Reklama

Reklama

Jak se stát tyranem

(seriál)
  • USA How to Become a Tyrant
USA, 2021, 2 h 49 min (Minutáž: 26–31 min)

VOD (1)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Každý diktátor musí znát triky, jak si získat a udržet moc. Lehce cynický dokumentární seriál o despotech v dějinách lidstva. (Netflix)

Recenze (53)

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Jeden by si myslel, že členovia terajšej vlády SR videli tento dokument v “predpremiére”, pričom jej správanie či konanie je len odrazom štruktúr, ktoré môže divák v tejto sérii vzhliadnuť. ()

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Napriek tomu, že dokumentu chýbajú celkom dôležité detaily, svoj účel splnil, a preto mu dávam sedem a pol bodu z desiatich. How to Become a Tyrant  poukázal na praktiky tyranov a donútil ma zamyslieť sa nad tým, ako ľahko a pomerne nenápadne sa môžeme dostať pod nadvládu diktatúry, a že v žiadnom prípade nejde iba o záležitosť histórie. Viac v recenzii. ()

AppleCore 

všechny recenze uživatele

U dokumentu o největších tyranech moderních dějin bych očekával psychologickej vhled do jejich myslí a motivací, do jejich životů v mládí, odkud tyranství často pramení. Tady se o nich jako o lidech ale nic moc nedovíte, naopak vám dokument řekne, jak být jako oni. ()

Pedestrian 

všechny recenze uživatele

Solidní dokument s tyranskými klasiky. Druhou řadu, prosím, s někým méně provařeným a bez Dinklage jako vypravěčem a trapné příručky, která celé téma jen zbytečně bulvarizuje. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pár diktátorov predstavených z rýchlika, hlavne u takého Hitlera a Stalina je stopáž pod polhodinu ozaj len malá charakteristika osobnosti. Časti sú nevyvážené, horšiu strieda lepšia, a hlavne sú názorovo jasne vyhranené pro NATO, proamericky. Nikto nejde obhajovať Hussaina či Kaddáfiho, ale čo sa stalo z ich krajinami po ich smrti? Nastala zmena k lepšiemu? A šlo tam naozaj len o zvrhnutie diktátora alebo sa sledoval celkom iný cieľ? ()

luka4615 

všechny recenze uživatele

Vtahující minisérie nahlížející do plánů, intrik a myslí těch největších a nejkrutějších diktátorů našich dějin. Celá minisérie je prodchnuta dobovými záběry, animací a srozumitelnou infografikou, čímž nás ještě navíc provází hlas Petera “Tyriona Lannistera” Dinklage. Skvělá práce! (Netflix) ()

mm13

všechny recenze uživatele

Štve ma neuveriteľne ten odľahčený tón sprievodného slova (bavíme sa o najväčších hrôzach v histórii ľudstva, páchaných človekom na človeku). Plus, už pri druhej epizóde zaznamenávam prvé vážne opomenutia historicko-spoločenského kontextu popisovaných udalostí, zjednodušenia v záujme toho, "aby nám to sedelo do toho nášho kontextu"... Týmto to nadobúda príliš populárny (povrchný) ráz, čím sa to pre mňa stáva ďalej pomaly nepozerateľným... ešte uvidím... alebo nie... ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Dinklage ako narátor je skvelou voľbou. Jeho cynické rady a postrehy dodávajú hrôzam, ktoré sledujeme odľahčený tón. Zbežne sa pozrieme na 6 rôznych diktátorov a snažíme sa skrze rôzne praktiky nahliadnuť do osídiel ich hrôzovlády...ak teda môžem použiť takýto termín. Poučné, miestami vtipné, miestami hrozivé, so skvelou animáciou a výbornými faktami, ktorými nás tvorcovia dokumentu bombardujú neustále. Do hĺbky to samozrejme nejde. Na to je každý diel príliš krátky. Ale forma a spôsob ako sa k problematike pristupuje je zábavný, poučný a svieži. Určite by som si dal druhú sériu. Niekoľko diktátorov nám myslím ešte v talóne zostalo. ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Not great, not terrible. Svižně zpracováno, jednotliví diktátoři jsou představeni hezky přehledně včetně dostatečného historického backgroundu, který se k nim váže. Část o Stalinovi mě opětovně přesvědčila o tom, že Putin ve svém krvelačném tažení jede naprosto dle příručky skomírajícího diktátora za zenitem snažícího si urvat ještě před svým pádem nějakou tu zbývající moc. Ale jinak jsem celkově čekal více psychologickou a uspořádánější analýzu. Je to takové hodně letem světem a kdo se o tohle téma alespoň trochu zajímá, tak se asi nic vyloženě nového a přelomového nedozví. Taky mi trochu vadil ten lehce nadsazený jakože cool styl komentáře, který dle mého do kvalitního dokumentu zrovna moc nepatří a vlastně i na sebe nechtěně praská, pro jakou cílovku je primárně určen. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Nejedná se o nic hlubokomyslného, co by do hloubky zkoumalo osobnosti jednotlivých diktátorů, není to nabité fakty, jede si to po svojí "cool" vlně a v kostce populárně naučným stylem diváky seznamuje se základními informacemi o těchto nechvalně proslulých osobnostech. Vše je zabaleno v líbivém konceptu a vyprávěno jako jakýsi tutoriál pro začínající diktátory. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Ano, přesně jak píše Ketri, seriál pro Američany. Teoreticky by se mi cesta "jak se stát tyranem" líbila. Jenže mi tam nesedí "tyrani", které zavraždili Amíci nebo na jejich příkaz někdo jiný. Muammar Kaddáfí, Saddam Husain, aspoň ti z poslední doby. Proto pochybuji i o některých ostatních postavách seriálu. ()

