí speciální averzí vůči Ireniným nejlepším přátelům – mileneckému páru Lianě a Peterovi, jejichž vztah je založen na vzájemné benevolenci. Tomáš v Pabstově filmu plní funkci mlčenlivého žárlivce, který se vždy nečekaně objeví ve dveřích, spatří nevítanou návštěvu, a po přeměření situace v pokoji bloudivýma očima otráveně odchází pryč. Irena v tak chladnoucím vztahu lehce podléhá "alternativnímu štěstí". Navštěvuje s bezstarostnou Lianou taneční zábavy, kde poprvé v životě experimentuje s drogami, za nejúčinnější řešení své situace však pokládá definitivní útěk od manžela s Peterem, jehož láska k zadané Ireně je již několikaletou progresivní „nemocí“. Vše spěje k rozvodu. (Renesco)

(více)

Recenze (5)

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Olaláá! Po zvukové a technické stránce, ač to zní neuvěřitelně, tak skoro po 80 letech stále svěží, aktuální, ale hlavně dokonalý film..Okouzlující koketa Brigitte Helm s naprosto odzbrojujícím pohledem, naopak Gustav Diessl jako její nešťastný manžel Thomase mi svýma bloudivýma a smutnýma očima připomínal českého předválečného herce Miroslava Svobodu. Film měl několik silných okamžiků, ať už to byla Brigitte jen v negližé, taneční večírek (kde se toho odehrálo opravdu hodně), komický vládní rada, drogový experiment nebo rozvodové řízení. Brigitte, kamera, hudba a obraz jasných 4+. Báro, film pro tebe, možná, že by ses v Brigitte tak trochu poznala:-) ()

burina 

všechny recenze uživatele

O Abwege sa v žiadnom prípade nedá povedať že by zostarol. Práve naopak, aj po toľkých rokov pôsobí neuveriteľne sviežo a moderne, plus s dokonalým využitím hudby. Brigitte som si zamilovala (a už viem v čom spočíva jej okúzľujúci pohľad - mierne zapadnuté očné viečko?). ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Abwege neboli Scestí. "Rozvod paní Ireny" patří opět k překladatelským lahůdkám českých marketérů, zde se nepadařilo přeložit žádné slovo z jednoho. Rozvod je samozřejmě jen konečný důsledek něčeho více či méně složitého, přičemž zde to bylo velice prosté. Když si žena neumí poradit sama se sebou, a nemá se k tomu ani manžel, pak se obrátí na prvního nejbližšího atd. (pak na druhého a třetího). Pabstův film to popisuje dost brutálně a některé scény z tančíren (tedy skoro všechny) jsou skoro up-to-date. Pokud ale očekáváte, že někdo z hrdinů něco cítí nebo myslí, pak se asi zklamete. Tohle je akční film, jehož všechny akce inspiruje nuda a dobré bydlo. Pozn.: V osmdesátých letech jsem v práci se sazečem Jardou Kašparem vyráběli kazety na ineditní nahrávky. Když jsem se ho jednou zeptal, proč je tak smutný, řekl, že se s ním chce žena rozvést. Důvod: v mládí si toho moc neužila a teď je jí to líto. Řekl jsem mu, že tady se opravdu už nedá nic dělat. Rozvod byl do měsíce. Vztah se už nenavázal. Ne jako Irča, pro níž nejlepší místem pro domlouvání svatby je rozvodová síň. ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Moc o tom Pabstovi sice nevim, ale i tak mohu s klidnym svedomim rici, ze vse co jsem od nej zatim videl bylo spickove. A to se bavime o nemych filmech (!)... Vizualni nadhera, glamour kamera, svizny a aktualni pribeh. ()

PetraMishka 

všechny recenze uživatele

Rozvod paní Ireny neodpovídá realitě filmu, protože k němu dojde až na konci. Do té doby je to volání o pomoc mladé paní Ireny, která by ráda zažila s manželem nějakou zábavu, nebo alespoň trochu intimity, ale bohužel je v tomto ohledu nepoužitelný, i když je vidět, že ji má rád. A tak se paní Irena chytá nabízených stébel, jen aby manžela probudila, naštvala a donutila k akci. Naplánuje si útěk do Vídně, zajde tajně tančit do vyhlášeného podniku, zkusí drogy, ale manžel pořád nic. A Brigitte Helm tu hraje jako o život, je na ní vidět, že by její postava začala nejraději ječet, ale musí zachovat dekórum. Stejně tak všechny ostatní postavy jsou skvělé, velmi aktuální a hlavně životné. ()

Reklama

Reklama