Reklama

Reklama

Jedna z nejčastějších otázek, které odjakživa padají na abiturientských srazech, zní: "Tak co teď vlastně děláš?" Zatímco většina lidí chce popsat svou práci a život před bývalými spolužáky tak, aby byli zajímavější, než ve skutečnosti jsou, Martin Blank má problém zcela opačný. Musí vymyslet, jak popsat svou kariéru tak, aby vypadala mnohem všedněji, než jaká skutečně je. Martin je totiž bývalý agent CIA, který se nyní živí jako nájemný vrah. Jenže poslední dobou už ho práce netěší jako dřív. Dokonce několik rutinních akcí nehezky pokazil. A tak se Martin rozhodl, že pověsí řemeslo na hřebík a najde si jinou práci. Čeká ho však poslední zakázka v Grosse Pointe. Shodou okolností to je místo, kde Martin vyrostl a kde se ve stejnou dobu koná setkání jeho spolužáků po deseti letech. A tak na radu sekretářky a svého poněkud nervózního psychoterapeuta přijme Martin zakázku a odjede do rodného městečka, aby se setkal se svou studentskou láskou Debi. (TV Nova)

(více)

Recenze (83)

Matty 

všechny recenze uživatele

Spolužáci ze střední jsou někdy na zabití. Své o tom ví navenek vyrovnaný, dobře situovaný mladý muž Martin Q. Blank. Ve skutečnosti duševně vykolejený nájemný zabiják. Posilněn radou svého psychoanalytika se nyní snaží na jeden nádech sfouknout poslední fušku i přetrvávající resty z let studentských. Dle nepsaných pravidel high school komedií by si odtamtud krom traumatizujících zážitků ze šikany a nějakých těch nových vědomostí měl do dospělého života přinést také životní lásku. Jenže Martin to tehdy zvoral, proto se na místo (budoucího i minulého) činu vrací nyní, zocelen a přitom stále stejně křehký. Jasný terč chytře a lehce kombinuje nejoblíbenější žánry osmdesátých let. Tvůrci chvíli střílí ostré hlášky (Shane Black by měl radost), hned nato ostré náboje, obojí zvládají bravurně a obojí drží pohromadě mimo jiné zásluhou pečlivě sestaveného soundtracku a mimořádně příjemného výkonu Johna Cusacka (rovněž scénáristy). Navíc dokáži být tak nenuceně nostalgičtí, že i mne, člověka o osmdesátá léta jen lehoučce otřeného, přiměli k iracionálnímu stesku po nich. Anebo spíš po filmech, které se tehdy natáčely. Apendix: Přestřelka v supermarketu a likvidace mrtvoly nemají už po prvním zhlédnutí daleko k tomu, abych je označil za své milované scény. 80% ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $15miliónovTržby USA $28,084,357Tržby Celosvetovo $31,059,206║ bláznivá komédia s uvoľnenou uletenou atmosférou ako oddychovka fajn /60%/ ()

KarelR 

všechny recenze uživatele

Cusack byl vždycky sympaťák a v roce 1997 bodoval nejvíc. Druhé housle v Con Air jsou snad jeho nejlepší rolí vůbec a návdavkem natočil Jasný terč, kde zabíjí lidi v příjemně ubíhajícím mixu akce, romantiky a humoru. Minnie Driver je tu snad ještě půvabnější než ve Willu Huntingovi a i zbytek ansáblu (Arkin, Aykroyd, Piven...) si svoje role náležitě užívá. "Don't kill anybody for a few days. See what it feels like. " "Alright, I'll give it a shot." :) ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Co mi vlastně udělalo největší radost? Špionážní parodie, romantická nostalgie, old school soundtrack, geniální přestřelky nebo vedlejší postava psychiatra? Těžko říct. Jisté je ale to, že John Cusack si chytré komedie zkrátka vybírat umí. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

