Reklama

Reklama

The Rutles

(TV film)
  • Velká Británie The Rutles: All You Need Is Cash (více)

Obsahy(1)

Eric Idle, Neil Innes a jejich přátelé natočili tento satirický snímek v montypythonovském duchu podle vzestupu a skonu nejslavnější kapely všech dob - The Beatles - a byli při jeho tvorbě velmi pečliví. Neil Innes pro film napsal víc než patnáct písní v "broukovském" stylu, ve filmu se objeví parodie na "schodovou scénu" z Perného dne nebo nápodoba památného Koncertu na střeše. Mezi účinkujícími můžema najít i skutečného Beatla George Harrisona, muzikanty Paula Simona a Micka Jaggera nebo dalšího z Monty Pythonů Michaela Palina. Takže, slovy samotných Rutles "All you need is cash"... (Morien)

(více)

Recenze (64)

Oskar 

všechny recenze uživatele

Přidal bych takovou perličku: ve filmu hraje i jeden skutečný 'Beatle'. Je to George Harrison coby jeden z interviewovaných. Je ale namaskovaný k nepoznání. Hraje tam proto, že to byl velký fanoušek Monty Pythonů a jestli to nevíte, tak financoval všechny jejich filmy. I tenhle Idleův. ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Zpočátku vtipná i nápaditá parodie na Beatles se později zvrtla do nudy a délka 72 minut se mi zdála přepálená. Ale fanoušci Monty Pythonů či Brouků si tam třeba našli víc než já a víc se i bavili. Já zpočátku taky, než jsem se ukolébal. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"První album točili dvacet minut, druhé ještě déle." Pololegendární dokument o jedné liverpoolské kapele, jejíž členové nosili těsné kalhoty, nelegálně chlastali čaj a rozpoutali spontánní Rutlemánii, jistě potěší každého, kdo si někdy pobrukoval All You Need Is Love (Cash). Jako fanda Beatles, kteří hráli ve stejném čase i prostoru, ale přesto někde úplně jinde, musím konstatovat svou spokojenost se snímkem, avšak krysí úlet nemůže brouččímu yeah-yeah přes veškerou snahu konkurovat. ()

Bebacek 

všechny recenze uživatele

4,5 I když nemusím britský humor, tahle parodie je opravdu povedená a funguje! Asi zakopu válečnou sekeru a dám těm Monty Pythonům ještě šanci a třeba tak přestanu být obětí hospodských vtípků mých kamarádů a známých, kteří mě za členství v MP antifankubu neuvěřitelně týrají. :,( ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Eric Idle je jako Paul McCartney v Koncertu na střeše opravdu k sežrání. A když člověk vidí, jak jim v parodii na Help padají jablka na hlavu... ach. Řekla bych ale, že divák musí dobře znát dobový kontext a dějiny skutečných Brouků, aby věděl, na co se to vlastně dívá. Já zde stejně jako u skutečných brouků a některých dalších hudebních i nehudebních ikon žasnu, jak můžou mít tak tenké nohy. -"You need feet to keep your socks on." ()

ORIN 

všechny recenze uživatele

Fiktivní parodický dokument měl tu smůlu, že jsem ho zhlédl moc brzy po Allenově genitálním Zelligovi. Svou fiktivnost dává bohužel příliš na odiv (Eric Idle, kam se podíváš) a určitý pocit autenticity a mystifikace se krátce po začátku vytrácí. Forma reportáže "po stopách" není špatně zvolená, ale pak by archivní záběry a materiály asi měly vypadat trochu dobově, leč jako divák jsem nejednou nedokázal rozlišit, co je natáčené "teď a tady" a co jsou Rutles z 60. let. Prostě a jednoduše mě film nedokázal dostatečně vtáhnout a neustále jsem cítil jakýsi zvláštní odstup, který mi ani nedovoluje dát vyšší hodnocení. Rooftop Concert byl nicméně bezchybný. ()

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Tato parodie dosáhla takových rozměrů, že mnozí mysleli, že se jedná o regulérní dokument o skutečné kapele. To tím pádem vystřeluje tento počin Erica Idlea (člen Monty Python) do výšin britského humoru - i za oceán proniknuvší. Každopádně, koho Beatles neoslovili či je prostě nezná, film The Rutles bude nejspíš považovat za nějaký špatný vtip a dývýdýčko rozkouše přímo před očima zhulených kamarádů. ()

