Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na přání otce se rodina Earpových stěhuje z Missouri do Kalifornie. Cestou poznávají Divoký západ a jeho drsné zákony. Syn Wyatt studuje práva. Je to mladík, který se vyhýbá násilí. Odjíždí z Kalifornie za svou dívkou, kterou miluje, a ožení se. Ona během těhotenství zemře na tyfus a Wyatt ze zoufalství zapálí dům. Stane se z něj opilec, krade, přepadává lidi, naučí se zabíjet, dostane se do vězení a jen o vlásek unikne oprátce, protože jeho dědeček za něj složil kauci a nechal ho utéct. Od té doby Wyattovi začne nový život. Stane se lovcem bizonů, krupiérem v kasinu, pak zástupcem šerifa v malém městě. Šerif z blízkého Dodge City ho přesvědčí, aby mu pomohl chránit zákon. Wyatt s sebou vezme své přátele a bratra. Začnou prosazovat nové zákony, ale to se lidem v městečku nelíbí. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (222)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Wyatt Earp mi připomněl jednu z povídek mého oblíbeného kanadského humoristy Stephena Leacocka - Strašlivý osud Melpomena Jonese. Nebohý Melpomen byl slušně vychovaný sympatický mladý muž, který měl tu vadu, že podléhal vlivu svého okolí a byl příliš pravdomluvný. Nedokázal svým hostitelům vysvětlit, že musí odejít, a jejich pokrytecké pobídky, aby ještě zůstal, vzal bohužel příliš vážně, až se nakonec během nekonečného pobytu u známých zhroutil a zesnul. Lawrence Kasdan byl možná také příliš ovlivnitelný svým okolím a kdykoliv začal uvažovat o tom, že by už snad bylo vhodné film ukončit, herci a celý štáb ho přemlouvali, že by tak slibně rozjetý projekt neměl utnout, když všem jdou mzdy a všichni se u toho hezky baví. Bohužel ten, kdo se příliš nebaví, je divák, který má zkonzumovat více než 3 hodiny stopáže. Dramaturgie snímku zkrátka pokulhává a při nejlepší vůli nenacházím důvod, proč by se neměl film výrazně zkrátit. Ba co horšího, když si představím, že by měl snímek rozumných 90-100 minut stopáže, ani tehdy bych neměl potřebu nadělit víc jak 3*, byť by byly velmi solidní. V téhle podobě ale musím jít ještě níž. Ze všeho nejvíc se totiž k dílku dá připojit přívlastek úmorný. Wyatt Earp není ani klasický dobrodružný film plný očekávatelných žánrových klišé ani seriózní životopis. Je to něco mezi a upřímně řečeno, neuspokojí podle mého názoru ani jednu část divácké obce. Poměrně solidní hodnocení souvisí spíš s tím, že Kasdan, ať už se na jeho megalomanii díváme jakkoliv, si udržel solidní řemeslnou úroveň - ten film zkrátka není blbý a svádí k určitému nadhodnocení ve stylu když je tak solidní, přece ho nebudu potápět. Rozpačité ohlasy na snímek byly začátkem konce hvězdného období Kevina Kostnera, kterého katapultoval vzhůru především fenomenální úspěch Tance s vlky. Celkový dojem: 45 %. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Zdařilý western, který legendu amerického Západu, šerifa Wyatta Earpa, studuje opravdu velmi podrobně. Jeho mládí a tragické lásce je věnovaná první hodinka, ke slovu se dostane i slavná přestřelka u O.K.Corralu. Film, i přes svou délku, nenudí. Je to skutečně podáno velmi epicky a Costner, ostatně jako vždy, působí velmi sebestředně. ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Wyatt Earp je film, ktorý vďaka svojej nekonečnej dĺžke uvidíte asi iba raz. Ako ja. Bol som síce spokojný, ale po dopozeraní aj dosť vyčerpaný. Bolo to už dosť dávno, ale kvôli "viac k veci" komentáru skutočne nevládzem si ho pozrieť znova, aj keď chodí dokola na MGM. Keď si pozrieme Costnerovu filmografiu od Tanca s vlkmi do roku 1994, tak vidíme samý skvost za druhým. Je mi dosť ľúto, že si toto tempo neudržal. VIDENÉ ZNOVA: Tak tie obávané tri hodiny ubehli ako voda a to sa mi už dlho pri filme, uvedenom v televízii, nestalo. Wyatt nie je vykreslený ako rozprávkovo kladný hrdina, má aj svoje chyby a aj chyby väčšie a nemusí byť napriek svojmu šarmu každej diváčke sympatický a má to svoje konkrétne dôvody. Čím ďalej, tým tu máme viac mŕtvol, viac drsnosti a filmu to tak po trochu patetickom úvode svedčí viac. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Dlouhá životopisná sága o Earpovic rodině, kterou Costner s Kasdan jako poctu tomu největšímu šerifovi všech dob. Wyatt Earp je velkolepá rozmáchlá podívaná, která přechází do akce jen občas a v určitých momentech je určitě lepším filmem než o rok starší Tombstone, ale zase vinou své délky jí chybí svižnost. Tombstone byla přecijen jinačí akční jízda. Kilmer podává mnohem zajímavější herecký výkon. Costner pojal svého Wyatta Earpa až dokumentárně přesně. Zkrátka oba filmy jsou určitě povedené. Záleží zda chce divák životopisný film nebo akční. 65% ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Zivotopisny film o Wyattovi Earpovi, ktory sa rozhodne nevenuje len tej slavnej prestrelke pri O. K. Corral, ale snazi sa podat Earpov pribeh komplexne. Pokial sa nevypichne v pribehu nejaka linia, ktoru by film cely cas sledoval, tak je aj 183 minut na kvalitny zivotopis malo a to je pripad aj tohto filmu. Cela cast, ktora predchadza slavnej prestrelke by mohla mat o hodinu viac alebo menej a na vyzneni filmu by sa nic nezmenilo, kedze ju tvoria tuctove epizodky z Earpovho zivota. Kedze su podane dost skratkovito, tak ziadna nich sama o sebe prilis nestrhne. A napriek stedrej stopazi nema az na par vynimiek prilis moznosti vyniknut ani hviezdne herecke obsadenie. Jednym z nich je Dennis Quaid ako vychudnuty drsniak s ironickymi poznamkami Doc Holliday a druhym Costner ako Wyatt Earp, ktoreho sa tu nesnazi vykreslit ako bezchybneho hrdinu ale vdaka viacerym krutym epizodkam vyznie ako nesympaticky tvrdohlavec, ktory si robil co pokladal za spravne, bez ohladu na nazor druhych. Myslim, ze to je hlavny dôvod preco tento roztahany a miestami nezazivny film s nesympatickym hrdinom u divakov neuspel. Mna tiez nenadchol, ale za stratu casu ho nepovazujem. Este lepsie by ten namet vynikol, keby vznikol neskôr v produkcii HBO ako 10dielna miniseria. 6/10. Z filmov venujucich sa prestrelke pri O.K. Corral u mna nadalej vladne Gunfight at the O.K. Corral s Burtom Lancasterom. Sice nie je extra verny skutocnym udalostiam, ale rozhodne je najstrhujucejsi. ()