O tomhle filmu nemůžu říct nic hezčího, než že je průměrný. Základní nápad se dal tak skvěle využít... Opravdu nevím, proč se to nestalo. ()

movie 

všechny recenze uživatele

John Cusack v jedné ze svých nejlepších rolí. Bravurní a vtipný scénář, skvělá režie, dobře vybrané písničky, herecké křoví taky výborné-a Cusack je skvělý. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Mdlá romantická komedie libující si ve střelbě obouruč, která by se dala brát jako chabá variace/parodie na o dva roky starší Nájemné vrahy. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Všetko, spolu s hercami, nápadom a pomerne rýchleho tempa malo naznačiť, že pôjde o niečo, čo bude v položke nadpriemer. Nestalo sa, ja sa pýtam v čom je chyba, no odpoveď mi akosi nechodí. Dalo sa to krásne využiť, herci a hlavne ústredná dvojica bola fajn, ale kde zabudli ten humor? Veľa scén ostalo, čo sa týka čiernohumorskej srandy, úplne nevypovedaných. 65%. ()

Eddard 

všechny recenze uživatele

Klasický příklad jednoho z pohrobků velkého devadesátkového třesku jménem Pulp fiction - ta chemie jednotlivých složek je tam prostě cítit: gangsteři, zabijáci, černý humor, hlášky, nostalgie, hutný soundtrack... Co je důležité je to, že je tohle včechno z větší části cítit velmi libě, i když na precizně vysoustruženou tarantinovskou klasiku to pořád ztrácí v mnoha ohledech, zvláště pak v kompaktnosti samotném příběhu. Je to trochu škoda, jelikož se z tohohle námětu dalo, myslím, vyždímat daleko víc. Takže tak. Cusack a Driver fajn. Hlášky cool. Soundtrack jakbysmet. 60% ()

castor 

všechny recenze uživatele

Tenhle snímek je přesně na té hranici, kdy směřuje buď k šedému průměru nebo k blyštivému kultu. Martin Blank v něm prožívá něco jako krizi středního věku, kterou prohloubí pozvánka na setkání absolventů střední školy po deseti letech. Tam se má navíc setkat i se školní láskou, kterou právě před onou dekádou beze slova opustil. No, a ještě jedna poznámka je podstatná – Martin je nájemný vrah. John Cusack se podílel nejen na produkci, ale je podepsán i pod scénářem, navíc variuje kombinaci postav, které jsme měli tak rádi ve Všech mých láskách nebo v Lásce na stopě. Jeho charakteristika naštěstí vyžaduje více než pět slov, takže jeho postava rozhodně budí další a další zájem. Jeho rozkošná protihráčka Minnie Driver navíc nesklouzává jen k okrasné květince, ale i ona výrazně dopomáhá k tomu, že pentlování mezi různými žánry (černá komedie, akční drama, romance) má šmrnc. Připočteme skvělý soundtrack nebo obsazení vedlejších rolí.. tohle všechno určitě stojí za pozornost, i když několika malých kompromisů jest rozhodně třeba!! ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Proč je zrovn tento film na seznamu 500 největších filmů všech dob časopisu Empire opravdu nechápu. Taková bžunda to zas nebyla. ()

freddy 

všechny recenze uživatele

John Cusack je jedním z mých nejoblíbenějších herců, což svědčí o tom, že mi tento herec je sympatický a velmi mi sedí ve všech rolích. A ani tento film není výjimkou. Musím říct, že tento film jsem dlouho neznal, až jsem ho před pár dny zaregistroval na HBO Comedy. A musím říct, že to byla velká chyba, že jsem tento film dosud neznal. Tohle je jeden z těch kvalitních filmů, kde hlavní role Johnu Cusackovi velmi sluší. Roli nájemného zabijáka si totiž velmi užívá a velmi se mi v tomto filmu líbí. Například scéna, kdy chrání svého budoucího tchána před usmrcením nájemnými zabijáky a zároveň během toho střílení po zabijácích vyznává Debbie lásku a žádá jí o ruku, to je velmi vtipné a neuměl jsem si tam představit nikoho jiného než Cusacka. Prostě tohle je výborný film, u kterého se lze i docela dobře pobavit. A v mých očích ten film vyzdvihuje do nadprůměru právě herectví Johna Cusacka. Ale i Minnie Driver role v tomto filmu sluší a je více než kvalitní protihráčkou Johnu Cusackovi. Abych se taky vyjádřil k dějové stránce filmu. Určitě se jedná o originální akční kriminální romantickou komedii, která je dobře propracovaná a dost dobře koukatelná. Prostě rozhodně nadprůměrná komedie, ale na maximální hodnocení to není, protože přece jen Cusack má ve své kariéře i vtipnější komedie, a na takovou Bláznivou runway tenhle film rozhodně nemá. Ale i čtyři hvězdičky tomuto filmu sluší. ()

