Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dvě rodiny dlouholetých známých se rozhodnou strávit spolu jako obvykle prodloužený květnový víkend v kempu na idylickém dánském ostrově Bornholm. Komplikovaná situace mezi jejich dětmi však spustí řetězovou reakci událostí, které prázdniny, původně slibující kýžený odpočinek, změní v očistec… Úskalí výchovy, krize středního věku či partnerské neshody jsou hlavními tématy hořké komedie polské režisérky Anny Kazejak. Ta se spoluscenáristou Filipem Kasperaszkem stvořila životné postavy, které jsou leckdy směšné či trapné, iritující, ale zároveň v nás budí soucit a pochopení. Jsou totiž jako my. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Recenze (15)

dO_od 

všechny recenze uživatele

// Dovolená snů aneb proč nepokoušet ženskou trpělivost dovedeno ad absurdum. Výborné ve vážných chvílích i odlehčených momentech a přesně ten typ feministického díla, které jen slepě neútočí, ale naopak vystihuje dokonale nejen dnešní realitu. A že tak činí možná trochu prvoplánově pomocí zavedených postupů? Když to funguje, proč to měnit. Za mě velká spokojenost. 8/10 ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Je to taková Östlundova Vyšší moc z Wishe. Dílčí scény jakž takž fungují, ale čím víc se film zaplétá do otravných, hašteřivých a malinko přestřelených postav a jejich neustálých střetů, tím méně to všechno dává smysl. Poslední třetina už je hodně na efekt, navíc emancipace hlavní ženské postavy je dramaticky úplně mimo. Vycpávání klasickou hudbou fakt nezakryje psychologickou rozklíženost. Body hore za dánského Obi Wana Kenobiho, který v maríně obskakuje otrávené polské paničky. ()

Rimsy 

všechny recenze uživatele

První film z karlovarské Hlavní soutěže neurazil, ale ani nijak zvlášť nepřekvapil. Příběh o dvou párech, které se i s dětmi vydají kempovat a následně se začnou vynořovat dlouho potlačované problémy, působí jako něco už mnohokrát viděného. Křivdy z minulosti i dlouhodobě neuspokojované potřeby partnerů vyhřezávají na povrch hlavně prostřednictvím dětí, bezelstně přejímajících vzorce chování svých rodičů. Hlavní postavou je v podání Agnieszky Grochowské žena středního věku vzpomínající na mládí a zaměstnaná péčí o děti. Nepočítá už s vášní, stačila by jí oddanost - ale od otravně sportujícího manžela se jí nedostává ani to. Sled až příliš obyčejných situací se snaží zintenzivnit výrazná klasická hudba, jde však jen o podobný zastírací efekt jako úsměvy kvarteta postav na dovolené, na níž ani moc nechtějí být. Jen lehce nadprůměrný dojem zvedají momenty kulturní nenávisti obhroublých a opilých Poláků vůči pořádkumilovným Skandinávcům. ()

Dadel 

všechny recenze uživatele

Docela dobré komediální drama o dvou rodinách, co odjely kempovat. Ale není to nic, co by mělo soutěžit na festivalech. Film kazí neuvěřitelně otravná klasická hudba (další shodný prvek s Östlundovou Vyšší mocí, viz Marigold). ()

castor 

všechny recenze uživatele

Dvě rodiny, tradiční společný prodloužený víkend, dánský ostrov Bornholm, který ale za nic nemůže. Polský pár s dvěma chlapci, letitý kamarád se synem a s novou mladší přítelkyní. Tam se něco stane, tu se něco objeví a bublající napětí vypluje na povrch. K postavám se ale nedostaneme tak, jak bychom si na začátku možná přáli. Na jedné straně solidně podrážděná matka dvou kluků, vedle ní dva příklady nejistého a emocionálně nezralého mužství a v neposlední řadě děti, které (jak už to tak bývá) přejímají vzorce chování svých rodičů. A k tomu příběh, který se nedokáže příliš odlišit od svých starších hořce dramatických předchůdců. ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Příjemné ponoření do nitra zdánlivě spokojených, vnitřně však velmi chatrných vztahů mezi partnery, jež dokážou z tak trochu nucené dovolené udělat prakticky peklo. Je to docela trefné, lehce vtipné, lehce provokativní, ale pro mě osobně v konečné míře nijak převratné a nepřinášející nic nového. [KVIFF 2022] ()

sochoking 

všechny recenze uživatele

Skvelá vzťahová dráma od Poliakov navyše z príjemného plážového prostredia. Chcel som tomu dať plný počet ale zistil som, že chýbal tomu silnejší moment alebo silnejšie emocie. Pohodová oddychovka skôr. ()

kajas 

všechny recenze uživatele

Dobře zahrané a asi i dobře napsané vztahové komediální drama, které ale ničím nevybočuje z průměru. Zařazení do Hlavní soutěže na KVIFF mi nebylo příliš jasné. ()

dubinak 

všechny recenze uživatele

Poměrně velká reklama na to byla ve Varech a jsem ráda, že jsme zastihli promítání s delegací, to vždycky přidá trochu na zážitku, ale ve finále to byla v podstatě tak, jak je tu popsáno, hořká komedie adresující běžné problémy běžných lidí, jež jsme v těchto žánrech viděli už nesčetněkrát. Za mě komedie docela nevýrazného rázu s nenásilným polským humorem a zajímavým prostředím. Víc asi nemám co bych k tomu napsala. KVIFF 2022 ()

vyfuk 

všechny recenze uživatele

[KVIFF 2022] Ta multižánrovost začíná být v něčem dost otravná. Není to občas katastrofa, ale člověk de na film s tím, že ho čeká silné atmosférické drama, a pak se začne řehtat jako velikonoční náčiní. Polsko opět utočí v dobrém. Námět je zajímavý a když se dostává k prvním obratů, tak je jasné s čím budeme pracovat, ale později se to začíná zveličovat, zamotávat a být lehce nelogické. V částech kde film má být silný, stěžejný a podpůrný, tak to celé padá. Jenže jsem až moc asi tolerantní a pobavený natož, abych to nějak přímo hanil. Nakonec z toho nebyl špatný film, na kterém mě kupodivu právě vadila nejvíc ta žánrová schizofrenie. ()

venca163 

všechny recenze uživatele

Celkem detailně rozpracovaná krize středního věku z pohledu ženy. Je to takovej zdviženej prst pro všechny chlapy (tak bacha!). Ten model od toho tichýho utrpení k před sebou ospravedlněný nevěře je totiž docela typickej. Chce to pořád hodně práce no. Jinak jsem rád, že u nás nikdy nebyl zvyk jezdit "k moři" k Baltu. Ať si ohrnovači nad Chorvatskem řikaj co chtěj, tohle je fakt trochu peklo. #kviff56 (75%) ()

rakosabasta 

všechny recenze uživatele

Hořké komedie mám moc ráda, ale nejsem cílovka. Film určitě působí skvěle na matky a otce ve středním věku s malými dětmi, kterým vyhořel partnerský život. Koukatelné. ()

Reklama

Reklama