Soundtrack 

všechny recenze uživatele

No nevím, úplně z toho zpracování nadšený nejsem. Nápad s encyklopedíí "Jak být tyranem" mi přišel spíš trapný. Zpracovat to jako "normální dokument" o diktátorech, asi by to bylo lepší. Ideálně míň animací a víc reálných záběrů. Fajn je, že každý díl má okolo 25 minut a pěkně to odsýpá. ()

Trevor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Z pochopiteľných dôvodov je prvá epizóda venovaná Adolfovi Hitlerovi, ktorú si stojí zato pozrieť...úprava recenzie po všetkých epizódach. Do pomerne krátkych epizód sa tvorcom podarilo dostať také tie najzákladnejšie informácie, pomerne vhodne boli vybraný aj jednotlivý vodcovia (nie vždy ide o klasický príklad tyranie), viac je však toho nevypovedaného ale...ani človeka ktorý má históriu v malíčku to nemusí vyslovene iritovať, najmä ak si uvedomí kto predovšetkým Netflix sleduje a aké vedomosti od nich očakáva... ()

Lischai 

všechny recenze uživatele

Je to dokument pro lidi, co jim normální dokumenty připadnou moc intelektuální a málo cool. (Hey, yo, chcete vědět, jaký je to bejt pořádnej diktátor? Tak to buckle up, kidz, protože největší frája co ho znáte z Gejm of Trouns vám to všechno polopaticky vysvětlí s pomocí krátkejch cool animací, kde se Goeringovi lesknou brejle jak padouchovi v anime.) Takže nevím, no. Smíšené pocity. Připadám si z nějakého důvodu po každém díle o něco hloupější. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

Poutavá minisérie,která sice nepřináší nic objevného,ale všechny tyhle věci je dobré si opakovat a vést v patrnosti,aby se nedej bože historie opět neopakovala (i když všichni tušíme že k tomu není daleko).Celé je to hezky seozumitelné,Dinklage je jako vypravěč skvělý a ani ne půl hodinové epizody jsou využity na maximum…80% ()

Kwaichi 

všechny recenze uživatele

Vtipne spracovaná smutná história 20. storočia. Dokument som si užíval. Poskytol trochu iný pohľad na svet diktátorov ako nám ho servírujú školské učebnice a klasické médiá.  Jeden z mála prípadov, kedy mi český dabing sadol lepšie ako anglický originál. ()

jedna_vrana 

všechny recenze uživatele

Možno sa vám bude zdať šesť ľudských príbehov spracovaných povrchne a možno by ste očakávali podrobnejší psychologický profil psychopata, ktorý sa dostane k moci. A možno máme podobných ľudí aj na našich pracoviskách či v rodinách, len tyranizujú „v malom“. Práve preto sa mi tento dokument páčil, s hlasom Petra Dinklagea, ktorý ako rozprávač vtipnými vsuvkami z Príručky tyrana tieto príbehy odľahčil. Lebo inak - všetky sú hrozné. ()

Motinski 

všechny recenze uživatele

Ďalší z rady skvelých dokumentov ktoré netflixu idú asi najlepšie oproti konkurencii. Plus tu máme aj krátku dĺžku epizód, dobrý strih a animáciu podobnú Kosmosu. Niekedy sa mi nepáčil jemný humor čo sa nenápadne skrýva aj v častiach kde ho netreba alebo sa proste nehodi do vážnejších tém aj keď chápem že išlo o zámer na odľahčenie. Paradoxne, časti na ktoré som sa najviac tešil ma mierne sklamali (Hitler, Stalin), ale tie o ktoré som sa až tak nezaujímal (Saddam, Idi Amin) ma milo prekvapili. ()

elanius 

všechny recenze uživatele

Celkom zaujímavé poňatie historického dokumentu len si myslím, že si každý diel zaslúžil trochu poctivejšie spracovanie, tých 25 minút bolo málo. Mne sa Dinklage ako narator páčil, bolo to také svieže. Určite existujú lepšie spracovania podobnej témy. (6/10) ()

Reklama

Reklama