Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Prof. Václav Holzknecht (*2. 5. 1904 – †13. 8. 1988),  nadšený propagátor klasické hudby, klavírista a spisovatel dokončil přes skromné rodinné zázemí úspěšně práva a během svého vysokoškolského studia dokázal ještě souběžně absolvovat hru na klavír na Pražské konzervatoři. Absolventský koncert měl Holzknecht v červenci 1928, již jako doktor práv (promoce proběhla týž den dopoledne). Pak pracoval na ministerstvu financí, hudbě a koncertům se mohl věnovat pouze po večerech a nedělích. Přesto byla jeho hudební aktivita široká a obdivuhodná. V roce 1942 nastoupil jako profesor na Pražskou konzervatoř a po půl roce byl zvolen jejím ředitelem. Konzervatoř vedl po tři desítky let. Poté krátce působil ve funkcích ředitele a dramaturga Opery Národního divadla v Praze. Celkem šestnáct let pracoval ve výboru hudebního festivalu Pražské jaro coby jeho předseda, pravidelně také zasedal v porotách různých mezinárodních hudebních soutěží. Předsedal také Společnosti Bohuslava Martinů. O hudbě a jejích interpretech napsal řadu knih, byl vynikající řečník, který dokázal mluvit spatra. Hudbu také velmi často propagoval v rozhlasu i v televizi (pořady Obrazy z dějin české hudby a Prof. Václav Holzknecht vypravuje). Jeho vzpomínky též vyšly v roce 1982 na gramofonové desce. Talent, rozsah znalostí a odborná autorita Václava Holzknechta byly po celý život neobyčejné. Duševní sílu si zachovával do posledních dnů. Je pohřben na pražských Olšanských hřbitovech. (Česká televize)

(více)

Recenze (3)

sportovec 

všechny recenze uživatele

Řekne-li se Holzknecht, ozve se mi V. V. Štech. Syntéza vzdělanosti, rozhleděnosti, kultivovaného přednesu a osobitého, výrazného rétorického umění. V tom nejlepším slova smyslu. ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Přednášky páně Holzknechtovy, zachycené v druhé polovině osmdesátých let (tedy krátce před Holzknechtovou smrtí) také před televizními kamerami, jsou nevyčerpatelnou studnicí vědomostí, inspirace i potěšení. Zaslouží si proto zvláštní pozornost, zejména dnes, kdy se zdá, že klasická česká hudba ustupuje dravému proudu masového eklekticismu. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Vyprávění Václava Holzknechta je protkáno uměleckým cítěním a ve spojení soudobé hudby ať už s baletem, sochařstvím nebo jakoukoliv uměleckou profesí působí nesmírně krásným dojmem. Podoba takového televizního pořadu v dnešní době velmi chybí. Chybí totiž i osobnost, která by takovým pořadem mohla provázet. ()

Reklama

Reklama