Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

V 50. letech v Hollywoodu řádil Výbor pro vyšetřování neamerické činnosti, pátrající po komunistech mezi umělci. Tento „hon na čarodějnice“ zasáhne i do života režiséra Davida (Robert De Niro) a jeho ženy. David se vrací do Los Angeles s vynikajícím scénářem. Netuší však, že i on je zapsán na černé listině podezřelých. Cítí houstnoucí napětí mezi kolegy a přáteli a ocitá se uprostřed složité hry, plné intrik a nenávisti. Davida sleduje FBI, je odvolán z natáčení filmu a nakonec je předvolán k výslechu. (HBO Europe)

(více)

Zajímavosti (10)

  • Podle článku „McCarthyism Made Simple“ od Jonathana Rosenbauma publikovaného v „The Chicago Reader“ byl tento snímek „prvním hollywoodským filmem věnovaným v plném rozsahu černé listině filmového průmyslu“. Předchozí film režiséra Martina Ritta The Front (1976) se zabýval televizí. (Zetwenka)
  • Sam Wanamaker (Felix Graff) byl v reálném životě jednou na černé listině během McCarthyho éry HUAC (Výbor pro neamerické aktivity). (Zetwenka)
  • Vrcholný projev Davida Merilla (Roberta De Nira) v soudní síni je téměř doslovným výtahem projevu právníka Josepha N. Welche na jednání McCarthyho v 50. letech 20. století. (Zetwenka)
  • Abraham Polonsky, oběť černé listiny, byl tak uražen, že Irwin Winkler změnil hlavní postavu z člena komunistické strany na liberála, že nejenže nechal své jméno z filmu odstranit, ale také odmítl uznání výkonného producenta, které by přineslo značný zisk. Polonsky byl v tisku velmi hlasitý ohledně svého hněvu na Winklera a jeho nesouhlasu s výsledným filmem. (Zetwenka)
  • Film byl zapsán a poté vybrán k promítání v soutěži na filmovém festivalu v Cannes v roce 1991. (Zetwenka)
  • Ve filmu o černé listině v Hollywoodu, McCarthyismu a aktivitách Výboru pro neamerickou činnost hraje Martin Scorsese amerického filmaře jménem „Joe Lesser“, který odchází z Hollywoodu do Anglie, místo aby čelil HUAC vyšetřování. Fiktivní režisér, kterého hraje Scorsese, vychází z Josepha Loseyho. (Zetwenka)

Reklama

Reklama