Reklama

Reklama

Hledaný psanec si rád hraje na kočku a myš a jeho pronásledování dovede texaského lovce odměn daleko za mexickou hranici. Skutečná krysa se ovšem ukrývá mezi americkou smetánkou. Věhlasný lovec odměn Jonathan Corbett (Lee Van Cleef) by své řemeslo rád pověsil na hřebík a místo toho bránil právo a spravedlnost v senátu. Bohatý podnikatel Brockston mu nabídne finance na kampaň, ovšem pod dvěma podmínkami: v senátu Corbett podpoří jeho plány na mezistátní železnici a než odloží kolty, dopadne Cuchillo Sancheze (Tomás Milián) obviněného ze znásilnění a vraždy dvanáctileté dívky. Hledaný mexický psanec ale odmítá dát svou kůži lacino a při každém jejich setkání Corbett zbytečně plýtvá kulkami nebo přichází o koně. Klikaté pronásledování napříč texaskou prérií nakonec končí v mexickém vězení a tam Corbettovi dochází, proč se mu na celém případu něco nezdálo. A proč se musí vrátit na začátek... Velká přestřelka (1966) italského režiséra Sergia Sollima musela při svém uvedení do kin soupeřit s dalšími dvěma legendami spaghetti westernů, Leoneho filmem Hodný, zlý a ošklivý a Corbucciho Djangem, a tak v divácké paměti mírně zapadla. Dnes se ovšem Sollimova westernová trilogie, s Velkou přestřelkou jako uvozujícím dílem, řadí k základním kamenům italského žánru – se všemi náležitostmi, včetně nezapomenutelné hudby Ennia Morriconeho. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (94)

JohnMiller 

všechny recenze uživatele

Tarantino už zase ??? Minimálne 3 soundtracky som s tohoto filmu počul v nejakých Tarantinových filmoch. V Bastardoch a Djangovy som si istý...Takže máme tu vynikajúco nakrútený klasický Spaghetti western zo všetkým čo k tomu patrí.. umastený mexičania, prestrelky s koltami,nekonečne dlhé prérie, tvrdý chlapi atď.. O soundtrack sa postaral ako inak Ennio Morricone a snímku svojou neuveriteľnou hudbou doslova vyzdvihuje o level vyššie. Lee Van Cleef tentoraz v roli zástanca zákona na prekvapenie však nie šerifa prenasleduje Mexičana ktorý údajne znáslnil 12 ročné dievča a snaží sa ujsť za hranice. Lee Van Cleef alias Jonathan Corbett sa mu v tom snaží zabrániť pričom dôjde k mnohým banálnym zápletkám. Zrovnávať réžiu Sergia Sollimu a Sergia Leoneho podľa môjho názoru nie je na mieste. A prirovnávať tento film k Leonovym klasikám tiež nie. Je to celkom slušný film vo Westerne patrí k tomu lepšiemu ale na Dolárovú trilógiu sa nechytá. S filmu by som vyzdvihol ešte záverečný duel s perfektným načasovaním hudby je to na jednotku. Na moju smolu som videl iba skrátenú verziu 84 min... holt inú som nenašiel. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Pokud mě teď nezastřelíš, bude to poslední chyba, kterous udělal." Rychlý bídák Cuchillo a záda si nekryjící lovec Corbett jsou celkem sympatickou dvojkou, která svým popichováním zábavu rozhodně nepokazila, ale na barona von Schulenberga (23 soubojů, 23 vdov) a jeho cvikr rozhodně neměla. Mě to tedy poměrně bavilo, ale naivita lovce mne poněkud rozčilovala a přestože pan Morricone nechal orchestr rozfidlat v monumentálních tématech, tak mne to dramatičnosti děje příliš nevtáhlo. Prostě jsem byl jen přihlížející divák, pohodlně usazený na hřebenu sousední hory, kam vlaky nejezdí, vítr nefouká a kulky nelétají. Já jsem tomu všemu prostě chtěl být o kousek blíž. ()

Reklama

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Tenhle film se mi navzdory hnusnému dabingu a ořezanému obrazu líbil vlastně už v televizi, ale teprve v originální podobě (tedy i s 16 minutami navíc) jsem poznal, jak skvělý doopravdy je. Přímočarý příběh ženou vpřed závody supersympatického Lee Van Cleefa a všemi mastmi mazaného Tomase Miliana, šlapající hudba Ennia Morriconeho a Sollimova režie, která si nehraje na Leoneho a jde vlastní cestou. Závěrečná honička vrcholící trojitým soubojem patří k tomu nejlepšímu, co jsem ve spaghetti westernech kdy viděl. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Nenechám si ujsť žiadny western, kde robil hudbu E. Morricone. Nie som si úplne istý či bol Lee Van Cleef dobrá voľba , ale ok. No som si úplne istý , že toho tajtrlíka, ktorého naháňa počas celého filmu mal hrať niekto iný. Problém je , že pôsobí ako komediant a vlastne celé to chcelo ísť viac do hĺbky a hlavne vážnejší tón. Morriconeho hudba mnohé zachraňuje, ale na štvrtú hviezdu to u mňa nedosiahlo. 60%. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Mexičan Cuchillo (Tomas Milian ) je podezřelý ze znásilnění a vraždy mladého děvčete. Jonathan Corbett (Lee Van Cleef ), nejslavnější lovec lidí z Texasu, se tohoto případu "ujímá". Tento hon není vůbec jednoduchý a brzy se ukáže, že v samotném případě něco podstatného neklape... Sergio Sollima natočil zajímavou westernovou trilogii skládající se z filmů Resa dei conti, La; Faccia a faccia a Corri, uomo, corri, jejíž hlavním motivem je mladík mimo společnost, jenž nakonec přivede na správnou cestu staršího, zdánlivě zkušeného zastánce "spravedlnosti". Ve všech těchto třech filmech ztvárnil hlavní roli Tomas Milian. ()

Galerie (26)

Zajímavosti (11)

  • Baron von Schulenberg (Gérard Herbert) hrá na klavíri v jednej scéne skladbu Ludwiga van Beethovena, „Pre Elišku“. (mortimerm)
  • Zbrane v Broxtonovom (Walter Barnes) kufríku sú Colt SAA Model Artillery 5,5", Colt Navy 1851, Smith & Wesson Model 3, Remington 1866 Derringer a Belgian Pocket Revolver No. 46. (mortimerm)

Reklama

Reklama