Rominator 

všechny recenze uživatele

V jednom rozhovoru Cusack zmínil souboj z tohoto filmu a zvědavost zapracovala. Benny "The Jet" Urquidez (Felix La Poubelle) hraje hitmana, který má zlikvidovat Johna Cusacka (Martin Q. Blank). Benny se objeví ve čtyřech scénách a jde o několik minut. Přestřelka mezi nimi v obchodě byla dobrá, ale v pěstním souboji se John vytánhul a velice překvapil (vykopnutí zbraně nebo kop do hrudníku). Urquidez je Cusackovým trenérem kickboxu již od filmu Řekni cokoliv... (1989). ()

SeBig 

všechny recenze uživatele

Nudná ROMANTICKÁ prkotina, kde Kjusčak se snaží sbalit holku, na kterou se dřív vysral protože měl chut vraždit.. WTF. a to ten začátek vypadal taaak slibně. Skutek zdrhnul daleko daaleko pryč. ()

sharky 

všechny recenze uživatele

Můj drobný úlet, tenhle film mám hrozně rád, nájemný vrah, který má v patách jiného nájemného vraha jede na sraz spolužáků ze střední a při tom si ještě vyřizuje jeden kšeftíček..skvělá směs žánrů od romantiky až po hodně černou komedii s výtečnými herci a hodně líbivou hudbou. ()

Flakotaso odpad!

všechny recenze uživatele

Hrozně nudný film, "obohacený" klišovitou romantickou linkou. Navíc nemám rád Cusacka, takže z toho vychází jedna hvězda za vtip, kterého tam stejně bylo minimum. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

V 90. letech se mi to docela líbilo. Jenže dnes tam vidím všechen ten balast a vatu a spoustu nevtipných scén, a především řadu nevyužitých scén. Třeba ten sraz střední je takový - o ničem, rozpačitý. Celé to postupem času vypadá jak sjezd rodiny Cusackových, protože tam hrají snad všichni, a ono to většinou takhle blbě dopadne, když nemáte nadhled a děláte si rodinou jako ha ha černou komedii. Minnie to tady ještě sluší, hubnout začala později, a obsadit Dana Akroyda do role nájemného vraha by nebyl špatný nápad, pokud by někam vedl, měl nějakou pointu nebo lepší charakteristiku postavy. Celé je to tady žel nedotažené, spousta vtipů šla natočit daleko líp, některé ty kontrasty líp vychytat a podat (třeba sekretářku, když se baví s dodavatelkou zbraní, a potom s dcerou). A konec mi přijde moc rychlý, jak dlouho na něj čekáme (hodinu dvacet), a vlastně se ani nic nedozvíme a nějaké doznění zcela chybí. Fakt škoda, nápad není zlý, ale chtělo to někoho zvenčí, kdo famílii Cusackových řekne, a dost, tohle už není vtipné, leda pro vaše home video na Vánoce. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Působí to dojmem, že scenárista dostal pozvánka na třídní sraz po letech, a když si vzpomněl, jak se na střední cítil, měl chuť tam dorazit leda se sapíkem a všechno vystřílet. Což díkybohu neudělal, jen ho pozvánka uvrhla do hlubokých depresí. Kteréžto promítl do scénáře. ___  Ten totiž nedává smysl ani žánrově ani jinak. Vtipy neúčinkují, pokud tedy mělo jít o vtipy, krimi to není žádná, sem tam je tam nějaká přestřelka ve stylu vyvařeného Tarantina. Nájemný vrah každému na potkání vypráví, čím se živí a nikoho to evidentně nezajímá (že by přece jen scenárista nakonec na ten třídní sraz šel a – jak se dalo čekat – nikdo si ho nevšímal?), sejde se po letech se svou školní láskou a ta po něm stále ještě vzdychá – z naprosto neznámých důvodů. Ten film je utahaný a nesmyslný. SHRNUTÍ: Když dolehne existenciální krize na nájemného vraha a také na autory snímku. ()

Reklama

Reklama