Reklama

Reklama

Médium

(festivalový název)
  • Thajsko Rang Zong (více)

Obsahy(1)

Filmový štáb přijíždí do Thajska zdokumentovat příběh jedné zvláštní rodiny. Postarší šamanka Nim je – podobně jako všechny ženy v její rodině – posedlá bohyní, která jí umožňuje léčit vesničany z duševních neduhů. Její neteř a nástupnice Mink šamanství odmítá. Když si její tělo začne procházet spirituální i fyzickou proměnou, z obyčejného dokumentu se rázem stane zneklidňující found footage film. Mrazivá atmosféra spolehlivě vyleká i otrlého diváka. (Febiofest)

(více)

Recenze (45)

Helo 

všechny recenze uživatele

První půlka je tady na můj vkus až moc slow-burnová, a třebaže nabízí zajímavý a důležitý momenty, tak jsem se u ní vlastně docela dost nudil a je pro mně s podivem, že to nedokázalo utáhnout ani netradiční zasazení do pro mně málo okoukaný kultury a neznámý mytologie a spirituality, jejíž objevování mělo bejt nosníkem právě první půlky filmu. Zklamání se však nedostavilo, protože v druhý půlce nastoupí hororovej tobogán, kterej je v přímým kontrastu s předcházející pomalou částí, a i když si v jednu chvíli vypomůže lehčí dementností postav, dokáže s přehledem zastínit i většinu lepších západních hororových produkcí. Jen ten found-footage formát mi tu přišel trochu zbytečnej, protože zdaleka nevyužívá svých možností, viz například totálně noname kameramani. ()

bizz_mjc 

všechny recenze uživatele

První polovina, či dvě třetiny, filmu graduje, zatahují vás do tamních i rodinných zvyků a fungují i přes dokumentaristický styl, byť je ve filmu několik okamžiků, kdy mi překážel. Sporadicky zbylá část filmu, která děj ještě víc nakopne a ve stylu španělského Rec zdramatizuje, mi přišla, že už jen povinně a očekávaně šlape na plyn a snad i přichází v čas, kdy už divák délkou stopáže otupí. Ale jinak je Medium určitě povedený snímek, který vám po skončení z hlavy hned nevypadne. ()

Reklama

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Šikovný Banjong Pisanthanakun, pravděpodobně nejlepší hororový režisér z Thajska, který má za sebou legendární kult Shutter a parádní antologie See Prang a Ha Phraeng, které si pořád zaslouží více pozornosti tasí po delší době nový Horor, který stojí za Váš čas.Režisér si tentokrát vzal na paškál Taoismus, Buddhismus, Animismus a náboženský folklór a podává to v autentické polo Docu Found Footage formě, která se zajímavě zaobírá o šamanství a rituály tamních démonů a bohů. Látka je bezpochyb zajímavá a díky nám neznámé kultuře velmi poučná. Mínusem je pro mne stopáž 130 minut a pomalejší tempo vyprávění, je to sice zajímavé, ale né až tak zábavné. Solidní jsou scény s nočním viděním, kde posednutá dívka běhá po domě a tam režisér mrazení v zádech vyvolat dokáže a potěší i závěrečná akční třicetiminutovka, která mohla být ještě divočejší, ale v letošním suchu je to dostačující kor na Asii, která toho letos moc nepředvedla.Filmařsky je to kvalitní film ( řemeslo solidní, kamera, výprava, prostředí vše na vysoké úrovni) atmosféra je nepříjemná a funguje i napětí, takže byť si Medium znova už nepustím, je to horor, který chvíli v paměti utkví.Příběh 4/5, Akce 3/5, Humor 0/5, Násilí 3/5, Zábavnost 3/5 Hudba 4/5, Vizuál 4/5, Atmosféra 4/5, Napětí 4/5, Emoce 3/5, Herci 4/5. 7/10. ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Wychcanbaba Jebatbuddhu je na hlavní pracovní poměr zaměstnána jako šamanka, tedy pozemský náměstek a supravodič mocné bohyně thajského panteonu jménem Nawalprachy Tupywidlaku. Jedná se o dost lukrativní dědičnou definitivu, kterou má dle tamějšího zákoníku práce záhy převzít její neteř Puberkrawka Seruwamnagong, sveřepě však odmítající svou budoucí tradiční roli vymatlávání už tak vymatlaných vesničanů a teplé doživotní místečko v útulném džunglovém kanclu, plném zkažených vajec, kohoutích hlav a vonných tyčinek. Profiteta však zjistí, že se holka chová jak piča nikoliv kvůli jejímu věku obvyklé hormonální dysbalanci, nýbrž proto, že si na ní řádně zasedl jiný nájemník z druhé strany religiózního spektra, a s ohledem na svou specializaci vykuřování hloupých labilů a zahánění jejich psychických poruch pomocí černé vaječiny se okamžitě rozhodně toho hajzla patřičně povymítat… Začíná to jako poměrně vleklý dokument o nesympatické šamanbábě, který máte chuť po čtyřiceti minutách vypnout a následně vrazit dálkový ovladač pěkně hluboko Buddhovi do prdele, aby už vás náhodou nelákalo nudit se dál. Chyba! Kdo si počká, dočká se naprosto parádní, mrazivě temné démonické vybíjené, při jejíž tvorbě sice tenhle Banjoband Pissnarektum nepokrytě nakupoval u VY-NI-KA-JÍ-CÍ-HO španělského REC 2, ovšem ve výsledku mu téměř pochcal záda. ()

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Šamanizmus a pomoc posadnutému dievčaťu v netradičnom kabáte neohraného thajského prostredia má skutočne niečo do seba. Rang Zong je väčšinu stopáže pomerne pútavým hororom, ktorému však čiastočne škodí neautentický dokumentárny formát, ktorý najmä v závere pôsobil neuveriteľne naivne. Aj preto som zvažoval, že dám filmu o hviezdu menej. Do rána som si to však nechal uležať v hlave a pravdou je, že vo mne Rang Zong zanechal prevažne pozitívne dojmy, a tak nakoniec s prižmúrením oka hodnotím štvorkou. ()

Galerie (34)

Zajímavosti (2)

  • Film měl premiéru 10. července 2021 na 25. Mezinárodním festivalu fantastických filmů v Bucheonu (Jižní Korea). (Homerking)
  • Film byl natočen v provincii Loei na severovýchodě Thajska. (Homerking)

Reklama

Reklama