Reklama

Reklama

Poslední představení

  • Česko Poslední filmové představení (festivalový název) (více)
Trailer 1
Indie / Francie / USA, 2021, 112 min

VOD (1)

Obsahy(1)

Od chvíle, kdy se devítiletý Samay zamiluje do filmu, nevynechá ani jeden den, aby se tajně nevplížil do kina. Tato "posedlost" filmem se přenese i na jeho partu kamarádů a společně se pokusí sestrojit promítací stroj. Jeho otec, který vlastní malý čajový stánek na místním nádraží, však není z plánů jeho syna zrovna nadšen a Samay musí strpět několikero bití, které jej má z jeho slabosti pro film "vyléčit". Ve filmu Poslední představení zavítáte do kina na indickém venkově, kde jsou skandující a tleskající diváci aktivními účastníky každé projekce. (Bohemia MP)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (14)

confisio 

všechny recenze uživatele

Láska a posedlost k filmu je u devítiletého chlapce Samaye z indického venkova natolik silná, že překoná všechny jeho životní útrapy a nezadržitelně ho vede ke splnění jeho životního snu. Tím snem je touha stát se filmovým režisérem, kterému se třeba jednou podaří natočit autobiografický film o svém dětství a o své lásce a posedlosti k filmu. Tím filmem je Poslední filmové představení. Tím chlapcem a režisérem je Pan Nalin.  Krásný film a velká pocta světu kinematografie. Nuovo cinema Paradiso v indických kulisách. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Za lásku k filmom až do basy. Príbeh o láske k filmom z detského pohľadu, ale trochu pritiahnutý za vlasy a očividne s dospeláckymi myšlienkami a správaním. Milovníci starých filmových strojov a celuloidu musia nad digitalizáciu kín tiež zaplakať. –––– Filmový svet je nechutný a nectí si hodnoty. Chceš pošpiniť našu Brahmanskú česť? –––– A tamtí hlupáci sedia v kine tri hodiny a vôbec si nevšimnú, že hodinu z toho videli iba tmu! Náš mozog sa dá oklamať. Všetko je jedna veľká lož, chápeš? ()

Reklama

Filmmaniak 

všechny recenze uživatele

Nesentimentálně emotivní a krásně natočený film o lásce k filmu a ke starým kinům, jenž slouží jako pocta kinematografii i světovým režisérům, vypráví o cestě za svým srdcem navzdory rodinným tradicím a předurčenosti, plně obstojí i jako sociální drama se špetkou culinary cinema a zároveň svěže tematizuje film z materiálního hlediska a nevídaným způsobem zachycuje též smrt filmového média. ()

classic 

všechny recenze uživatele

Budúcnosť patrí rozprávačom príbehov.” • 9-ročný indický chalan: Samaj, vskutku z indickej dediny Chalaly, sa naprosto naplno zaľúbil do indickej [povedzme zväčša asi len "blockbusterovej"] KINEMATOGRAFIE, a to teda konkrétne i so samými »Khanmi« na jej prednom čele, ako ústrednými hereckými predstaviteľmi vo vôbec najľudnatejšej krajiny na svete, kde sú považovaní za «hereckých Bohov». • Akonáhle totiž toto nepodarené chlapčisko znovu po dlhšom čase zavítalo do prítmy jednosálového, 35 mm celuloidového kina: Galaxy; zrazu sa ocitlo vo »filmovej galaxii«, z akej ho v podstate už nič nedokázalo vytrhnúť, čo je vlastne i nasledovná línia udalostí, ako sa tento malý protagonista zamiloval do  s i e d m e h o  u m e n i a na plné obrátky, že pomaly ani jeho ústredný kamarát Fazal / premietač, nestíhal v premietacej miestnosti vymieňať filmové kotúče! • Vnímavému divákovi to kľudne môže pripomínať i vydarený taliansky titul: Cinema Paradiso; odkiaľ totižto zrejme priamo čerpal i režisér, scenárista a producent v jednej osobe; AUTOR: Pan Nalin, ktorý naozaj do svojho mimoriadne sympatického titulu, nielenže nalial čo najviac lásky ku kinematografii ako takej, ale zároveň aj poukázal na to, čo sa ešte pritrafilo nielen tomuto hlavnému hrdinovi, no súčasne aj ďalším premietačom naprieč celou [kastovou] krajinou; čo sú hneď dva rozmery, s ktorými sa bude musieť popasovať zrovna táto postavička, s filmárskym cítením v rámci celku; alebo ako sa z neuveriteľného, náruživého požierača filmových políčok, profesionálnym režisérom stal...? • A záverečný súhrn informácií, bol takou povestnou čerešničkou na torte, ktorú dokáže [d]oceniť hádam každý jeden [poriadny] cinefil. • A síce to z mojej strany i napriek tomu ani nie je celkom na plný počet štyroch*, skôr na také silnejšie tri, ale ten nevídaný entuziazmus zo strany tohto autora; proste ma dokázal aspoň nateraz trochu obmäkčiť, čo dokáže iba naozajstný PÁN! ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Artový a zjevně festivalový film má místy zadumané tempo, které se občas stává rozvláčným. Hodně si hraje s barvami a se světlem, coby doprovodem k okouzlení hlavního dětského hrdiny filmem. Přesto je snímek hodně realistický a má kouzelné scény, když se do něj ponoříte. Zajímavá česká stopa je, když v závěru filmu zazní jména režisérů, kteří hrdinu ovlivnili a mezi světoznámými jmény padne i: Věra Chytilová. A já si fakt ve scéně s tabulemi barevného skla na vlakových kolejích vzpomněla na Sedmikrásky. SHRNUTÍ: Artové okouzlení filmem na indickém venkově. ()

Galerie (26)

Zajímavosti (8)

  • Film měl premiéru 10. června 2021 v sekci Spotlight na 20. ročníku festivalu Tribeca. Byl to první gudžarátský film, který byl do této sekce festivalu vybrán. (classic)
  • Dilip Shankar, Nalinův přítel a castingový režisér, pomáhal Nalinovi při obsazování dětských herců. (classic)
  • Film je částečně autobiografický, protože režisér Pan Nalin se narodil a vyrůstal ve vesnici Adtala v Saurashtře. Natáčelo se také na nádraží v Saurashtra. Bylo obsazeno šest vesnických chlapců z místních komunit v regionu. (classic)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

29.12.2022

Opět se nám blíží konec roku, ale ještě před tím, než se všichni ČSFĎáci rozutečou do víru silvestrovských oslav, máme tu tradiční ohlédnutí za nejlepšími filmy a seriály roku podle nejoblíbenějších… (více)

Reklama

Reklama