Reklama

Reklama

Vertikal

  • Sovětský svaz Вертикаль (více)

Obsahy(1)

Skupina horolezců se chystá zaútočit na nepokořený vrcholek Kavkazu Or-Tau. Sestaví soudržný tým, ve kterém jsou samozřejmě lékař i radista. Ti zůstanou ve stanu na ledovci a budou čekat na návrat čtyř přátel, kteří začali s výstupem. Radista záhy obdrží zprávu, že se k nim blíží bouře. Ihned podá hlášení jednomu z členů skupiny. Vedoucí skupiny je však na příjmu pouze poté, co překoná nejnebezpečnější místa. Skupina tak nemá informaci o blížícím se cyklonu, horolezci se dostávají do kritické situace. Tragédi se lze vyhnout pouze díky odvaze záchranářů a zkušenosti samotných alpinistů. (Snorlax)

(více)

Recenze (9)

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Fascinuje mě, když obsah napíše někdo, kdo film neviděl, z kompilátu z jiného jazyka. Ne že by mi přišlo podstatné, že lékař je lékařka a že tam nejsou žádní odvážní záchranáři, ale právě samotní alpinisté... hlavně se ale nahony vyhne tomu, o čem film je, tak proč pak vůbec něco psát – je to zkrátka naprd, velebnosti. // Film bych asi pojmenoval jako Obrázky z hor. Příběhu zde mnoho není, jsou to epizodky. Hezký prvek je, že postavy mají skutečná jména herců, a když si spolu povídají, proč vlastně jdou do hor (A O TOM TO JE), zní to alespoň zčásti jako jejich osobní výpověď a vypadají hodně autenticky. Zamíchání válečných záběrů z bojů ve vysokých horách zní sice pro toho, kdo film neviděl, asi mimózně, ale hlavní teze filmu je, že v horách jste odkázáni na sebe a ty nejbližší vedle vás, podobně jako ve válce, a člověk se může projevit či sesypat úplně nepředvídatelně. Takže takovéhle halucinace v člověku na pokraji sil... /// Kavkazské hory jsou takové, jak si je pamatuji z doby, kdy jsem byl na Elbrusu (pravda, lanovkou, ale stejně). Vysockého písně jsou tu hned čtyři, i jedna z mých nejoblíbenějších, Loučení s horami. Ostatně i v ní je to hezky shrnuto. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Navzdory krátkej minutáži sa podarilo vytvoriť kompaktné skromné dielko o horolezeckej expedícii v kaukazských horách. Trošku akcie, romantiky a pochopiteľne pár zbytočných prestrihov na druhú vojnu. Dobrá hudba je okorenená Vysockého pesničkami. Štvrtý komentár. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Že prý první sovětský film o horolezcích. No je to vidět. 1) Kavkazské hory jsou krásné. Okolí Elbrusu (5 642 m), kde se natáčelo, nemá chybu a do filmu část této krásy pronikla._____ 2) Rovněž Vysockého songy (je jich pět) nemají chybu. Pamětníci uvádějí, jak chodili do kina opakovaně se zápisníky a ve skupinách, aby si zapsali slova a mohli pak písničky zpívat. Лучше гор могут быть только горы, на которых ещё не бывал. Lepší, než hory, mohou být jen hory, na kterých jsem ještě nebyl._____ 3) 28letý Vladimir Vysockij (radista Voloďa) osobně už zaujal méně, malá role mu nedala možnost výrazněji projevit svůj talent._____ 4) Jinak ovšem naivita snímku si může podat ruku s neumělostí při natáčení jakékoli akce. Buď to neuměli anebo to nešlo._____ 5) Zajímavý koment: zelvopyr*****. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Horolezci nikdy neprahnú po zisku. V horách nachádzajú svoje šťastie. Svoju hrdosť. Myslím, že pokojne by mohol tento výrok prostého obyvateľa hôr byť aj mottom filmu. Myslím, že nadovšetko dominuje filmu silná atmosféra, ktorá začína prakticky od jeho začiatku. Nechýbajú dramatické prvky ani sympatické herecké výkony bez potreby romantických scén. Čo mi osobne vadilo, boli iba početné piesne za doprovodu gitary, ktoré ničili kvalitnú atmosféru filmu. ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Chtel jsem dat jen 4, ale ono tomu vlastne neni co vytknout. Primy a jednoduchy film o parte horolezcu a o jejich boji o zivot uprostred hor. Sympaticti herci, krasne herecky, svizne natoceno, cernobile, pekné... ()

