Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na přání otce se rodina Earpových stěhuje z Missouri do Kalifornie. Cestou poznávají Divoký západ a jeho drsné zákony. Syn Wyatt studuje práva. Je to mladík, který se vyhýbá násilí. Odjíždí z Kalifornie za svou dívkou, kterou miluje, a ožení se. Ona během těhotenství zemře na tyfus a Wyatt ze zoufalství zapálí dům. Stane se z něj opilec, krade, přepadává lidi, naučí se zabíjet, dostane se do vězení a jen o vlásek unikne oprátce, protože jeho dědeček za něj složil kauci a nechal ho utéct. Od té doby Wyattovi začne nový život. Stane se lovcem bizonů, krupiérem v kasinu, pak zástupcem šerifa v malém městě. Šerif z blízkého Dodge City ho přesvědčí, aby mu pomohl chránit zákon. Wyatt s sebou vezme své přátele a bratra. Začnou prosazovat nové zákony, ale to se lidem v městečku nelíbí. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (222)

Vojcl 

všechny recenze uživatele

Klasický western s vynikající hudbou, spoustou přestřelek (včetně té nejslavnější u O.K. Corralu) a hvězdným hereckým obsazením. Možná by neuškodilo zkrátit stopáž tak o 20-30 minut, jinak jsem byl plně spokojen a dostalo se mi všeho, co bych od daného žánru očekával. Dennis Quaid si tu v rozporuplné postavě tuberou trpícího pistolníka "Docka" Holidaye střihnul zřejmě nejlepší roli kariéry. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Costner po skvělém Tanci s vlky po letech zase oblékl stetson, usedl do sedla mustanga a výhružně protočil zásobníky svých koltů visících na opasku ani ne tak proklatě nízko jako spíš pro desperáty proklatě blízko šerifské hvězdy. Jestli Forrest Gump mapoval dějiny USA dvacátého století, tak Earp to dělá podobně avšak se stoletím dřívějším. Divoký západ, kolonizace území, indiáni, desperáti, první města, těžební stanice dostavníky, stavba tratí... To jsou dějiny Severní Ameriky, tak tady vznikala civilizace. Film měl být původně šestidílný, ale Costner z něj nakonec udělal celovečerák. Těžko říci zda to bylo dobře, protože ta stopáž je stejně vražedná jako jeho hod kulečníkovou koulí. Na druhou stranu ono to celé vtěsnat do hodiny a půl asi nešlo. Já film viděl až včera a celkem se divím, že mi léta unikal. Z hlediska zážitku nemám tomu co vytknout. Bylo to výpravné, plné přestřelek ale i klidnějších míst... když už Costner nějaké vyvolené rozepnul šněrovačku, hrál k tomu symfonický orchestr :-)... Celé mi to tím svým pojetím a žánrem (nikoliv obsahem) dost připomnělo Legendu o vášni. I když to sledovat byl zážitek a není tomu v jednotlivostech vlastně pořádně co vytknout, celé je to takové jakoby nevyvážené. Napínavé momenty často střídá dlouhý děj, kdy se nic neděje... A to je důvod, proč tomu nedám tu čtvrtou hvězdu pomocníka šerifa. * * * ()

Reklama

kingik 

všechny recenze uživatele

Zdařilý western, který legendu amerického Západu, šerifa Wyatta Earpa, studuje opravdu velmi podrobně. Jeho mládí a tragické lásce je věnovaná první hodinka, ke slovu se dostane i slavná přestřelka u O.K.Corralu. Film, i přes svou délku, nenudí. Je to skutečně podáno velmi epicky a Costner, ostatně jako vždy, působí velmi sebestředně. ()

Bauer 

všechny recenze uživatele

Já si snad ještě nakonec oblíbim žánr western, jenž naprosto nesnáším. Jen občas se vystkytně nějaký, který mně opravdu baví. Jenže jde o případ, kdy zhlédnu 50 westernů a z toho se mi 1 líbí. Wyatt Earp je určitě ten jeden, co se mi rozhodně zamlouvá. Může zato především fakt, že zde nejsou žádní indiáni a nic podobného. Prostý a jednoduchý příběh o chlapcize kterého se postupem času stal šerif. A už od začátku mně to chytlo a bohužel mně to začlo pouštět asi tak po dvou hodinách. Tím nechci říct, že by to chtělo zkrátit na dvě hodiny, ale potom už to nebylo ono a byl jsem rád, že to trvalo 3 hodiny, jelikož kdyby to skončilo po dvouch hodinách, tak by mně to štvalo, že to nebylo delší. Výbornou práci odvedl James Newton Howard, jehož hudba je krásná! Film se může také pochlubit výborným hereckým obsazením v čele se skvělým Kevinem Costnerem, Dennisem Quaidem, Michaelem Madsenem, Billem Pullmanem, Tomem Sizemorem a nebo třeba krásnou Téaou Leoni, které to neuvěřitelně slušelo. Jen je škoda Gene Hackmana, který dostal málo prostoru. Skvěle ztrávené tři hodiny! ()