Eddard 

všechny recenze uživatele

Aneb jak by vypadal Erikův skeč v Cirkusu, kdyby na něj dostal hodinu a půl, potřebný rozpočet a čas. Jeho klasický zarputile vážný reportér nás provádí po historii jedné Liverpoolské skupiny, která víc než trochu připomíná skutečnou historii legendárních Beatles. Tvůrci si s parodickou kapelou vyhráli - složeno bylo zhruba patnáct skladeb, které jsou ve svém aranžmá a stylu lahůdkově analogické ke skutečným beatlsáckým sklatbám (All you need is love / Love life, Help! / Ouch!, ...), brilantně napodobili slavný humor jejich členů na fiktivních tiskových konferencích, natočili (samozřejmě taktéž fiktivní) vzpomínkové rozhovory s několika velkými současníky Beatles / Rutles - Mickem Jaggerem, Paulem Simonem, ... To všechno v v duši pythonovských tradic, které zvýrazňuje jak samotný Idle v roli komentátora/ Dirka McQuicklyho, účast Michaela Palina, tak určitá skečovitost jednotlivých sekvencí... Poctivé čtyři hvězdy, pátou eventuálně přihodím po dalším zhlédnutí. Mimochodem, jde o první filmovou roli Billa Murrayho, jeho dvacetisekundová scéna stojí za to ;-) 80% ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Až díky tomuto úžasnému dokumentu o neméně úžasných The Rutles jsem se dozvěděl o této kapele úplně vše. Dokument se zaměřuje na vznik bandu, první koncerty po pubech až po slavná turné po Británii, USA, Indii... Zároveň je obohacen o zajímavé rozhovory např. s Mickem Jaggerem či Paulem Simonem, kteří vzpomínali na Rutles (i po čase s jistou patrnou závistí v oku) a na společná setkání se členy bandu. Divák si při sledování zároveň uvědomí, jak odporně parazitická byla plagiátorská skupina hejsků z Liverpoolu, kteřá řadu písní The Rutles skoro kompletně (včetně melodií opsala) a která si dokonce dala hodně podobný název - The Beatles. Za každého ze skvělých členů The Rutles dávám hvězdu a jdu si šlehnout čaj se sušenkami. * * * * ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Na to, že sa v jednom filme stretla časť Monthy Pythonov (Idle, Palin) a časť zlatej generácie Saturday Night Live (Belushi, Aykroyd, Murray) za podpory mnohých hudobníkov (Simon, Jagger, Harrison) a o Beatles, je výsledok viac než rozpačitý a až na pár absurdných vtipov Erica Idle nie veľmi smiešny. Spinal Tap vyšiel oveľa viac. ()

Nin 

všechny recenze uživatele

Úžasně vtipné, Idle se maximálně vytáh. Přidávám jednu hvězdičku za skvělé písničky přesně ve stylu Beatles :) (9/10) ()

swamp 

všechny recenze uživatele

"Suddenly, everyone became amazingly litigious. I remember I'd get up in the morning. Sue someone. Check in the papers that I hadn't been fired. Go to the office. Sue someone. Pick up the morning's writs. Sue the bank. Go out for lunch. Sue the restaurant. Get back in, collect the writs that had been received that afternoon. Read the papers. Phone the papers. Sue the papers. Then go home. Sue the wife." Pythoni až na střechu.. Eric Idle si tady hraje a fabuluje naprosto famózně a každý fanda The Beatles či Monty Pythonů si prostě musí přijít na své. Krásně suchohumorné. :) ()

anais 

všechny recenze uživatele

Písničky Neila Innese jsou skutečně geniální. A celý film je při troše znalostí o skutečných Beatles opravdu fajn. (a krom jiných cameí se to objeví i Murray-Acroyd-Belushi ze SNL!). Pro plné vychutnání je ale potřeba si o filmu trochu přečíst, protože se jedná o velký kult opředený mnoha příběhy! ()

Pítrs85 

všechny recenze uživatele

To je tak, když miluješ Beatles a suchej britskej humor... Harrisona jsem poznal jen podle hlasu, Belushiho s Aykroydem a Murraym vůbec, Ronnie Wood vypadal jako člen Hell's Angels spíš jak takovej neškodnej amorek, Mick Jagger masér jako vždy, no a Idle s Palinem neskutečně vtipní (as always)- what the fuckin' dream team! Nebýt Beatles, byli by Rutles nejlegendárnější kapelou všech dob...! ()

fleker odpad!

všechny recenze uživatele

Dal jsem tomu 30 minut, ničeho vtipnýho jsem se bohužel nedočkal, pouze takový ten klasický britský humor typu "šli dva a prostřední upad", ten jsem párkrát zaregistroval. Neznám ale dopodrobna překlad beatlesáckých písní, takže vzhledem k tomu že je to parodie na ně, je možné že tam byl nějaký vtipně zaměněný text a to mi uteklo. Takže zatím hovnotím jak hovnotím, ale až umře poslední beatlsák, možná tomu dám ještě jednu šanci. ()

Reklama

Reklama