Reklama

Reklama

Elize Matsunaga: Byl jednou jeden zločin

(seriál)
  • Brazílie Elize Matsunaga: Era Uma Vez Um Crime (více)
Brazílie, 2021, 3 h 21 min (Minutáž: 48–53 min)

VOD (1)

Epizody(4)

Obsahy(1)

Zločin, který otřásl Brazílií: Elize Matsunaga zastřelila a rozčtvrtila svého bohatého muže. Teď v tomhle podrobném dokumentárním seriálu poprvé promlouvá o svém případu. (Netflix)

Recenze (7)

Warhorr 

všechny recenze uživatele

Raději nechtějte nasrat svoji starou. Ano, i takto by se dal dokument pojmenovat. Oproti jiným true crime dokumentům, vrah je zde znám a není třeba dělat nějaký zbytečný cavyky, takže převeliký vyšetřování kriminalistů tady opravdu nečekejte. Drtivou většinu se zabýváme tím, jestli pachatelka vraždila v agonii, byla narušená, jestli vraždila kvůli penězům či kvůli žárlivosti, jestli byl její čin předem promyšlený a také jestli ji třeba někdo nepomáhal. A takto se lynčuje obhajoba a obžaloba a to největší vzrůšo ční vlastně v tom, že čekáme na výsledek trestu - svoboda nebo vězení ? Pokud vězení, na jak dlouho ? 10,20,30 či více let ? To už si každý musí počkat sám až nakonec. Řadím mezi průměrnější. Pro zajímavost na jedno zkouknutí pro fanoušky true crime to nemusí být špatná záležitost. ()

IceQueen 

všechny recenze uživatele

Z viktimologického hľadiska mala obeť väčší podiel na svojej smrti, ako jej vrah. Alebo, aký išiel, takú našiel. Pani Matsunaga asi nebude (odhliadnuc od vraždy) psychicky celkom v poriadku. Aby nedošlo k omylu, hodnotím dokument, nie prevedenie vraždy. ()

Pavlínka9 

všechny recenze uživatele

Pro mě moc hezky a jasně natočené....Na jednu stranu se nedivím, že to udělala...moc se mi líbili hlavně rozhovor s ní, kde o tom vyprávě přímo Eliza... ()

zsn 

všechny recenze uživatele

Zajímavé prostředí. Jiná jurisdikce. Sexismus. Prachy, které mávají tresty. Zneužitá zvrácená ženská bez morálního kodexu a chlap, který jedná "v cyklu". Čili užene běhnu, vezme si jí, a pak užene její kolegyni se stejným záměrem. Divíte se pak, chlapi, že vás klidně zabijem? Nikdo se neumí rozhněvat tak, jako ženská. Nikdo není tak pomstychtivý a tak důmyslný jako ženská a nikdo nezvedne vody oceánu, jedině ženská. Doporučuji zvěřinu s bylinkovou omáčkou 🤣 ()

petikacka 

všechny recenze uživatele

Tohle je opravdu pofiderózní dokument. Je tu jasný pachatel se svým činem, který se po 7 letech pokouší představit svůj úhel pohledu. A ten je jistě jiný než ho lidem představili u soudu. Můžete si myslet co chcete, ale to na celé věci nic nezmění. Tak mě napadá otázka: "Proč to všechno?!"  A některé bizarní věty z dokumentu jsou opravdu na pováženou! Nechť si divák vytvoří názor sám... Za mě 65% ()

rublik05 

všechny recenze uživatele

Na jednu stranu je minisérie velmi kvalitně natočená, ostatně jak už je u Netflixu v žánru true crime zvykem. Moc jsem ale nepochopil hlavní myšlenku celého projektu. Celý dokument je pojatý jako takový rozbor Elize Matsunaga, proč udělala to, co udělala, co ji k tomu vedlo a celkově se dozvídáme všemožné okolnosti z jejího života. Policejní vyšetřování zde prakticky vůbec není, tvůrci se opravdu zaměřili jen a jen na samotnou Elize a její vyprávění, hodně se řeší také soudy, bohužel se ale spousta záběrů opakuje, což nepůsobí zrovna poutavým dojmem. První epizoda se dá zvládnout, divák se seznamuje s brutální vraždou, bohužel jsou karty rozdané již v první epizodě, a tak zbylé 3 nabízí jen sondu do života vražedkyně, její obhajobu, záběry ze soudů a rozhovory s různými přímými či nepřímými účastníky. Nic z toho nepůsobí nikterak zajímavě, po zbytek času jsem se tak intenzivně nudil a konec byl pro mě doslova vysvobozením. Můj dojem je takový, že celé ty 4 epizody mají za cíl jediné, a sice ospravedlnění vraha, dělají pro to maximum, až je to místy velice vtipné. Objektivně se nejedná o žádnou světobornou dokumentární minisérii, Netflix taková témata umí zpracovávat mnohem lépe a nezaujatěji, to vynucování si odpuštění mi vyloženě lezlo na nervy. Škoda, nečekal jsem tak tendenční záležitost. 3/10. ()

belinko 

všechny recenze uživatele

Chcel som tomu dať odpad, ale nebolo by to fér. Natočené je to po Netflixovsku, takže kvalitne - len tá téma a zločin je otrasný. Blonďavá, urevaná prostitútka zabije svojho bohatého muža, aby jej dcéra nevyrastala bez otca. A ešte ho aj naporcuje do kufrov. Tým teda dcéra teraz vyrastá aj bez matky. Tak jej neostáva nič iné, iba ako celý dokument revať do kamery a snažiť sa obhájiť svoj zločin. Len je zaujímavé, že nakoľko zabíjala žena, je možné snažiť sa zvrátiť výsledok súdu ako “obeť”. Len nech si to skúsi chlap, naparia mu ešte bonusové roky za krivé svedectvo a pohŕdanie súdom. Tento dokument je dobrý príklad toho, ako dokážu média zblbnúť verejnosť. A že to nie je jediný prípad! ()

Reklama

Reklama