Reklama

Reklama

Oceľová cesta

  • Československo Oceľová cesta: dokumentárny film o stavbe "Trate mládeže" z Hronskej Dúbravy do Banskej Štiavnice v rokoch 1948-49
Československo, 1949, 85 min

Režie:

Vladimír Bahna

Scénář:

Vladimír Bahna

Kamera:

Karel Kopřiva

Hrají:

Ladislav Chudík (vypravěč), Viliam Záborský (vypravěč)
(další profese)

Obsahy(1)

Agitačný dokument z obdobia nástupu komunistického režimu v Československu. Trať vedúca malebnou krajinou na strednom Slovensku medzi Hronskou Dúbravou a Banskou Štiavnicou (režisér Vladimír Bahna je rodákom z tohto mestečka). S výstavbou sa začalo ešte počas 2. svetovej vojny, dokument hovorí najmä o konečnej fáze a to účasti množstva brigádnikov, prevažne členoch Československého zväzu mládeže na výstavbe viac ako 20 km dlhého úseku. Pre toto obdobie typickým štýlom rozpráva o nadšení pracujúceho človeka, robotníka, roľníka. S odstupom času je to snímka, ktorej výpovedná hodnota stúpla práve po roku 89'. (Andrew1)

(více)

Recenze (3)

A.D.1959 odpad!

všechny recenze uživatele

Celým filmom neochvejne buráca hlas Záborského, ktorý presvedčí každého, že socializmus dokáže zázraky na počkanie a nič geniálnejšieho na matičke Zemi ešte nebolo objavené. Ovocie zkazy týchto lotrov, žneme plným priehrštím až do týchto dní. Jeden z vodcov je tam v plnej kráse svojej agitky, jeho meno je Široký, vysoký nomenklatúrny káder s pevným zázemím v NKVD / vtedajšia obávaná Stalinova tajná služba /. Široký, aké príznačné meno aj pre slovenskú súčasnosť... ()

bohemia_regent 

všechny recenze uživatele

Po řemeslné stránce je to výborný film. Skoro jako výtečné celovečerní dokumenty Leni Riefenstahlové, které točila na zakázku pro nacisty. Je vidět, že když se mezi pohlaváry odpovědnými za propagaci rodné strany vyskytne někdo se schopností používat mozek, i zvrhlé ideologie si dokážou hýčkat svoje „užitečné idioty“ (jak je nazýval - samozřejmě, že pouze v soukromí a bez jejich vědomí - Vladimir Iljič Lenin). Oceľová cesta dnes pobaví (vedle obsahu jakožto celku) hlavně dramatickou podobou komentáře. Ten se pohybuje v rozmezí od huráoptimistického patosu až po neskrývanou, jakoby mezi zuby ceděnou nenávist ke všemu, co ohrožuje novou komunistickou mládež, ať už je to církev nebo „žuvacia guma a boogie-woogie“. ()

Reklama

Galerie (1)

Zajímavosti (5)

  • Vo funkcii dokumentárnych záberov boli použité hrané epizódy, aby vytvorili politicky presvedčivý argument. Došlo k falšovaniu reality, keďže sa vytvárali fakty, ktoré boli len autorskou licenciou, a boli zlepené s tými, ktoré sa skutočne stali. Takýmto spôsobom malo dôjsť k ignorácii faktu, že Trať mládeže bola započatá a rozostavaná už počas Slovenského štátu v roku 1943. (Biopler)
  • Na 36 km úseku železnice pracovalo 19,000 mladých ľudí Československého zväzu mládeže. (Raccoon.city)
  • Propagačný film z ideologických dôvodov nemohol uviesť, že dva týždne po odovzdaní sa ale opäť jazdilo po starej koľaji. Bolo tu toľko stavebných nedostatkov, že na novú trať nebolo možné pustiť vlak. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama