Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Oscarový režisér Giuseppe Tornatore (Bio Ráj, Nejvyšší nabídka) přináší filmovou poctu svému příteli a legendárnímu skladateli filmové hudby Enniu Morriconemu. Celovečerní dokument obsahuje rozhovory se slavnými režiséry a hudebníky, se kterými Morricone spolupracoval a které svou tvorbou ovlivnil (Quentin Tarantino, Hans Zimmer, John Williams, Clint Eastwood, Oliver Stone a další). Přináší také unikátní pohled na jeho život skrze dosud nezveřejněné archivní záběry a nechybí ani ukázky ze slavných koncertů a filmů, které Ennia Morriconeho navždy zapsaly výrazným písmem do historie kinematografie. (Pannonia Ent.)

(více)

Videa (8)

Trailer 4

Recenze (26)

Flyer 

všechny recenze uživatele

Když tak o tom přemýšlím, tak v současnosti asi není příhodnější režisér pro dokument o této hudební legendě než právě Giuseppe Tornatore. Ennio a Giuseppe spolu tvořili nerozlučnou dvojici skoro tři dekády a přijde mi symbolické, že úplně poslední filmovou hudbu maestro Morricone složil pro film La Corrispondenza, který režíroval právě Tornatore. Dokument Ennio je tak pomyslným rozloučením s jednou z nejvýznamnějších hudebních osobností, která se zapsala do srdcí milionů lidí. Film nabízí komplexní pohled na mistrův život, přesněji řečeno od Enniova dětství až po vítězství vytouženého Oscara za Tarantinův snímek Osm hrozných. Největší prostor je však věnován ranějšímu období mistrova života, zatímco éra od roku cca 1990 do současnosti už je rozebrána poměrně stručně. Což je moje snad jediná výtka na tomto jinak skvělém dokumentu, i když uznávám, že do 156 minutové stopáže se rozhodně nemůže vejít vše a pro podrobnější portrét by přicházel v úvahu spíše dokumentární seriál. Pro filmové fanoušky a fanoušky filmové hudby obzlášť je dokument Ennio i tak "must see" záležitost. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Poctivá, pečlivá a důkladná biografie mistra, která na můj vkus až příliš dlouhou dobu mapuje jeho útlé mládí a příliš málo se věnuje jeho nejznámější tvorbě, kterou si podmanil většinu hudebního světa. Fakt, že tvůrci zde úplně vynechali jakoukoliv zmínku o některých jeho nejslavnějších ostech a naopak zde sáhodlouze a do nejmenších detailů jmenují a analyzují rannou tvorbu, kterou většina diváků nezná, je jen těžko pochopitelný. ()

Reklama

nascendi 

všechny recenze uživatele

Pred časom som sa rozhodol nehodnotiť dokumentárne filmy, pretože si myslím, že je závislejšie od zobrazovaného, než od umenia filmárov. Prvú výnimku som urobil pri Hanákových Obrazoch starého sveta, druhú činím dnes. Ennia Morriconeho obdivujem už veľmi dlho, videl som viacero programov približujúcich jeho život a dielo, ale žiaden z nich to nepojal tak komplexne a príťažlivo, ako práve dopozeraný film môjho obľúbeného Giuseppe Tornatoreho. Napísať niečo o výnimočnosti až genialite Ennia Morriconeho považujem za zbytočné. Tvorí jeden z pilierov môjho kultúrneho povedomia. ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

"Snažil som pridať do piesne samotnej niečo nadštandardné. Ale neprišlo mi, že som inovátor."     Ťažko si viem predstaviť krajšiu poctu božskému Enniovi Morriconemu, akú dáva tento film. Je priam hanebné, ako dlho bol tento geniálny skladateľ zaznávaný (kolegami skladateľmi), prehliadaný (akademikmi) a v podstate až v závere jeho nesmierne plodnej kariéry sa mu konečne dostalo uznania, ktoré mu právom patrí. Tento veľmi obsažný dokument pútavo (a hlavne chronologicky!!!) mapuje jeho profesionálny život prostredníctvom archívnych záberov a rozprávania povolaných, najmä maestra samotného. Je radosť sledovať Ennia, ako zanietene rozpráva o svojom živote a diele (tie jeho hudobné ukážky nemajú chybu). Obsiahnuť úplne všetko podstatné síce nebolo pri danej dĺžke možné, film sa s tým však vysporiadal viac než dobre (občas aj za cenu dosť zbesilého tempa).     "Keď som urobil prvý film, písal sa rok 1961. Povedal som svojej žene, že v roku 1970 s filmom končím. V roku 1970 som povedal, že skončím v roku 1980. V roku 1980 som povedal, že skončím v roku 1990. V roku 1990 som povedal, že skončím v roku 2000. Teraz nehovorím nič." ()

major.warren 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejkomplexnějších dokumentárních portrétů, co jsem kdy viděl, a neříkám to pouze proto, že jsem náruživým obdivovatelem Ennia Morriconeho! Tornatore odvedl prostě skvělou práci, kdy spojil radostné s užitečným; tedy vzdát hold svému příteli a zároveň přiblížit současnému publiku a alespoň zběžně analyzovat jeho tvůrčí genialitu. Byť za Morriconeho vždy nejvýstižněji hovořila právě jeho hudba, dokumentární, v podstatě téměř tříhodinový snímek o něm (o maestrovu hudbu nijak neošizený, ba právě naopak) každou minutou bez zbytečných skrupulí (a patosu) vysvětluje, proč dílo Ennia Morriconeho během let přerostlo v mnohem víc než jen v "pouhou" filmovou hudbu. Doporučuji všem, co se zajímají o film a hudbu, a v první řadě všem, co milují Ennia Morriconeho tak moc jako já. 9/10. ()

Galerie (24)

Související novinky

MittelCinemaFest, festival italského filmu

MittelCinemaFest, festival italského filmu

04.12.2022

Festival současného italského filmu MittelCinemaFest již podesáté nabízí týden projekcí v krásném prostředí pražského kina Lucerna. Stejně jako v předchozích letech představuje italskou společnost v… (více)

Reklama

Reklama