Reklama

Reklama

Algie, the Miner

Komedie / Krátkometrážní
USA, 1912, 10 min

Obsahy(1)

Algie Allmore (Billy Quirk) se rozhodně nechová jako pořádný muž - však taky právě proto mu zámožný továrník Harry Lyon nechce svolit ke svatbě s jeho dcerou (Marian Swayne). Algie se ale jen tak odbýt nenechá, a tak továrník sepíše dohodu, že pokud se Al vrátí za rok s důkazem, že ze sebe udělal pořádného chlapa, svatba bude… A kde se může Algie naučit být správným chlapem? No přeci na divokém západě! (thommas)

(více)

Recenze (3)

jiri.twist 

všechny recenze uživatele

Jeden z prvních a základních kamínků filmové skládačky či mozaiky, ze které si nyní užíváme my všichni zde na těchto stránkách. Hodnotím z pozice diváka roku 1912 a za zvuk, který byl zřejmě přidán v roce 2007, dávám vyšší hodnocení, protože ta hudba příběh krásně podbarvila. Kdo chce a umí hledat, tak si v tomto "prastarém" snímku krásu historie a příběhu určitě najde ... 5576 ()

Reklama

tomeš 

všechny recenze uživatele

Mnohem vtipnější, než by člověk čekal. Ale zaujaly mě dva rysy: jednak dobrá sociologická sonda do života amerického východu vs. západu (vzájemný kontrast, problémy jako kriminalita, alkohol, atp.), a jednak i po sto letech aktuálnost tématu - tedy manifestovaná feminita, resp. reakce, které vyvolává v okolí. (A mimochodem, skoro by se zdálo, že "divoký" západ hlavního hrdinu přijal lépe, než "civilizovaný" východ, neměli jste ten pocit?) ()

Galerie (3)

Zajímavosti (1)

  • 'Zlatokop Algie' je film režisérky Alice Guy, která je považována za průkopnici filmu jako vůbec první žena v režisérském křesle. I přesto, že hlavní postava snímku bojuje o ruku ženy, jeho chování nese silné znaky zženštilosti, a proto je tento krátký němý film považován za první americký snímek, ve kterém byla zobrazena homosexualita. (thommas)

Reklama

Reklama