Reklama

Reklama

Než ďábel zjistí, že seš mrtvej

  • USA Before the Devil Knows You're Dead (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Bratři Andy (Philip Seymour Hoffman) a Hank (Ethan Hawke) mají problém – tíživý nedostatek financí. Jeden si užíval, ale za cenu daňových úniků, na které mu právě přišel auditor. Druhý nemá práci a tím pádem ani peníze na výživné pro své dítě a svojí bývalou ženu. Aby se z toho dostali ven, napadl Andyho tak trochu zvrácený nápad, jehož realizací je pověřen Hank. Rozhodnou se vyloupit klenotnictví svých rodičů. Věci se ovšem vymknou kontrole a místo lupu se oba dostanou do ještě šílenějších situací, než si kdy dokázali představit. Při loupeži totiž byla zavražděna jejich matka a otec se sám pouští do pátrání po vrazích.
Sex, násilí, rodina. S tímto podtitulem film vyrazil do amerických kin a po světových festivalech. Atmosféra filmu je velmi temná. Andy a Hank se sice chovají jako malé vystrašené děti, ale jejich počínání má příliš radikální důsledky. Kolotoč zabíjení, který rozběhnou díky své neschopnosti normálně fungovat, je pak žene až na samou hranu společensky únosného chování a trest na sebe nenechá dlouho čekat. Jasný, účinný a chytře vymyšlený plán jak rychle přijít k penězům se tak pro oba stává noční můrou. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (451)

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Kelly Masterson .. Jedna žena má dva chlápky. Na šukání. Ti dva jsou bratři, oba ve finanční tísni a tak se vrhnou do jedné vloupačky. Ta se posere. A tím se pomale (pro někoho jistě až rozvlekle) roztáčí studie zločinu, jak ji Sidney Lumet rád předkládá. Na svůj pokročilý věk určitě odvádí výbornou práci, která se opírá o vynikající hereckou sestavu. Příběh je v podstatě jednoduchý, ale se scenáristkou ho roztříští na dílčí segmenty a předkládá v docela poutavé mozaice. Philip Seymour Hoffman je standardně luxusní, ale hodně mě překvapil Ethan Hawke, který mladšího z bratrů hraje velice přesvědčivě a to v poloze, kde často vidět není. Konec je podařený, morální rozměr umocňuje, ale vzhledem k táhlejšímu průběhu mohlo být i finále takové, neuspěchané. ____ Několikrát během filmu jsem si říkal, že tohle by bylo špičkové téma pro Coeny a jejich černo-humorný/morální styl.. 75%. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Veľmi dlho som rozmýšľal nad hodnotením, pretože mi chýbalo niečo medzi štyrmi slabými hviezdičkami a tromi silnými. Sidney Lumet je nepochybne skvelý režisér. Jeho dovtedy netušiaci diabol má dobre napísaný scenár, presne a úsporne vykreslené charaktery aktérov, ťaživú atmosféru, ktorá svojou osudovosťou a neodvratnosťou pripomína antickú drámu alebo minimálne domino efekt. Neprehliadnuteľné sú skvelé herecké výkony, zaujal ma i hudobný doprovod. Tak prečo iba tri? Nejako ma to všetko nechalo chladným. Bolo mi v podstate jedno, čo sa stane a to by sa vo filmoch hodnotených štyrmi až piatimi hviezdičkami stávať nemalo. ()

Reklama

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Skvěle Sidney, po Dokažte mi vinu jsi mi opět ukázal, že dokážeš o několik generací mladším kolegům z branže natrhnout zadek. Než ďábel zjistí, že seš mrtvej jsem okamžitě doporučil spoustě mých kamarádů (podobně jako V Bruggách), že o tento zážitek by neměli přijít. Herecky excelující obsazení je takovou tou pomyslnou třešničkou na dortu, vlastně ono to jen jako třešnička působí, ve skutečnosti jde o stavební kámen celého díla, i když mi Ethan připadal, že se marně snaží dohnat parádně rozjetého Hoffmana a Finneyho, jeho výkon se mi taktéž zamlouval. Jako třešničku bych tedy raději zvolil Marisu Tomei, která ve tři a čtyřiceti strčí do kapsy jakoukoli mladou kost. Momenty, kdy je na scéně nahoře bez, jsou eroticky nabité asi stejně jako její scény z Wrestlera. Kdo však v mých očích stoupá stále výš je muž za oponou - Carter Burwell. Už jeho doprovod k V Bruggách jsem doslova žral, tohle je snad ještě lepší. Zatím se zdá, že Než ďábel zjistí... nemá snad žádnou chybu, mě však z extáze vytrhla závěrečná desetiminutovka, kdy se z Hoffmana stala úplně jiná postava a její počínání mi připadalo vzhledem k předchozímu průběhu naprosto nereálné. Otevřený konec sice potěší, vzhledem k faktu, že se vlastně žádné pokračování nechystá a ani nikdy nebylo v plánu, byl bych raději za uzavřenou kapitolu. Takhle zase jen za 4*, Sidney. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Snažím sa vyhýbať označeniu výkonov ako herecký koncert. Ešte som ho nepoužil, takže to môžem urobiť v prípade výkonu P.S.Hoffmana. V Lumetovej labutej piesni kariéry je jeho postava tak odporná, ako dokáže v iných filmoch vzbudzovať súcit, byť precitlivelou ľudskou troskou alebo iba byť "normálny". Scenár tohto filmu je jeden z najlepších za posledné roky a dejové zvraty pripravujú obzvlášť mrazivý emocionálny zážitok. Záver vás dostane viac ako tu spomínaný Kasandrin sen. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Veterán S. Lumet, ktorý má na konte pecky s Al Pacinom, ako Dog afternoon a Serpico, je stále ešte v slušnej forme a natočil solidný thriller s výborným hereckým obsadením. Niektoré strihy a opakované scény z rôznych pohľadov jednotlivých postáv miestami trošku narušujú rytmus, ale základ je dobrý príbeh, a ten tu je. Nepriehľadnuteľný je oscarový P.S.Hoffman, ktorému sa situácia úplne vymkla z rúk. Slabšie štyri hviezdičky. 70%. ()

Galerie (25)

Zajímavosti (6)

  • Název filmu byl převzat z irského přípitku, jehož celé znění je: "May you have food and raiment, a soft pillow for your head; may you be 40 years in heaven, before the devil knows you're dead." (Matty)
  • V původní verzi scénáře nebyli Andrew a Hank bratři. Režisér Sidney Lumet také vyškrtl původně plánovanou dceru Andrewa a Giny, aby tak docílil větší dramatičnosti příběhu. (Linkyc)

Reklama

Reklama