major.warren 

všechny recenze uživatele

Celkově velmi slušný film. Životopisný film o legendě Wyattovi Earpovi jsem si, ale představoval trochu jinak. Nejsem žádný expert, ale vždycky jsem docela dost zajímal o tyhle pistolnické legendy a rád jsem si o nich četl a díval se na filmy o nich, ale Earp mi moc do oka nepadl. Mě jsou sympatičtí třeba Jesse James nebo Pat Garrett a Billy Kid nebo Buffalo Bill. To jsou takoví ti moji oblíbení střelci z divokého západu. Natočit film o muži jako byl Earp je samozřejmě dobře. Myslím, že lidé by ho znát měli. Přece jen je to legenda západu. Lawrence Kasdan jistě není špatný režisér, ale tady to měl prostě udělat trochu jinak. Největší chyba, scénář:-(. Místo aby byl ukázán zevnitř ukázali ho zvenčí. Nevím jestli mi rozumíte, ale to je podle mě u životopisných snímků chyba, ale to je pouze jen můj soukromý názor. Tady byl Earp vykreslen tak jak ho známe, jako neohroženého šerifa z Dodge City, kterého se všichni bojí, ale nevěřím, že byl takový uvnitř. To si myslím, že vůbec ne. Dále pak herci. Kevin Costner se mi do role Earpa vůbec nehodil. Líbil by se mi tam třeba ve své době mladý Lee Van Cleef nebo Harvey Keitel, Henry Fonda nebo třeba i Jason Robards. Vím, ale, že většina z nich už v době natáčení nežila škoda. Hodil by se tam spíš někdo kdo nemá s westernem zas takové zkušenosti. Třeba Keitel. Mám pocit, že ten nikdy nehrál ve westernu a proto by byl zde ve výhodě. Costner to bral moc jako western a ne jako životopisný film. Jinak herci Gene Hackman nebo Michael Madsen celkem dobří. Kamera úchvatná. Hudba bohužel jsem jí tam nějak nevnímal. Kostýmy i výprava s maskami celkem pěkné a docela bohaté. U mě za čtyři hvězdičky. S odřenýma ušima:-). Nemyslím si, že by to byl špatný film a na Razzies bych ho nenominoval, ale na Oscara také ne. ()

Galerie (52)

Zajímavosti (17)

  • Natáčení snímku Tombstone probíhalo ve stejnou dobu nedaleko a štáb vykoupil veškeré dobové oblečení v oblasti. Šaty pro tento film se tedy musely dovézt až z Evropy, což zpozdilo natáčení. (liquido26)
  • Původně se mělo jednat o šestihodinovou minisérii. (liquido26)
  • Film byl nominován na 5 Zlatých malin (Razzie awards) za nejhorší film, remake/sequel, režii, hl. herce a filmový pár (nominace pro Costnera a "kteroukoliv" z tří filmových manželek). "Vítězství" si odnesli Costner za nejhorší hl. herecký výkon a nejhorší remake/sequel filmu. (kenny.h)

Související novinky

Zemřel herec Tom Sizemore

Zemřel herec Tom Sizemore

04.03.2023

Z kalifornského Los Angeles přichází smutné zprávy, ve věku jednašedesáti let totiž odešel americký herec Tom Sizemore. Zprávu o skonu médiím potvrdil hercův zástupce Charles Lago. Sizemore byl v… (více)

Costnerova malá velká válka

Costnerova malá velká válka

14.02.2010

Nějakou dobu o něm nebylo slyšet. Tanečník s vlky se však vrací na scénu, a opět ve filmu, který hodlá i sám režírovat. Nikoho asi nepřekvapí, že akční dobrodružství A Little War of Our Own bude… (více)

Reklama

Reklama