Lawrence KasdanKamera:
Owen RoizmanHudba:
James Newton HowardHrají:
Kevin Costner, Dennis Quaid, Gene Hackman, David Andrews, Linden Ashby, Jeff Fahey, Joanna Going, Mark Harmon, Michael Madsen, Catherine O'Hara, Bill Pullman (více)Obsahy(1)
Na přání otce se rodina Earpových stěhuje z Missouri do Kalifornie. Cestou poznávají Divoký západ a jeho drsné zákony. Syn Wyatt studuje práva. Je to mladík, který se vyhýbá násilí. Odjíždí z Kalifornie za svou dívkou, kterou miluje, a ožení se. Ona během těhotenství zemře na tyfus a Wyatt ze zoufalství zapálí dům. Stane se z něj opilec, krade, přepadává lidi, naučí se zabíjet, dostane se do vězení a jen o vlásek unikne oprátce, protože jeho dědeček za něj složil kauci a nechal ho utéct. Od té doby Wyattovi začne nový život. Stane se lovcem bizonů, krupiérem v kasinu, pak zástupcem šerifa v malém městě. Šerif z blízkého Dodge City ho přesvědčí, aby mu pomohl chránit zákon. Wyatt s sebou vezme své přátele a bratra. Začnou prosazovat nové zákony, ale to se lidem v městečku nelíbí. (TV Nova)
"VĚŘÍTE NA PŘÁTELSTVÍ, WYATTE EARPE?" Costnerova letitá snaha zopakovat oscarové žně TANCE S VLKY a jeho posedlost epickými tříhodinovými podívanými mi byla vždy sympatická, protože z ní cítím nejen obrovské ego a narcismus, ale především obrovskou lásku k filmu. WYATT EARP, původně zamýšlený jako šestihodinová televizní minisérie, není tak svižný jako o hodinu kratší konkurenční TOMBSTONE, ale stejně jako TANEC S VLKY pomalu a klidně plyne a přitom se u něj ani na chvíli nenudíte. Bohužel tato dramatická roztahanost a oproti TOMBSTONE slabší finále mi brání dát plný počet hvězd. Jinak Costner je jako Earp, který je líčený především jako obyčejný chybující člověk, pekelně přesvědčivý a stejně tak Quaid si vychutnal postavu Earpova nejlepšího přítele, sympatického zabijáka Hollidaye. Film se stal bohužel jedním z mnoha nehezkých Costnerových propadáků jako VODNÍ SVĚT či POSTMAN, když s náklady 63 milionů vydělal doma pouhých 25. "TOMBSTONE? JO, TO ZNÍ POKLIDNĚ..." ()
Velmi dobrý monumentální western. Popisuje dopodrobna životopis Wyatta Earpa. Není tolik zatížen na akci, spíše na lyrickou stránku vyprávění. V akčních pasážích je zase lepší jeho o rok starší kolega "Tombstone". Oba dva řadím na stejnou úroveň. Kevin Costner v titulní roli podal dobrý výkon, v té době uměl ještě hrát. Lawrence Kasdan westerny točit umí, ale proč se stávají propadáky, to mi nikdo nevysvětlí. ()
183 minútový western bez momentu, pre ktorý sa ho oplatí vidieť. Dlhá stopáž si vyberá svoju daň, dlhodobo film neponúkne nič plnohodnotného, životná cesta Earpa je rozčlenená primerane no po zdĺhavých kúskoch a v celkovej podstate ponúkne iba životopis miestneho šerifa bez hraníc. Jeho kariéra je lemovaná prvou láskou, prvým hlbokým utrpením, odvahou či pádom na samotné dno a odhodlaním čeliť odporcom zákona. Nemal by som nič proti životopisnému filmu takéhoto rázu, lenže dĺžka, ktorou film disponoval bola ukrutne dlhá a väčšinou času nezaujímavá. Costner samozrejme bezchybný. Skrátiť ak by sa dalo tak aj o polovicu, vylepšiť technické parametre a mohlo by to vyzerať k svetu. Takto to zíva iba dejovou prázdnotou, kde ani jediný moment nestojí za pozretie. 60% ()
První třetina pojednávající o životě Wyatta Earpa předtím než se stal obávaným strážcem zákona mohla být o poznání kratší, ale po té, co se stal šerifem ve Wichitě se film nezvykle rozjel a po jeho skončení jsem byl nezvykle nadšen, takže i přes tu brzdu na začátku se nerozpakuji dát pět hvězdiček, ačkoliv Tombstone s Kurtem Russellem natočený o rok dřív pořád o trošičku vede. Nejvíc ze všech postav mi seděl asi Doc Holliday v podání Dennise Quaida. ()
180 minút, no ani na okamih mimoriadne dejové zakolísanie. Asi som sa stal milovníkom westernov, no toto je presne taký ten druh filmu, ktorý sa od počiatku po príbehovej stránke vyvíja rôznymi smermi, odbočkami, kedy hlavná postava prechádza lepším aj horším obdobím, no jej charakter je jasne daný už od počiatku. Bavilo, pekný film, lepší ako nový "Horizont" od Costnera. ()
- Earpův šestiraňák byl zapůjčen Earpovým muzeem po dobu natáčení a objeví se v několika záběrech. (liquido26)