Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Krotitelům duchů se nevede nejlépe. Doktor Venkman se živí jako moderátor nudného televizního pořadu o telepatii a Raymond s Winstonem vystupují na večírcích. Jediný Egon dál zkoumá paranormální jevy. Jenže démonické síly opět vystrkují drápy. Kníže Vigo z Moldávie, jehož obraz je restaurován v newyorském muzeu, ovládne mysl dotěrného restaurátora Janoše Pohy, jehož prostřednictvím unese dvouletého syna Dany Barrettové Oscara. V kanalizaci pod městem se objeví podivný sliz, živící se negativními emocemi a také negativní emoce probouzející. A když v přístavu přistane Titanic, je definitivně jasné, že Krotitelé duchů musí opět vytáhnout do boje. Nejdůležitější bude zachránit Danino dítě, protože právě to si Vigo vybral pro své nové vtělení. Jestli se mu podaří přemístit z obrazu do těla z masa a kostí, pak se nejen New York ocitne v opravdu vážných potížích. Jenže Vigo, podporován řekou negativního slizu, je pro čtveřici hrdinů možná příliš mocný, a tak je potřeba kontrovat pořádnou dávkou pozitivní energie. Musejí se zapojit všichni Newyorčané. (TV Nova)

(více)

Zajímavosti (24)

  • Exteriéry stanice, kde měli sídlo krotitelé duchů, se natáčely na 14 N Moore St. v New Yorku, kde je požární stanice. Interiéry pak ve zrušené požární stanici Fire Station 23 – 225 E 5th St. v Los Angeles. (biker)
  • Tržby ze severoamerických kin byly 112,5 milionu amerických dolarů, součet těch celosvětových 215,4 mil. (NIRO)
  • Natáčelo se od 28. listopadu 1988 do 7. března 1989 v Kalifornii a New Yorku. (Varan)
  • Celosvětová premiéra proběhla 15. června 1989 v Hollywoodu. (Varan)
  • Zařízení, které Krotitelé duchů používají k ovládání Sochy svobody, je ve skutečnosti Nintendo joystick. (Olík)
  • Ve scéně, kdy se v New Yorku objeví nebezpečný sliz, připluje Titanic jako loď duchů. Původně chtěli tvůrci oživit vzducholoď Hindenburg, ale nakonec jim Titanic (který na své nešťastné první plavbě do New Yorku skutečně mířil) připadal jako lepší nápad. (Olík)
  • Ikonické auto Ecto-1, které vzniklo přestavbou sanitky Cadillac firmy Miller-Meteor pro první díl, se objevuje jen na začátku filmu. Naprosto zkolabovalo při natáčení scény na mostě, zablokovalo jeden jízdní pruh a způsobilo konflikt s policií. Pro další natáčení autoři upravili dalšího Miller-Meteora, který se použil pro zbytek filmu. Tomuto autu se pak obecně říká Ecto-1a a je vidět ve všech scénách "po renovaci", kde má na střeše více vybavení. Obě auta se dochovala, ale dlouhá léta chátrala bok po boku na dvoře studií Sony. V roce 2003 se původní Ecto-1 dočkalo renovace a posloužilo jako reklamní vozidlo pro novou videohru "Ghostbusters". V souvislosti s tímto filmem bylo ovšem vyrobeno ještě třetí Ecto-1. Od obou filmových aut se ale liší, přestože je to také sanitka Cadillac. Bylo postaveno firmou Eureka (a ne Miller-Meteor) a nebylo použito ve filmu, ale vzniklo pro show zábavního parku Universalu "Spooktacular", která se odehrávala ve světě Krotitelů duchů. V roce 2010 bylo prodáno v aukci soukromému sběrateli. (Stejšn)
  • Pro scénu na začátku filmu, v níž se kočárek s miminem prohání po silnicích, byla konstrukce speciálně upravena, aby bylo možné ovládat kočárek vysílačkou. (Skarface)
  • V rozhovoru pro Entertainment Weekly Bill Murray (Peter Venkman) přiznal zklamání ze směru, jakým se pokračování ubíralo. Komentoval to slovy: "It was a whole lot of slime, and not much of us." ("Byla tam spousta slizu a málo nás.") (FilmFan24)
  • V traileru někdo zavolá, že připlul Titanic a Peter Venkman (Bill Murray) odpoví: "Lepší pozdě než nikdy." Ve filmu samotném to ale řekne pracovník doků v podání Cheeche Marina. (FilmFan24)
  • Bill Murray (Peter Venkman) souhlasil i s účastí na případném třetím dílu, ale stál si za tím, že v něm bude hrát jen několik minut na začátku a pak jeho postava zemře. Zbytek filmu chtěl odehrát jako duch. Nikdo s jeho nápadem nesouhlasil a tak na další pokračování v té době nedošlo. (Maark)

Reklama

Reklama