Reklama

Reklama

Belle

  • Japonsko Belle (více)
Trailer 5

Mistr japonské animace Mamoru Hosoda již před lety deklaroval svou fascinaci starou francouzskou pohádkou “Kráska a zvíře” a ve svém sedmém filmu ji také převedl na plátno. Učinil tak ovšem zcela originálním a ryze současným způsobem. Otevírá před námi dva světy, naprosto rozdílné a přesto bytostně propojené. Prvním je japonská vesnice, v níž plachá a neobratná Suzu prožívá svůj neutuchající smutek ze smrti matky, která jí vzala schopnost zpívat a odcizila ji jejímu otci. Druhým je virtuální svět “U”, do nějž může vstoupit kdokoli, začít znovu a (třeba i) změnit svět. A právě tady se Suzu mění v Belle, znovu nachází svůj hlas a díky svým písním plným toho nejupřímnějšího citu se stává hvězdou “U”. Kromě obdivovatelů tu ale potkává i Zvíře, zjizvenou obludu, zápasící v bojových uměních, brutální, nespoutanou – a samotářskou. Společně se vydávají na cestu dobrodružství, nebezpečí a lásky, na cestu, která odhalí jejich skutečné já. (AČFK)

(více)

Videa (6)

Trailer 5

Recenze (45)

psychoJoa 

všechny recenze uživatele

Animace je skvělá, písničky podmanivé… ale příběh?? Co to jako bylo? Tak plytké, nelogické… někdy až trapné a prostě úsměvé… ten příběh to pohřbil. Film byl dost dlouhý na to, aby se mohl věnovat většímu budování vztahů (ať už přátelských nebo rodinných), ale nějak se to nestihlo. Neumím si pomoct, ale i kvůli tomu na mě film prostě nezapůsobil a neuměla jsem mu věřit. Závěrečné téma domácího násilí pak byl hodně velký bizár… a rozhodně to nevyznělo seriózně, ale spíš trapně a parodicky (především ona “záchrana”). Fakt nevím, o čem film měl být, ale kromě animace a hudby byl pro mě o ničem - a to je prostě škoda a zklamání. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

anime úplně nevyhledávám a od miliónté variace na Krásku a zvíře sem zase tak moc nečekal, ale bez uzardění přiznávám, že tohle mě dostalo. Příběhová rovina odehrávající se v "realitě" mě sice místy iritovala díky chování postav (chápu ale, že tahle expresivita do anime patří), nicméně bohatě mi to vynahrazovala část odehrávající se v realitě virtuální. V ní se hlavní hrdinka Suzu, která si v normálním světě nevěří a stále se ještě nevyrovnala se ztrátou matky, mění v Belle a díky tomu, že místní virtuální realita dokáže rozpoznat a zesílit její vlastnosti, pomůže jí nakonec najít samu sebe a oslovit i další. Roli v tom samozřejmě hraje i "zvíře" což je v běžném světě...no nechám to bez spoilerů. Každopádně to jak je místní svět vymyšlen, kdo je zvířetem a jakou pointu nakonec dokázali tvůrci vymyslet mě chytlo a když k tomu přidám užasnou vizuální stránku, dostal sem mnohem víc než sem se odvážil doufat...80% ()

Reklama

Nevka 

všechny recenze uživatele

Nejsem fanouškem anime, ale tohle mi sedlo. Sice bych nahradil doslovné scény "Kráska a zvíře" a oželel ochránce veřejného pořádku "U", ale jinak jsem si celý příběh i jeho rozplétání opravdu užil. Některé linky by zasloužily větší sofistikovanost a pospolitost, ale i přesto palec jednoznačně nahoru. ()

blackJag 

všechny recenze uživatele

Jak se k nám do kina dostane animé, jdu na to! Nic si nezjišťuji a prostě jdu. Ještě se nestalo, že bych byl zklamaný, vždy jde o velmi zajímavé pokoukání s originálními prvky, na to se prostě západní střední proud nechytá. Ani omylem :) Když ale BELLE začala, říkal jsem si, že jsem si možná mohl zjistit, o co že tu kráčí... Začalo to trošku infantilně, vypadalo to jako výhradní produkt pro pubescentní publikum, chvilkami mě asi braly i mrákoty, ale s trochou trpělivosti se dalo dojít k zajímavým emocím. Zjištění, že jde o dílo, které vlastně nápaditě reflektuje dnešní svět a některé jeho problémy mě příjemně překvapilo. 70% ()

Jeoffrey 

všechny recenze uživatele

Nový film Mamoru Hosody je podle mě zajímavý. Má to hodně povedenou audiovizuální stránku, která je barevná, okouzlující a zvláštní. Střídá se tu 3D a 2D animace, kdy online svět vypadá prostě jinak jak ten normální a celé to působí sice podivně, ale zároveň poměrně originálně. Pokud jste dočetli až sem, pak věřte, že vám doporučuji se na něj podívat a dál nečtěte, protože je dost možné, že v dalších větách budou SPOILERY!  Ale co ten prý plytký příběh? Musím říct, že mě oslovil. Není to jen nějaká romance ve stylu Krásky a zvířete, jak jsem si původně myslel, jde tu o některá mnohem hlubší a závažnější sociální témata, která jsou dle mého podávána docela srozumitelně, a tak aby diváka oslovila. Ano, možná to v některých okamžicích skřípe a měl jsem chvíle, kdy jsem některým věcem trošku nevěřil, ale líbilo se mi celkové poselství toho všeho, které mě chytlo a získalo si mě. Je to příběh o pochopení toho, proč někdy někteří lidé prostě musí něco udělat, proč je to správné a proč bychom neměli být lhostejní. Je to ukázka toho, že hrdinové jsou ti, kteří se rozhodnou riskovat i když vědí, že jim to nemusí vyjít. Okrajově se to dotýká i dalších témat a problémů, jako je virtuální realita, kde se opět ukazuje, že lidé v reálu nebývají tím, jak se na anonymním prostředí na internetu prezentují. Je to také ukázka toho, jak různě může člověka zasáhnout smutek ze ztráty a v určitém případě i předvedení, jak špatně to může dopadnout, i když za všechno zlé tady vlastně dle mého může jen obyčejný a docela pochopitelný strach. Je zde však i poukázáno na to, kde se dá brát síla v těžkých situacích a co to ta síla lidského ducha vlastně je. Zajímavá byla i postava zdejšího rádoby strážce zákona, nebo rivalky hlavní hrdinky v on-line světě, která tu sice má minimum prostoru, ale i v její lince se dá ledacos najít. Zkrátka pro mě to byl film, který mi opět hodně říkal, jehož hlavní témata jsem, myslím si, pochopil, a i když byl dlouhý a občas se vlekl, tak jsem si ho užil a někdy se na něj klidně podívám znova, protože mě v určitých okamžicích dokázal nalít zdravým optimismem. Zkrátka podle mě je ten příběh dobře napsaný a má co říct, ale jako vždy zmíním, že se možná pletu, protože někdy vidím i to, co tam prý dle ostatních není. 8,1/10 ()

Galerie (45)

Zajímavosti (1)

  • Během světové premiéry na festivalu v Cannes si snímek vysloužil čtrnáctiminutový potlesk ve stoje. (Future Gate)

Reklama

Reklama