Reklama

Reklama

Belle

  • Japonsko Belle (více)
Trailer 9

Mistr japonské animace Mamoru Hosoda již před lety deklaroval svou fascinaci starou francouzskou pohádkou “Kráska a zvíře” a ve svém sedmém filmu ji také převedl na plátno. Učinil tak ovšem zcela originálním a ryze současným způsobem. Otevírá před námi dva světy, naprosto rozdílné a přesto bytostně propojené. Prvním je japonská vesnice, v níž plachá a neobratná Suzu prožívá svůj neutuchající smutek ze smrti matky, která jí vzala schopnost zpívat a odcizila ji jejímu otci. Druhým je virtuální svět “U”, do nějž může vstoupit kdokoli, začít znovu a (třeba i) změnit svět. A právě tady se Suzu mění v Belle, znovu nachází svůj hlas a díky svým písním plným toho nejupřímnějšího citu se stává hvězdou “U”. Kromě obdivovatelů tu ale potkává i Zvíře, zjizvenou obludu, zápasící v bojových uměních, brutální, nespoutanou – a samotářskou. Společně se vydávají na cestu dobrodružství, nebezpečí a lásky, na cestu, která odhalí jejich skutečné já. (AČFK)

(více)

Videa (6)

Trailer 9

Recenze (45)

Marius 

všechny recenze uživatele

Od Hosodu je to pre mňa len druhý film, ale ten auteur prístup je tu mimoriadne silný a je veľmi ľahké rozoznať kto ho natočil. A nielen podľa "Time waits for no one" ale i tým, ako na prvý pohľad chaoticky je príbeh vystavaný a ako i treba pekelne pozorne všímať aj najmenšie detaily filmu aby ho bolo možné naplno doceniť. Vyzerá trochu ako Konova Paprika pre teenagerov ale klame to telom, viac než variácia na krásku a zviera je to film o deťoch týraných či už rodičmi alebo ich vlastnými traumami a démonmi a ich eskapizme vo forme sociálnych sietí, kde môžu byť sami sebou (alebo tým čo si myslia, že sú oni sami). Veľmi málo filmov dokáže takto presvedčivo vysvetliť rodičom čo asi ich dieťa prežíva v puberte. A navrch, naprosto perfektná muzika, kde piesne slúžia deju a nie je to len rozkokošené poskakovanie zvieratiek z Disneyoviek ale prežívanie samých seba. Bežte do kina kým to ešte hrajú, lebo ďalšie anime nám do kín pustia možno o desať rokov. 9/10 ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

anime úplně nevyhledávám a od miliónté variace na Krásku a zvíře sem zase tak moc nečekal, ale bez uzardění přiznávám, že tohle mě dostalo. Příběhová rovina odehrávající se v "realitě" mě sice místy iritovala díky chování postav (chápu ale, že tahle expresivita do anime patří), nicméně bohatě mi to vynahrazovala část odehrávající se v realitě virtuální. V ní se hlavní hrdinka Suzu, která si v normálním světě nevěří a stále se ještě nevyrovnala se ztrátou matky, mění v Belle a díky tomu, že místní virtuální realita dokáže rozpoznat a zesílit její vlastnosti, pomůže jí nakonec najít samu sebe a oslovit i další. Roli v tom samozřejmě hraje i "zvíře" což je v běžném světě...no nechám to bez spoilerů. Každopádně to jak je místní svět vymyšlen, kdo je zvířetem a jakou pointu nakonec dokázali tvůrci vymyslet mě chytlo a když k tomu přidám užasnou vizuální stránku, dostal sem mnohem víc než sem se odvážil doufat...80% ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Kráska a zviera zasadená do doby sociálnych sietí znie možno trochu lacno, po istom čase väčšinu divákov chytí a v treťom akte emocionálne rozdrví. Ak vás samozrejme chytím, môže sa stať, že sa v tom virtuálnom svete stratíte. Pre priblíženie ide o niečo v štýle Ready Player One, druhej epizódy Black Mirror a do podobných svetov zasadený klasický príbeh. Stále sa však spoločne so Suzu vraciame do reality, to jest k jej rodine a kamarátkam a do nekompromisnej strednej školy. Je to síce trochu bordel, ale postupne sa film usadí a ten emocionálne silný záver trvá zhruba polhodinu. ()

