Reklama

Reklama

Třicet let lady Diany

(seriál)
  • Velká Británie Diana’s Decades
Velká Británie, 2021, 3x46 min

Obsahy(1)

Jak šel čas s nejpopulárnější princeznou světa... „Vyprávět příběh Dianina života znamená připomenout si poslední dekády dvacátého století, v nichž hrála tak mimořádnou roli.“, praví se v úvodu třídílného dokumentárního filmu věnovaného jedné z nejslavnějších aristokratek dvacátého století. Svět se o ní dozvěděl v září roku 1980, kdy se začalo proslýchat, že je žhavou kandidátkou na nevěstu nejžádanějšího mládence jménem Charles. Tvůrci dokumentu se však v první části vracejí do let sedmdesátých, kdy plachá Diana Spencerová dospívala. A dospívání to nebylo nijak idylické, přestože, nebo právě proto, že byla potomkem šlechtického rodu, do nějž už dorazila vymoženost zvaná rozvod. Když jí bylo osm let, její rodiče se rozešli, každý z nich si našel nového životního partnera, a dívka se svými sourozenci žila u otce. V učení nevynikala, ale měla ráda děti. V devatenácti, kdy zaujala samotného syna britské královny, byla přesně tím hezkým a nevinným děvčátkem, kterého si pro svého chráněnce přál jeho prastrýc lord Mountbatten... Během osmdesátých let minulého století přestávala být Diana tou plachou dívkou, jakou znal národ před svatbou. Jak stoupala její popularita, začalo stoupat i její uvědomění. Najala si módního návrháře Bruce Oldfielda, který udělal kus práce nejen s jejím šatníkem, ale i s její sebeprezentací obecně. Zejména díky obrovskému úspěchu, který zaznamenala při své návštěvě Spojených států, se Diana naučila své popularity využívat k dobročinným účelům. V roce 1985 zaštítila dnes už legendární obrovský koncert hudebních hvězd Live Aid, který zorganizoval Bob Geldof a na němž vystoupili například David Bowie, Queen, U2 či Eric Clapton. Byla první známou osobností, která se angažovala v boji proti diskriminaci lidí s AIDS a její podíl na světě ohledně této zákeřné choroby je dodnes oceňován. Její manžel, následník trůnu Charles, z manželčiny popularity velkou radost neměl. Schylovalo se k bouři, která měla vypuknout na začátku další dekády... Příběh lady Diany má sice pohádkový začátek, ale jeho konec je spíše baladický. V roce 1992 bylo oficiálně oznámeno její odloučení od Charlese, o čtyři roky později došlo k rozvodu. Zatímco Charles zůstával „věrný“ své dlouholeté milence Camille, pro Dianu nebylo snadné najít partnera, protože na ni byla neustále upřena pozornost médií. A před ní chtěla chránit především své syny. Ona sama se ochránit nedokázala. Při jedné z honiček s bulvárními fotografy přišla v roce 1997 v Paříži i se svým partnerem Dodim Al Fayedem o život. (Česká televize)

(více)

Recenze (7)

Marze 

všechny recenze uživatele

Dokoukal jsem první díl na České televizi, ale tahle postava mi vůbec nezajímá. A ošklivá, podivná země plná "amazing people" už vůbec ne. ()

prezdivaka 

všechny recenze uživatele

Dokument má sestupnou úroveň. První díl mi přišel skvělý a informační konfrontace moc zajímavé. Pak se to horší a poslední díl už se utápí v politickokorektních schématech. Tak několikrát slyšíme, že je to v duchu Oprah Winfreyové, aniž tušíme proč, pak většinu událostí komentuje černošská redaktorka Trisha Goddardová, o které ani na Wikipedii nezjistíme žádnou spojitost s Lady Di. ()

Reklama

kajas 

všechny recenze uživatele

Princezna Diana byla takový fenomén, že dokonce i moje maminka plakala, když se dozvěděla o její tragické smrti. Abych si rozšířila obzory a neměla na princeznu názor jenom na základě filmu s Naomi Watts, podívala jsem se na České televizi na jeden z novějších dokumentárních cyklů. Možná jsem si ale nevybrala dobře, protože jeho zpracování nebylo příliš atraktivní a někdy mi nebylo jasné, proč mají takový prostor módní návrháři nebo lidé "z ulice". ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Každý, kdo podceňuje sílu outfitů a hovoří o oblečení přezíravě jako o „hadrech“, by se měl na tenhle dokument pozorně podívat. Šaty totiž nejsou žádná nepodstatná maličkost. Koneckonců, většinu, co z nás ostatní vidí, tvoří právě šaty (aspoň ve slušné společnosti). Dokument tedy začíná dražbou Dianiných šatů – jako možná zamýšlenému předělu v jejím životě - a i nadále věnuje její garderóbě dost místa, nikoliv však všechno. Od sukně, která trochu nešťastně ukázala víc, než mladičká budoucí princezna zamýšlela, přes směšně honosné svatební šaty, které nositelku zcela potlačily, až po stále sebevědomější a elegantnější modely, které dávaly Dianě dokonale vyniknout. Komentáře módních návrhářů, novinářů a dalších lidí však dohromady vytvářejí mnohem pestřejší obrázek zprvu nesmělé dívky, která se otrkala a naučila se s médii bezchybně pracovat. Dokument zasazuje osobnost Lady Di do konkrétní doby a mapuje i tehdejší atmosféru a okolnosti, se kterými se musela princezna vyrovnávat a reagovat na ně. Nepostrádá ani hlubší vhled do emocí konkrétních lidí ale i davu a dokáže se na to podívat i s ironických nadhledem (viz závěrečný skvělý záběr na točící se rej hejna ptáků). SHRNUTÍ: Záleží na osobě, čase a místě, ale za vhodných okolností dokážou i šaty otřást monarchií. ()

Galerie (11)

Reklama

Reklama