Galerie (52)

Zajímavosti (17)

  • Ve skutečnosti se Wyatt a Morgan stali pomocnými šerify až několik minut před přestřelkou u O.K. Corralu, kdy je Virgil spolu s Docem Hollidayem zplnomocnil. (liquido26)
  • Původně se mělo jednat o šestihodinovou minisérii. (liquido26)
  • Kevin Costner původně dostal nabídku hrát Wyatta ve filmu Tombstone (1993) dokonce za vyšší honorář. S tvůrci se však neshodl na charakteru titulní postavy a dal přednost Kasdanovu snímku. (kenny.h)

Související novinky

Zemřel herec Tom Sizemore

Zemřel herec Tom Sizemore

04.03.2023

Z kalifornského Los Angeles přichází smutné zprávy, ve věku jednašedesáti let totiž odešel americký herec Tom Sizemore. Zprávu o skonu médiím potvrdil hercův zástupce Charles Lago. Sizemore byl v… (více)

Costnerova malá velká válka

Costnerova malá velká válka

14.02.2010

Nějakou dobu o něm nebylo slyšet. Tanečník s vlky se však vrací na scénu, a opět ve filmu, který hodlá i sám režírovat. Nikoho asi nepřekvapí, že akční dobrodružství A Little War of Our Own bude… (více)

Reklama

Reklama