silentname 

všechny recenze uživatele

Chvíľku som normálne rozmýšľal, či by som našiel dôvod, pre ktorý "Belle" nedať svoj plný rating. Pretože úprimne sa vždy snažím, aby som ho dával filmom, ktoré ma skutočne o niečo obohatili a priniesli niečo, čo som absolútne nečakal. A musím uznať, že tu sa to podarilo. Mal som pocit, že budem presne vedieť k čomu dospejeme a ako to vo finále dopadne, ale film si svoje prekvapenia rozhodne necháva na správne chvíle. Animácie sú ohromné. Dokonca oceňujem, že film animáciami aj rozlišuje svet "U" a skutočný svet. Kým momentky v realite vyzerajú viac ako klasické anime, scénky vo virtuálnej realite pôsobia ako keby farby viac splývali dokopy a vytvára to skutočne veľmi zaujímavý efekt. Postavy sú skvelé. Mám veľmi rád Suzu, Shinobu je skvelý, Hiroka je veľmi vtipná a Ruka je skrz všetku svoju popularitu veľmi príjemne skromná. A veľmi priateľská. Hudba? Fantastická. Všetky tieto skladby majú dušu, veľmi príjemne sa počúvajú a dotvárajú skutočne celkový obraz príbehu. A potom je tu príbeh. Úprimne poviem, že som od začiatku čakal, že tu budeme mať klasickú love story akú v tomto príbehu poznáme. A že rovnako sa dočkáme aj viet, ktoré už poznáme. Koniec koncov, má to byť nová variácia, potrebné sa držať nejakej kostry. No vo výsledku je treba povedať, že film ma ku koncu absolútne prekvapil. Vôbec som si nemyslel, že sa dočkáme rozuzlenia, akého sme sa dočkali. Nemôžem dokopy ani nič povedať, no toto nie je klasická love story, ktorý poznáme. Príbeh "draka" je v skutočnosti niečo úplne iné a keď som to pochopil, tak ma to úprimne dostalo. Dokonca film ku koncu naberie poriadne grády. So všetkým týmto čo som práve povedal si myslím, že mám tu silného kandidáta na film roka a podľa toho si svoje hodnotenie zaslúži. Hodnotenie: A+ ()

Jeoffrey 

všechny recenze uživatele

Nový film Mamoru Hosody je podle mě zajímavý. Má to hodně povedenou audiovizuální stránku, která je barevná, okouzlující a zvláštní. Střídá se tu 3D a 2D animace, kdy online svět vypadá prostě jinak jak ten normální a celé to působí sice podivně, ale zároveň poměrně originálně. Pokud jste dočetli až sem, pak věřte, že vám doporučuji se na něj podívat a dál nečtěte, protože je dost možné, že v dalších větách budou SPOILERY!  Ale co ten prý plytký příběh? Musím říct, že mě oslovil. Není to jen nějaká romance ve stylu Krásky a zvířete, jak jsem si původně myslel, jde tu o některá mnohem hlubší a závažnější sociální témata, která jsou dle mého podávána docela srozumitelně, a tak aby diváka oslovila. Ano, možná to v některých okamžicích skřípe a měl jsem chvíle, kdy jsem některým věcem trošku nevěřil, ale líbilo se mi celkové poselství toho všeho, které mě chytlo a získalo si mě. Je to příběh o pochopení toho, proč někdy někteří lidé prostě musí něco udělat, proč je to správné a proč bychom neměli být lhostejní. Je to ukázka toho, že hrdinové jsou ti, kteří se rozhodnou riskovat i když vědí, že jim to nemusí vyjít. Okrajově se to dotýká i dalších témat a problémů, jako je virtuální realita, kde se opět ukazuje, že lidé v reálu nebývají tím, jak se na anonymním prostředí na internetu prezentují. Je to také ukázka toho, jak různě může člověka zasáhnout smutek ze ztráty a v určitém případě i předvedení, jak špatně to může dopadnout, i když za všechno zlé tady vlastně dle mého může jen obyčejný a docela pochopitelný strach. Je zde však i poukázáno na to, kde se dá brát síla v těžkých situacích a co to ta síla lidského ducha vlastně je. Zajímavá byla i postava zdejšího rádoby strážce zákona, nebo rivalky hlavní hrdinky v on-line světě, která tu sice má minimum prostoru, ale i v její lince se dá ledacos najít. Zkrátka pro mě to byl film, který mi opět hodně říkal, jehož hlavní témata jsem, myslím si, pochopil, a i když byl dlouhý a občas se vlekl, tak jsem si ho užil a někdy se na něj klidně podívám znova, protože mě v určitých okamžicích dokázal nalít zdravým optimismem. Zkrátka podle mě je ten příběh dobře napsaný a má co říct, ale jako vždy zmíním, že se možná pletu, protože někdy vidím i to, co tam prý dle ostatních není. 8,1/10 ()

Galerie (45)

Zajímavosti (1)

  • Během světové premiéry na festivalu v Cannes si snímek vysloužil čtrnáctiminutový potlesk ve stoje. (Future Gate)

Reklama

Reklama