Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

V 50. letech v Hollywoodu řádil Výbor pro vyšetřování neamerické činnosti, pátrající po komunistech mezi umělci. Tento „hon na čarodějnice“ zasáhne i do života režiséra Davida (Robert De Niro) a jeho ženy. David se vrací do Los Angeles s vynikajícím scénářem. Netuší však, že i on je zapsán na černé listině podezřelých. Cítí houstnoucí napětí mezi kolegy a přáteli a ocitá se uprostřed složité hry, plné intrik a nenávisti. Davida sleduje FBI, je odvolán z natáčení filmu a nakonec je předvolán k výslechu. (HBO Europe)

(více)

Recenze (30)

Pete 

všechny recenze uživatele

Docela šílená nespravedlnost vládla 50.létům očividně všude po světě. USA to postihlo v menším měřítku, také tam nešlo úplně o holý život, jako u nás, přesto ten zběsilý hon na nepřátele režimu zničil dost nevinných lidí. A nejtěžší pak bylo se morálně nezlomit a nezaprodat. Předem vinni je tedy sice tématem nesmírně důležitý film pro paměť národa, méně nadšení už však vyvolává nijak výjimečné provedení. Každopádně je radost sledovat tradičně skvělého DeNira v nejlepší formě. ()

Real Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Trestuhodne zabudnutý počin nielen u nás, ale aj vo svojej domovskej krajine. Dosť na pováženie berúc do úvahy, že v hl. rolách sú De Niro & Bening a sám Marty Scorsese tu má normálnu dialógovú postavu, nie nejaké jednovetové cameo. Rež. debut Irwina Winklera je príbehom o jednej etape pokrytectva Ameriky, rozumej o mccarthizme. Reflektuje turbulentné dianie v Hollywoode na začiatku 50. rokov a vykresľuje, ako rapídne rýchlo a prudko sa niekoho život zmenil po ocitnutí sa na tzv. čiernej listine. Snímka má vysoké produkčné hodnoty, perfektnú scénografiu a ešte lepšiu atmosféru; z prvej hodiny priam sálal film noir (pocitovo, vizuálne, nie obsahovo) a je taktiež aj pekným mementom do čias vytvárania filmov skrz štúdiový systém, kedy bol režisér v lepšom prípade na druhej koľaji za producentom a/alebo hlavou štúdia (i keď roky tu trochu nesedia). A De Niro ťahá naozaj solídne, finálna scéna potvrdzuje a pritakáva aj saxofón počas záverečných titulkov. Dám opäť znova už čoskoro, naozaj zamrzí len relatívne nízke číslo miestnych hodnotení... ♪♫ (23.12.2021) (x) (28.9.2023) ♪♫ "This isn't some big-screen drama. Just think of yourself. Don't confuse it with one of your movies." ()

Reklama

Riverin 

všechny recenze uživatele

Už nejaký čas sa snažím prísť nato čo napísať k tomuto filmu ale akosi nič neprichádzalo. A to isté môžem povedať aj o Vopred vinní. Nemastný neslaný. De Niro zle hrať nedokáže a dokonca sa tu ukázal ako dobrý herec i Martin Scorsese ale keď má scenár a réžia diery tak nepomôžu ani herci a zaujímavá téma. A ešte by som mala výtky k výprave, ktorá mohla byť omnoho pestrejšia a vypracovanejšia. Záver znie: Ak nemáte nič lepšie na práci a máte radi De Nira tak smelo do toho:) ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Zatímco ve východním bloku honili komunisté imperialistické špiony, buržoázní nacionalisty, trockisticko-sionistické spiklence a všechny další typy třídních nepřátel, tak ve Spojených státech se přesně tím samým stylem pronásledovali komunisti a organizovaly se s nimi monstrprocesy. Tento snímek docela hezky vykresluje atmosféru oné děsivé doby počátku 50. let. Příběh mě bavil, ale na to o jaké se jedná téma a jaký potenciál toto téma skrývá, tak mohl být ještě silnější a dramatičtější. Závěrečné slyšení před HUACem nemělo chybu. Celkově vzato bych dal tři hvězdičky, ale za DeNira a skvělou dobovou atmosféru musím ještě jednu přidat. ()

blackJag 

všechny recenze uživatele

"NEPLEŤTE SI REALITU S NĚKTERÝM ZE SVÝCH FILMŮ." Jedna z těch méně hezkých kapitol z americké historie, na druhou stranu povedený film o ní pojednávající. A zase to táhne ten De Niro, jemuž si krátce herecky zasekunduje také spřízněná duše, převážně režisér, Martin Scorsese (a ostudu mu věru nedělá - povedené)... I když film vlastně není o příjemných věcech, dívá se na něj dobře, je pěkně obstaraný, výpravu má povedenou, není špatně napsaný a i ve vypjatých situacích působí střídmě. 85% ()

Galerie (20)

Zajímavosti (10)

  • Vrcholný projev Davida Merilla (Roberta De Nira) v soudní síni je téměř doslovným výtahem projevu právníka Josepha N. Welche na jednání McCarthyho v 50. letech 20. století. (Zetwenka)
  • Ve filmu o černé listině v Hollywoodu, McCarthyismu a aktivitách Výboru pro neamerickou činnost hraje Martin Scorsese amerického filmaře jménem „Joe Lesser“, který odchází z Hollywoodu do Anglie, místo aby čelil HUAC vyšetřování. Fiktivní režisér, kterého hraje Scorsese, vychází z Josepha Loseyho. (Zetwenka)
  • Automobil paní Nolanové, Chevrolet z roku 1941, má být vybaven automatickou převodovkou Powerglide. Powerglide nebyl na Chevroletech nabízen až do roku 1950. (Zetwenka)

Reklama

Reklama