Reklama

Reklama

The Rutles

(TV film)
  • Velká Británie The Rutles: All You Need Is Cash (více)

Obsahy(1)

Eric Idle, Neil Innes a jejich přátelé natočili tento satirický snímek v montypythonovském duchu podle vzestupu a skonu nejslavnější kapely všech dob - The Beatles - a byli při jeho tvorbě velmi pečliví. Neil Innes pro film napsal víc než patnáct písní v "broukovském" stylu, ve filmu se objeví parodie na "schodovou scénu" z Perného dne nebo nápodoba památného Koncertu na střeše. Mezi účinkujícími můžema najít i skutečného Beatla George Harrisona, muzikanty Paula Simona a Micka Jaggera nebo dalšího z Monty Pythonů Michaela Palina. Takže, slovy samotných Rutles "All you need is cash"... (Morien)

(více)

Zajímavosti (14)

  • Neil Innes (Ron Nasty) účinkoval ve skupině The Bonzo Dog (Doo-Dah) Band. Mimo jiné napsal písničku "I'm The Urban Spacemen"; produkoval ji Paul McCartney. (Robbi)
  • Dan Aykroyd, hrající miniroličku producenta Briana Thigha, muže, který odmítl uzavřít smlouvu s The Rutles, řekne ve svém výstupu pouhá čtyři slova. (Robbi)
  • Z 11 řadových LP Beatles si The Rutles pro svou mystifikaci vypůjčili více než polovinu - použili názvy a obaly těchto desek: With The Beatles / Meet The Rutles, A Hard Day's Night / A Hard Day's Rut, Help! / Ouch!, Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band / Sgt. Rutter's Only Darts Club Band, Magical Mystery Tour / Tragical History Tour a Let It Be / Let It Rot. (Robbi)
  • Soundtrack The Rutles vyšel dvakrát - poprvé u Warner Brothers v roce 1978 a obsahoval jen 14 písní z filmu. Podruhé ho vydala firma Rhino v roce 1990 a přidala 6 dalších skladeb. Z této dvacítky zaznělo ve filmu plných 18 skladeb - i když některé třeba jen útržkovitě. Zcela vynechány jsou jen "Baby Let Me Be" a "Blue Suede Schubert". (Robbi)
  • Nejdelší písnička, která ve filmu zazní, je "Piggy In The Middle" (mající svůj vzor v "I Am The Walrus" od Johna Lennona). Jako jediná z "rutlesovek" pokoří hranici 4 minut - přesně 4:01. (Robbi)
  • Při vystoupení The Rutles v Ed Sullivan Show byla použita autentická nahrávka Eda Sullivana před prvním vystoupením The Beatles v jeho show z roku 1964. Byl pouze předabován název skupiny. (Robbi)
  • Při pečlivém shlédnutí filmu zjistíte, že "Tichý Rutle" Stig O'Hara (Rikki Fataar) ve filmu neřekne jediné slovo, pouze zpívá (Robbi)
  • Ron Wood, člen The Rolling Stones, si zahrál jednoho z členů motorkářského gangu Hell's Devils. Jedna z manželek Micka Jaggera Bianca si střihla kromě dvou štěků i roli Martini, nastávající manželky Dirka McQuicklyho (Eric Idle). (Robbi)
  • První myšlenku vytvořit The Rutles pojal Eric Idle při svém pobytu ve Francii. Požádal Neila Innese o písničky a v roce 1976 představil na popud Lorna Michaelse v pořadu Saturday Night Live jednu písničku a scénku o The Rutles. Kladná reakce publika rozhodla o tom, že se Idle pustil do televizního filmu. (Robbi)
  • V cameo roli se ve filmu objevil samotný člen The Beatles George Harrison. Namaskován k nepoznání se zhostil roličky televizního reportéra, který dělá rozhovor s Ericem Manchesterem, právníkem kapely, kterého si zahrál Idleův kolega z Monty Pythonů Michael Palin. (contrastic)
  • Díky textům, parodujícím písně The Beatles si film vydobyl takřka kultovní status. Mnoho lidí si myslí, že vznikl jako jeden z projektů humoristické skupiny Monty Python. Avšak jde jen o sólový projekt Erica Idlea. (contrastic)
  • Snímek vznikl pro britskou televizi. V USA a v Austrálii byl však uváděn v kinech. (contrastic)

Reklama

Reklama