Reklama

Reklama

Belle

  • Japonsko Belle (více)
Trailer 1

Mistr japonské animace Mamoru Hosoda již před lety deklaroval svou fascinaci starou francouzskou pohádkou “Kráska a zvíře” a ve svém sedmém filmu ji také převedl na plátno. Učinil tak ovšem zcela originálním a ryze současným způsobem. Otevírá před námi dva světy, naprosto rozdílné a přesto bytostně propojené. Prvním je japonská vesnice, v níž plachá a neobratná Suzu prožívá svůj neutuchající smutek ze smrti matky, která jí vzala schopnost zpívat a odcizila ji jejímu otci. Druhým je virtuální svět “U”, do nějž může vstoupit kdokoli, začít znovu a (třeba i) změnit svět. A právě tady se Suzu mění v Belle, znovu nachází svůj hlas a díky svým písním plným toho nejupřímnějšího citu se stává hvězdou “U”. Kromě obdivovatelů tu ale potkává i Zvíře, zjizvenou obludu, zápasící v bojových uměních, brutální, nespoutanou – a samotářskou. Společně se vydávají na cestu dobrodružství, nebezpečí a lásky, na cestu, která odhalí jejich skutečné já. (AČFK)

(více)

Videa (6)

Trailer 1

Recenze (45)

blackJag 

všechny recenze uživatele

Jak se k nám do kina dostane animé, jdu na to! Nic si nezjišťuji a prostě jdu. Ještě se nestalo, že bych byl zklamaný, vždy jde o velmi zajímavé pokoukání s originálními prvky, na to se prostě západní střední proud nechytá. Ani omylem :) Když ale BELLE začala, říkal jsem si, že jsem si možná mohl zjistit, o co že tu kráčí... Začalo to trošku infantilně, vypadalo to jako výhradní produkt pro pubescentní publikum, chvilkami mě asi braly i mrákoty, ale s trochou trpělivosti se dalo dojít k zajímavým emocím. Zjištění, že jde o dílo, které vlastně nápaditě reflektuje dnešní svět a některé jeho problémy mě příjemně překvapilo. 70% ()

psychoJoa 

všechny recenze uživatele

Animace je skvělá, písničky podmanivé… ale příběh?? Co to jako bylo? Tak plytké, nelogické… někdy až trapné a prostě úsměvé… ten příběh to pohřbil. Film byl dost dlouhý na to, aby se mohl věnovat většímu budování vztahů (ať už přátelských nebo rodinných), ale nějak se to nestihlo. Neumím si pomoct, ale i kvůli tomu na mě film prostě nezapůsobil a neuměla jsem mu věřit. Závěrečné téma domácího násilí pak byl hodně velký bizár… a rozhodně to nevyznělo seriózně, ale spíš trapně a parodicky (především ona “záchrana”). Fakt nevím, o čem film měl být, ale kromě animace a hudby byl pro mě o ničem - a to je prostě škoda a zklamání. ()

Reklama

Pethushka 

všechny recenze uživatele

K příběhu mám výhrady, taky to nemuselo být tak dlouhý a chování postav by mohlo mít víc logiky. Jenže uběhl celý den, a mně se hezký pocit po zhlédnutí rozležel v ještě hezčí, v hlavě mi zní hlavní píseň, promítám si dokola znovu některé scény, a vlastně si uvědomuji, že vidět v kině anime je svým způsobem k nezaplacení. Proto nakonec zvyšuji své hodnocení na čtyři hvězdičky. ()

vydumnica 

všechny recenze uživatele

BELLE je moje prvé zoznámenie sa s anime🙂 a ďakujem užívateľke Danikaa za inšpiráciu :-). Je to tak trochu netradičné poňatie klasického príbehu Kráska a zviera vo virtuálnom svete, kde sa tichá a uzavretá študentka Suzu stáva odvážnou a úspešnou speváčkou Belle. Viac ako virtuálny svet ma bavil ten reálny, vzťah otca a dcéry tu mohol dostať trošku viac priestoru. Animácia je veľmi pekná a urobená zaujímavým štýlom, príbeh je dostatočne pútavý, postavy sú zaujímavé a pesničky tiež fajn, no trošičku ich tu bolo až veľa. Najväčšie nedostatky sú podľa mňa v scenári, myslím si, že fungovanie virtuálnej reality tu nie je až tak dobre vysvetlené, aspoň ja som v tom nemala úplne jasno, napríklad že prečo bol "drak" nebezpečný alebo prečo Belle tam bola taká dôležitá, atď. Tiež ten koniec bol z môjho pohľadu VEĽMI nereálny, ale v animovanom filme to môžem prepáčiť :-). Tento film by vlastne mohol byť aj takým ponaučením pre mládež, aby sa príliš neupínala na virtuálny svet sociálnych sietí, ale radšej ŽILA ten svoj SKUTOČNÝ život. Och, aká som šťastná, že keď som bola vo veku Suzu ja, nijaké sociálne siete vtedy neboli!!! SPOILER: Našla som tu aj istú symboliku. Suzu prišla o svoju mamu, ktorá chcela pomôcť niekomu inému a sama pritom prišla o život. Na konci uteká Suzu niekoho zachrániť, sama pritom riskuje a vrhá sa do nebezpečenstva! Aj tak si myslím, že sa jej mohlo niečo zle stať a nemala ísť sama (!!!) ale je to anime, tak povedzme no. A hľadať niekoho ako ihlu v kope sena, to sú práve tiež tie diery v scenári - nie celkom domyslené. Tu SPOILER KONČÍ. 75%. Dodatok: Neviem prečo, ale videlo sa mi to málo japonské😄, každopádne som rada, že som si to pozrela. [verzia v anglickom jazyku]. ()

Lanark 

všechny recenze uživatele

Animačně naprosto vypiplané. U některých krátkých záběrů bez postav jsem reálně přemýšlel, jestli tvůrci nešvindlovali a nejedná se o reálnou scénu. Obrazová kompozice je vychytaná a promyšlená do nejmenšího detailu, což se bohužel úplně nedá říct o ději a vztazích jednotlivých postav. Gradace k velkolepému finále místy působí zbytečně utahaně a doslovně. Chápu, že Mamoru vložil do filmu veškeré své schopnosti a emoce, ale v příběhu o lásce a intimitě nelze říci doslovně vše, aby to zároveň nepůsobilo strojeně a jako citové vydírání. Na konci dne jsem to však Mamorovi vše zbaštil i s navijákem a závěrečnou píseň jsem si broukal ještě několik dní. ()

Galerie (45)

Zajímavosti (1)

  • Během světové premiéry na festivalu v Cannes si snímek vysloužil čtrnáctiminutový potlesk ve stoje. (Future Gate)

Reklama

Reklama