RockChick 

všechny recenze uživatele

Námět výstupu horolezecké skupiny sice může svádět k očekávání napínavého dramatu uprostřed nemilosrdné přírody, Vertikal je však pouze malou zastávkou u tohoto tématu. Jedná se spíše o slušně natočený sovětský film, který si tak trochu nakousne od všeho něco – trocha romantického příběhu, trochu napětí, trocha akce – ale do ničeho skutečně nepronikne. Ono by to za pouhých 77 minut asi ani nešlo. Na druhou stranu čeho není moc, toho se ani nepřejí, a proto je Vertikal příjemnou podívanou. Koneckonců i když se ke konci může zdát, že tragédie je neodvolatelná, stejně se dočkáme happyendu. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Dobrodružné horolezecké filmy se vždy těšily divácké oblibě a nejinak je tomu i dnes. Vždy se však jedná o ty hollywoodské, které zde mají monopol, a na ty sovětské, nebo dokonce československé si bohužel nikdo ani nevzpomene. Všechny tyto filmy však mají jedno společné. Touhu vylézt na horu a vyhnout se tragédii. Někdy úspěšně a někdy bohužel neúspěšně. Z československé, kupodivu televizní, produkce můžeme zmínit film „Vynes na horu svoj hrob“ (1979) nebo „Jestřábí věž“ (1984). Tento sovětský film, ačkoli nevybočuje z průměru, byl ve své době úspěšný a kupodivu na dnešní dobu příliš nezestárl. Náročného diváka, který hledá CGI efekty, však bohužel vzhledem k době svého vzniku zklame. A tak tu máme po dějové stránce další skupinu horolezců, kteří se tentokrát vydávají na vrchol Or-Tau na Kavkaze. A předvídatelně se však samozřejmě něco pokazí. O filmu se říká, že ačkoli klasicky pojednává o ideologii sovětského režimu ve smyslu sovětského humanismu, tvůrci opatrně použili trend západní kinematografie. Ale skutečně jen opatrně, protože napětí, dramatičnost ani nějakou psychologickou hloubku postav zde stále nenajdeme. Příběh však není špatný, i když se tu a tam setkáme s jistou naivitou. Na druhou stranu, daný aspekt má být zrcadlem života. Lidé se tak v životě chovají velmi často, a herci to tak jen přesně vystihli. Takže opět záleží na úhlu pohledu. Herecké výkony jsou tedy přijatelné a dá se říct, že vyznívají civilně. A to je další tvůrčí zajímavost, protože to místy kouzelně působí až dokumentárním dojmem. Film představuje lidskou vášeň v příběhu o horách, bezbřehé lidskosti a nedostatku lidskosti u těch, kteří si to ani neuvědomují, dokud nedojde ke katastrofě. Dnes už film jako takový působí spíše televizním dojmem, ale to nic nemění na jeho rozsahu. ()

Kkahunaa 

všechny recenze uživatele

Touha zdolávat, pokořit je v člověku od nepaměti. V podobě horolezectví dostává konkrétnější obrysy. Výprava horolezců se pokouší zdolat dosud nepokořený vrcholek Kavkazských hor. Směrem k vrcholu však vylézají na povrch ty lidské vlastnosti, které mohou vše překazit. ()

Reklama

Reklama