Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Zlatým hřebem letošní produkce jest Sascha velkofilm umělecké režie Karla Leitera: Tanečnice s maskou (Mici z Práteru). Film, který svým nevšedním námětem a skvělým obsazením hlavních úloh známými hvězdami Anny Ondrákovou, Nitou Naldi a Igo Symem stává se ojedinělou událostí letošní saisony. Skvělá a při tom elegantní výprava, jímavý milostný děj, napínavé sensace a světoznámý zábavní Práter klestí si cestu i k nejzarputilejším odpůrcům filmu a zvítězí všude! (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (2)

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Nita Naldi byla hollywoodskou partnerkou Johna Barrymorea a Rudolfa Valentina a toto byl její poslední film, který předčasně uzavřel kariéru tohoto vášnivého vampa. Hugo Thimig hrál ve Velbloudu uchem jehly ve stejném roce, Karl Hans Leiter udělal příští rok Seine Hoheit, der Eintänzer (opět s Anny Ondrou v hlavní roli) a četná provázanost je tu také s Café Electric aneb jak Sascha Film učinil Vídeň světovou za pomoci přátel z celého filmového světa. V takového konstelaci se už ani takový dobový sloupek - který našim čtenářům nadšeně ohlašoval, že i ta Marlene Dietrich je naše, protože její manžel pochází z Ústí - nejeví jako vyložená kachna. Die Pratermizzi aneb cesta Anny Ondry do evropského filmu je film, na který jsem čekala dlouhá léta a až magická náhoda mi pomohla zažehnat dvojí promarněnou příležitost v rakouských kinech. Dnes je to už sedm let, co byl film znovu objeven a zdá se to až neuvěřitelné, jaký je to zcela nový zážitek. Aneb dramatické filmy s Anny nejsou právě typické pro její obraz filmového žabce ze zvukového období, ani pro průkopnici českého filmového zázraku po první světové válce. A nakonec bude paradoxní skutečností, že právě tento žánr jí otevřel dveře pro její pozdější triumf. Recepce je také zajímavá, protože ačkoli v originále je film na prvním místě právě o Pratermizzi, tedy o Anny, dobová česká, ale například i francouzská distribuce upřednostnila příběh Tanečnice s maskou. Této linii nechybí fascinující motiv převzatý z Lady Chatterleyové; Igo Sym má v něm příležitost proměnit se z veselého mladíka holdujícího atrakcím v Prateru v melancholika na vozíku, který plánuje sebevraždu... ()

Curunír 

všechny recenze uživatele

Velmi dobrý rakouský němý film z roku 1927 - pokladní z Prateru Marie a baron Christian von B. se do sebe navzájem zamilují, ale do jejich vztahu se vmísí tajuplná tanečnice Valette, jež při tanci vždy používá masku. Film, který byl dlouho považován za ztracený a teprve v roce 2005 znovu objeven (bohužel ne celý dochován) je zajímavý také kvůli tomu, že diváci v něm mohou vidět, jak vypadal Prater v 20. letech minilého století. A ta scéna sundání masky...Viděno v rámci filmového festivalu Viennale 2010. ()

Reklama

Galerie (5)

Zajímavosti (1)

  • Kopie byla nalezena v archívu Centre national du cinéma et de l'image animée (CNC). Je zajímavé sledovat osudy herců, tak, jak je později semlely dějiny.  Hugo Thimig (Matthias Veitschberger) spáchal v pozdním věku sebevraždu. Ferdinanda Leopoldiho (Adam Lorenz Stingl) zranilo při výslechu gestapo a zemřel ve vídeňské Rothschildově nemocnici. Igo Sym (Christian von B) byl ve Varšavě zastřelen polským odbojem za udavačství a zradu. (ČSFD)

Reklama

Reklama